Ekonomi Tarımda jeotermal ısıtmalı sera atağı

Tarımda jeotermal ısıtmalı sera atağı

24.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, jeotermal kaynaklardan tarımsal üretimde de en etkin şekilde yararlanabilmek için yeni projelere odaklandı.

Tarımda jeotermal ısıtmalı sera atağı

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Bakanlıkça 2022 yılının ikinci yarısında uygulamaya koyulan ‘Kent Tarımı’yla şehirlerin yanı başında yapılacak tarımla, vatandaşın ucuz, sağlıklı, sürdürülebilir ürünlere erişmesi hedeflendi.

Haberin Devamı

Bakanlık, kent tarımı kapsamında, jeotermal kaynaklardan tarımsal üretimde de en etkin şekilde yararlanabilmek için yeni projelere odaklandı. Bu kapsamda Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB); jeotermal kaynakların daha verimli kullanılması, yatırım maliyetlerinin daha hızlı geri dönmesi ve pazara yönelik daha planlı üretim gerçekleştirilmesi için en uygun model olarak değerlendirildi. Jeotermal ısıtmalı TDİOSB proje sayısı da günden güne artıyor.

Yatırım analizi

Şimdiye kadar bitkisel üretim yapılacak 16 adet Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim altyapısı hazırlandı. Resmiyet kazanan bitkisel üretim konulu bu bölgelerin sekizi jeotermal ısıtmalı sera olurken bunlar; Ağrı - Diyadin, Aydın - Efeler, Denizli - Sarayköy, İzmir - Dikili, Kütahya - Simav, Nevşehir - Kozaklı, Aksaray - Kargın, Kayseri - Kocasinan’da bulunuyor. Çanakkale - Ayvacık, Balıkesir - Gönen jeotermal ısıtmalı sera bölgelerinin projelerinde ise yer seçimi tamamlandı. Yakın zamanda her iki projenin de resmiyet kazanması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Su ürünleri için OSB

Adana’nın Karataş ilçesinde “Adana Tarıma Dayalı İhtisas (Su Ürünleri) Organize Sanayi Bölgesi” ile “Adana Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Merkezi” kurulması için gerekli adımlar atıldı. Avrupa’nın ilk ve tek su ürünleri OSB’si olacağını aktaran Bakanlık, bölgenin faaliyete geçmesiyle yılda 60 bin ton su ürünleri üretilebileceğini ve ihracata da 250 milyon dolar katkı sağlayacağını öngördü.