Ekonomi Tarımda lider il Antalya

Tarımda lider il Antalya

30.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır: Antalya’da ihracatın yüzde 56,6’sı tarımdan.

Tarımda lider il Antalya

 

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya’nın toplam ihracatının liderinin; geçen seneye göre %3 büyüyerek, %56,6’ya yükselen tarım sektörü olduğuna dikkat çekti. İklim avantajıyla örtü altı tarımda öncü olan Antalya’da, 365 bin 248 hektar alanda tarımsal üretim yapıldığını, bunun 31 bin hektarında ise, örtü altı yaş sebze, meyve ve kesme çiçek üretimi gerçekleştiğini kaydeden Çandır, “Antalya, Türkiye’nin örtü altı varlığının % 39’unu oluşturmaktadır” dedi. Türkiye’de örtü altında üretilen domatesin % 62’si, biberin % 60’ı, salatalığın%42’si, patlıcanın%57’si, muzun % 41’i, kesme çiçeğin % 43‘ü Antalyalı üreticiler tarafından üretiliyor. Sektör, 150 bin üretici ve tarım çalışanı ile kente muazzam bir istihdam sağlıyor. Yılda 7 milyon ton meyve ve sebze üretimi yapılıyor. Ayrıca Antalya, ülke yaş sebze ihracatı miktarının%40’ından fazlasını karşılıyor. Çandır, “Antalya’dan gerçekleştirilen ihracatta elde edilen her 100 dolardan 55’i tarım sektöründen, tarım sektörü özelinde ise, % 63’ü yaş meyve ve sebze, % 4,4’ü ise süs bitkileri ihracatından elde edilmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rusya’nın yasak kararına, “Anlam veremiyoruz” tepkisi

Çandır, Rusya’nın 17 Kasım 2021 itibarıyla Türk i y e ’ d e n nar ve bazı biber çeşitleri ithalatını resmi olarak yasakladığını belirterek, yasağın gerekçesi olarak da ilaç kalıntısının gösterildiğini dile getirdi. Ancak belirtilen şartlara uygun olarak analiz edilmeyen ürünlerin Türkiye’den çıkışının yapılmadığına dikkat çeken Çandır, şunları söyledi:

“Yasak kararına anlam veremiyoruz. Zaten yasak kararı öncesi üzüm, biber, erik, nar ve kabak gibi ürünlere analiz zorunluluğu getirilmişti. Rusya ülkemizdeki analiz sonuçlarına rağmen kendisi de analiz yapmayı tercih edince binlerce TIR giriş için beklemek durumunda kaldı ve binlerce tonluk zarar oluştu. Yasakların olmadığı, gümrüklerdeki işlemlerin ve ticaretin kolaylaştırıldığı bir ticaret düzenin olması için çalışmalıyız.

Haberin Devamı

Çandır, Antalya ihracatını üç ana sektöre göre değerlendirirken; ilk sırada% 36 artışla 10 ayda 849 milyon 11 bin dolarlık ihracatla tarım sektörünün geldiğini söyledi. Çandır, Antalya’nın toplam ihracatının liderinin; geçen seneye göre%3 büyüyerek,% 56,6’ya yükselen tarım sektörü olduğuna dikkat çekti.

Yaş sebze meyve ihracatta ilk sırada

Başkan Çandır, ilk 10 ayda Türkiye yaş meyve ve sebze ihracatının % 19,7’si; süs bitkileri ihracatının % 49,2’si; Türkiye tarım ve gıda toplam ihracatının % 3.6’sının Antalya’dan gerçekleştiğini dile getirdi.

Tıbbi aromatik bitkilere pandemide yoğun talep

Ülkede kesme çiçek üretimin % 40’ı, ihracatının ise % 95’inin Antalya’dan yapıldığına dikkat çeken Çandır, pandemide talebi artan tıbbi ve aromatik bitki varlığında da Antalya’nın yadsınamaz rolüne vurgu yaptı. Çandır, “Antalya başta defne, kekik ve adaçayı olmak üzere tıbbi ve aromatik bitkiler ile bu bitkilerden elde edilen ürünler bakımından Türkiye’nin yaklaşık yarısına sahiptir” dedi.