Ekonomi TECRÜBE KONUŞTU!

TECRÜBE KONUŞTU!

30.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin önde gelen ekonomi gazetelerinden The Wall Street Journal (WSJ), ekonomi ve finans dünyasından farklı farklı isimlere “Bugüne kadar aldığınız veya verdiğiniz en iyi finansal tavsiye neydi?” diye sordu.

TECRÜBE KONUŞTU

Sorunun sorulduğu 22 isim arasında Nobel ödüllü akademisyen de, finansal davalara bakan yargıç da, milyar dolarlık şirket patronu da var. Ancak WSJ gazetesi, tüm tavsiyeler gibi, bu önerilerin de iyice tartılıp incelenmesi gerektiğini hatırlattı. İşte o tavsiyelerden bazıları şöyle:

Haberin Devamı

Scott Adams ‘Dilbert’ işyeri karikatürlerinin çizeri.

UCUZA GİTME

“Bana verilen en iyi finansal tavsiye, “Fiyatını yüksek tut, ne olacak bir gör” şeklindeydi. İnsan kendi piyasa değerini çok iyi bilmiyor. Davetlere konuşmacı olarak gitmeye başladığımda kendime nasıl fiyat biçeceğimi bilemiyordum. Bir akıl hocası absürd biçimde yüksek bir fiyat belirlememi tavsiye etti. Söylediğim bu fiyatı müşteri duraksamadan kabul etti ve seyahat masraflarımı da karşıladı. Artık fiyatımı düşük tutmuyorum.”

BIll Gross Dünyanın en büyük tahvil fonlarından Pimco yöneticisi

HOROZA BENZE

Bir yatırımcının ‘iç saati’, piyasaya girmek veya çıkmak konusunda hayatidir. Eğer horozun ötüşü normalde sabah saat 6’da ise, geceyarısı kalkan yatırımcı çok erken, 10’da kalkan ise çok geç kalır. İç saatinizin ne zaman çaldığını öğrenin ve sabah saat 6’da çalması için ayarlamaya çalışın.

Haberin Devamı

Carl Icahn Yatırımcı

DAHİ DERLERSE

“Arkadaşlarınız ve yakın çevreniz size dahi diyorsa, bu fikri ciddiye almadan önce, geçmişte bu kişilerin fikirleri hakkında ne düşündüğünüzü hatırlayın.”

Sallie Krawcheck Bank of America ve Citigroup eski tepe yöneticisi

ÖNCE ANLA

“En iyi tavsiye: Finansla ilgili anlamadığın işe girme, işi senin anlayacağın şekilde anlatamayan biriyle de iş yapma.”

Joe Mansueto Finansal araştırma şirketi Morningstar CEO’su

KİRACI GİBİ DÜŞÜNME

“Yatırım yaparken kiracı gibi değil, işyeri sahibi gibi düşünün. Bir pizza dükkanı sahibi sabah kalktığında, ayakkabıcı mı açsam diye düşünmez. Sabır ve sebat gösterir, işi daha iyi öğrenmeye çabalar ve en uzun süre en yüksek geliri elde etmeye çalışır. Yatırımcılar borsadaki oynaklıktan yanlış yönde etkileniyor. Bir işin değeri hisse fiyatı gibi hızlı değişmez. Yatırım dünyasında sizi harekete geçirmeye çalışan çok sayıda güç var. Siz işlem yapınca danışmanlar ve broker’lar komisyon alır, fon şirketleri paranızı kendilerine çekmek ister. Hiçbir şey yapmamanızı tavsiye edecek pek bir karşı güç ise yok.”

Hal SteInbrenner New York Yankees Eşbaşkanı

BASİT VE DÜRÜST
“Babam para konusunda bize basit, açık ve dürüst olmayı öğretti. İnsanların parasıyla oynamayın. Basit, açık ve dürüst olmak size bazen anlaşma kapısı açar, bazı anlaşmalar ise sırf bu yüzden olmaz. Hayatta kendinizi idare etmek için de iyi bir yöntem.”

Haberin Devamı

Jane MendIllo Harvard’ın parasını yönetiyor

UZUN VADELİ BAK
“Bugüne kadar aldığım en iyi tavsiye ‘Uzun vadeli bakmayı seç’ şeklindeydi. Uzun vadeli bakarsanı, diğerlerinin kaçırdığı şeyleri görürsün. Neredeyse herkes önümüzdeki ayı veya çeyreği düşünür. Harvard’ın parasını 15 yıl yöneten Jack Meyer bana şunu öğretti: Birkaç yıl hatta birkaç onyıl ötesini düşünürseniz, başkalarının görmediği fırsatları fark eder, bugün farklı kararlar alırsınız.”

Mark Cuban Dallas Mavericks’in sahibi

BORCU TEMİZLE
“İlk önce borcunuzu ödeyin. Borçsuz durumda olmak kazanabileceğiniz her paradan daha değerlidir.”

Seth Klarman Hedge fon Baupost Group Başkanı

KUŞU AÇKEN BESLE
“Bana akıl hocalığı yapan Wally Carucci, “Kuşları açken besle” derdi. Bunun iki anlamı var. Yüzeysel anlamı: Satışı unutma ve almanın satmaktan kolay olduğunu hep hatırla. Ama arkadaşımın esas bahsettiği şey likiditenin kısa ömürlü olduğu... Bir varlığa değerinde alıcı çıktıysa, üçün beşin hesabını yapmayın.”

Haberin Devamı

Charles Schwab En büyük borsa aracı kurumlarından Charles Schwab’ın Başkanı

KENDİ İŞİNİ YAP
“Bir arkadaşım, ‘Chuck, kendi işini yapsan daha iyi olur. Git, kendine iş kur’ dedi.