Ekonomi Tek bir hata yaptılar milyonlara veda ettiler

Tek bir hata yaptılar milyonlara veda ettiler

25.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Nike’ın ünlü bisikletçi Armstrong’la sponsorluğuna son verdiğini açıklaması, benzer şekilde milyon dolarlık anlaşmalara veda eden ünlüleri hatırlattı...

Tek bir hata yaptılar milyonlara veda ettiler

Dünyanın tanınmış sporcu ve sanatçıları, sadece yaptıkları albümler ya da ödüller değil, markalarla yaptıkları anlaşmalarla da banka hesaplarını dolduruyor. Ancak yaptıkları bazı hatalar, şöhretlerinin yanı sıra banka hesaplarının da azalmasına neden olabiliyor. Nitekim, halk hataları affetse de, sponsorlar affetmiyor.
Bunun son örneği, 7 kez Fransa Bisiklet Turu’nu kazanan ünlü bisikletçi Lance Armstrong ile yaşandı. Sistemli doping yapmakla suçlanan Armstrong’a verilen, 7 Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğunun yanı sıra tüm başarılarının elinden alınması ve bisiklet sporundan ömür boyu men edilmesi kararı, büyük şok yarattı. Ancak ünlü sporcunun yaşadığı şokt bununla da bitmedi. Yıllardır kendisine sponsor olan ve doping iddialarının ilk çıktığı zamanlarda ona destek olacak bir reklam bile yaptıran dünyaca ünlü Nike, Armstrong’la tüm ilişkilerini kestiğini açıkladı. Söz konusu sponsorluğun, Armstrong’a yılda yaklaşık 10 milyon dolar kazandırdığı belirtiliyor.

Madonna ve diğerleri
Armstrong, elbette sponsorluk kaybeden ilk ünlü değil. Ünlü golfçü Tiger Woods ile de anlaşması olan Nike, Woods’un evlilik dışı ilişkilerinin ortaya çıkması üzerine anlaşmasını bir süre durdurdu. Ancak Woods’un 6 yıllık sponsoru uluslararası danışmanlık firması Accenture, vakit kaybetmeyip Woods’la tüm bağlarını kesti. Woods’un Accenture ile anlaşmasının, yıllık 10 milyon dolar olduğu bildiriliyordu.
Ünlü pop star Madonna ise, yanan haçlarla çekilen klibinde zenci bir İsa ile öpüşme sahnesi olduğu gerekçesiyle Katolik Kilisesi tarafından büyük eleştiri almış, hatta Papa II. Jean Paul, şarkıcının İtalya’daki konserlerine gidilmemesi yolunda bir bildiri yayınlamıştı. Pepsi, bunun üzerine Madonna ile çektiği reklam filminin yayından kaldırılmış, bu da sanatçıya 5 milyon dolara mal olmuştu.
Amerikan futbol yıldızı O.J Simpson da, ünlü oto kiralama şirketi Hertz ile anlaşmış ve 1975’den 1992’ye kadar birlikte çalışmışlardı. Ancak Simpson’ın eski eşini öldürdüğü suçlamaları, bunun sonunu getirdi. 1995’te Simpson aklandı, ancak yıllık 1.5 milyon dolarlık anlaşma çoktan bitmişti.