Ekonomi Teknelere ‘tekne’ kadar park zammı

Teknelere ‘tekne’ kadar park zammı

22.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İSPARK tarafından işletilen Tarabya ve İstinye Teknepark’ta yıllık park ücretlerine yapılan zam, tekne sahiplerinin tepkisine neden olurken, bazı tekne sahipleri 4 yılda teknesinin bedeli kadar marina kirası ödeyeceğinden yakındı.

Teknelere ‘tekne’ kadar park zammı

GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul  - İstanbul koylarında deniz taşıtlarının parklanmasına daha modern çözüm üretmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB), İSPARK bünyesinde Avrupa’da özellikle Akdeniz kıyılarında uygulanan Tekne Park (marina) projelerini hayata geçirdi. İlk etapta İstinye ve Tarabya koyunda açılan tekne parklarda toplam 445 yat ve tekneye hizmet veriliyor. Ücretleri ise saatlik, günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak değişiyor. 

Haberin Devamı

Tekne sahipleri ile İSPARK arasında imzalanan “İstmarin Yat Bağlama Sözleşmesi” sona erenlerin karşı karşıya kaldığı yeni fiyat tarifesi, tekne sahiplerinin tepkisine yol açtı. 2023 yılında 21,75 metrelik tekne için yıllık 44 bin TL ödediğini söyleyen bir tekne sahibi, bu yıl ise ücretin 232 bin 456 TL’ye yükseldiğini söyledi. Sözleşmesini yenilenmeyen yat sahiplerinden 15 gün içerisinde teknelerini marinadan çıkartmaları istenirken, bazı tekne sahiplerinin ücret artışı nedeniyle İBB’ye şikayette bulundukları öğrenildi. 

Tekne fiyatına 

Marinada küçük teknelerin yat bağlama ücretlerine büyük yatlara oranla daha fazla zam yapıldığını öne süren yat sahipleri, “Küçük teknelere büyük zam yaparak bizi, buradan çıkmaya zorluyorlar. Bu kadar uçuk rakamlar, neye göre belirlendi. Benim teknemin bedeli 1 milyon TL. 4 yıl kalsam burada tekne fiyatı kadar park ücreti ödeyeceğim. Araba değil ki bu alıp başka yere park edeyim. Nereye park edeceğiz? Normalde marina içerisinde tuvalet hizmetinden elektrik hizmetine kadar her şey olmalı. Ama burada yok. Peki bu istenen ücret ne için?” diye konuştu. 

Haberin Devamı

Bir başka tekne sahibi ise 62 metrekarelik teknesinin parklanma ücreti olarak 2023 yılında 210 bin TL öderken bu yıl 785 bin TL ücret istenildiğini söyledi. Çoğu kişinin gidecek yeri olmadığı için sözleşmeleri imzalamak zorunda kaldığını söyleyen marina sakinleri, yasal olarak haklarını arayacaklarını belirtti.