Ekonomi Tekstil imparatorunun son yolculuğu

Tekstil imparatorunun son yolculuğu

15.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tekstil imparatorunun son yolculuğu

Tekstil imparatorunun son yolculuğu

       ADANA'da 1950'li yıllarda ilk sanayicilik hareketlerinin öncülerinden, Güney Sanayii'nin kurucusu Ahmet Sapmaz dün toprağa verildi. 89 yaşında kalp yetmezliğinden vefat eden Sapmaz'ın cenazesi Adana Asri Mezarlığı'ndaki aile kabristanında toprağa verildi. Cenaze törenine Adana Valisi Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, aralarında damadı Şevket Sabancı ve oğlu Ali Sabancı'nın da bulunduğu aile mensuplarının tamamı, Adana'daki tekstil dünyasının önde gelen isimleri ve iş adamları katıldı.
       Ahmet Sapmaz için ilk tören, 1952'de kurup 5 bin kişiye iş olanağı sağlayan ülkemizin o yıllardaki en büyük tekstil tesisi olan Güney Sanayi'de yapıldı. 1982'den sonraki mali kriz nedeniyle önce İş Bankası, sonra da 1998 yılında Başer Holding'e devredilen tesislerdeki törende işçiler adına konuşan İzzet Erdoğan, "O, 5 kıtada adını duyuran bir tekstilciydi. Binlerce kişiye iş, ekmek vermişti. O bizim babamızdı. Adı unutlamayacak" dedi.
       Sakıp Sabancı İşte Hayatım isimli kitabında Ahmet Sapmaz'dan şöyle bahsediyordu:
       "Hacı Ömer, pamuk piyasasında iki kardeşle tanışıp iyi dostluk kurmuştu. Bunlar Karaisalı Ahmet Sapmaz ve Bekir Sapmaz idi. Adana'da Kuruköprü mevkiinde satın alınan bir arazi üzerinde, babam ve Sapmaz kardeşler ortak olarak bir çırçır fabrikası kurdular. Yeni çırçır fabrikası olarak da anılan bu fabrikanın esas ünvanı Bekir Sapmaz ve ortakları Çırçır Fabrikası'dır.
       Akbank ilk kurulduğunda babam beş arkadaşı ile birlikte yüzde 15'erlik paya sahipti. Hacı Ömer, Nuh Naci Yazgan, Nuri Has, Ahmet ve Bekir Sapmaz kardeşler, Mustafa Özgür ve Seyit Tekin bankanın kurucu ve ortaklarıydılar.
       1908 yılında doğan ve İki evlilik yapan Ahmet Sapmaz'ın ilk evliliğinden altı kız, ikinci evliliğinden 4 erkek ve 2 kızı var. Aynı zamanda Ahmet Sapmaz Şevket Sabancı'nın Kayınbabası.