Ekonomi Tencereyi ucuza kaynatan kazanıyor

Tencereyi ucuza kaynatan kazanıyor

17.05.2009 - 00:06 | Son Güncellenme:

Krizde bütçeleri daralan aileler, tencereyi ucuza kaynatmanın derdine düştü. Ekonomik tarifler sunan yemek kitapları ile TV programları bu dönemde revaçta

Tencereyi ucuza kaynatan kazanıyor

Ekonomik krizde bütçeleri daralan aileler, artık tencereyi ne kadar ucuza kaynatabileceğinin hesabını yapıyor. Daha az et kullanılan tencere yemeklerinin yeniden keşfedildiği bu dönemde, şartlara uygun, ekonomik tarifleri sunan yemek kitapları binlerce adetlik satış rakamına ulaşıyor. TV programlarında 9.90 liraya 3 farklı yemeğin nasıl mâl edilebileceğinin sırları veriliyor, bazı marketler de indirimdeki ürünlere göre yemeğini planlayanlara yönelik ilanlarında, 8 liraya 4 kişilik yemek tarifleri sunuyor. 

Tencere yemekleri revaçta
Ekonomik yemek tariflerinden oluşan ikinci kitabını çıkarmaya hazırlanan Sahrap Soysal, krizle birlikte sebze ve tencere yemeklerinin yeniden keşfedildiğini söyledi.
Türk mutfağının ekonomik yemek yapmaya müsait olduğuna değinen Soysal, “Hanımlar daha az et kullanıyor. Sebzeleri, eski yemekleri yeniden keşfediyor. Evde bulunan malzemelerle pratik tarifler talep ediyor. Çarşıdan ekstra bir şeyler alınmasını gerektiren tariflere sıcak bakmıyor” dedi.

Akşamları çeşit azaldı
Akşam yemeklerinde eskisinden farklı olarak daha az çeşit yapıldığını anlatan Soysal, tek çeşit yemek yapılacaksa bile sofrada salatadan vazgeçilmediğini söyledi. Bu dönemde okuyucuların daha çok su, tuz ve un üçlüsüyle yapılan basit hamur işi tarifleri istediklerini belirten Soysal, “Fırın yerine bol yağda kızarmış basit hamur işleri istiyorlar. Kekten ziyade gözleme gibi tuzlular revaçta” dedi.

Kriz Mutfağı 3 bin sattı
2001 yılında ‘Kriz Mutfakta’ adlı panelde konuşan Gülhan Kara,  64 adet ekonomik yemek tarifini bir kitapta topladı.
3 aydır raflarda yer alan , Alfa Yayınları’na ait Kriz Mutfağı adlı kitap 3 bin adet sattı. Gülhan Kara, kitapta ekonomik yemek yapma kolaylığının yanı sıra bütçeyi koruyucu püf noktaları ve önerilerini paylaştığını söyledi.
Tariflerin daha çok kış mutfağına ait olduğunu belirten Kara, “Okuyucuların istekleri üzerine, önce ekonomik yaz yemeklerini, ardından ramazan mutfağını kapsayan tarifleri birer kitapta toplayacağım” dedi.
Leman Eryılmaz’ın Kolay ve Ekonomik Yemekler kitabı da bu yılın ilk 5 ayında 600 adet sattı.
Remzi Kitabevi’nden çıkan ve ilk baskısı 1992 yılında yapılan kitap geçen yılın tümünde ise 600 adet satmıştı.

9.90 liraya 3 çeşit yemek
Aşçı Elif Korkmazel, Kanaltürk televizyonunda yer alan “Bugün Ne Pişirsem” adlı programda her gün 9.90 liraya yapılabilecek 3 farklı tarifi izleyicilerle paylaşıyor.
Daha önce “Krizdeyiz” yarışma programındaki ailelere de ekonomik yemek tarifleri veren Korkmazel, izleyicilerinden ağırlıkla çay saatlerinde tüketilen hamur işleri ve yöresel yemek tarifi taleplerinin geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

8 liraya 4 kişilik yemek
Kipa marketler zinciri 8 liraya 4 kişilik bir ailenin akşam yemeği için alternatifler sunuyor. “Ekononik Öğünler Kampanyası” kapsamında market ve gazete ilanlarıyla duyurulan menülerde hem tarifler hem de kullanılacak malzemenin market fiyatı yer alıyor. Tüm tariflerin ortak özelliği ise 8 lirayı geçmiyor olması.
Tesco Kipa Pazarlama Direktörü ve İcra Kurulu üyesi Burak Dolanay, “Tüketiciler kriz zamanında aile bütçelerini yönetebilmek için indirimdeki ürünlere göre yemek planlayıp, buna göre satın alma yapıyor. Yemekler deneyimli şeflerin yardımlarıyla, bir öğüne düşen temel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak seçildi” dedi.