Ekonomi Tesla’nın ‘insansı’ robotu kilo verdi

Tesla’nın ‘insansı’ robotu kilo verdi

14.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tesla, yeni nesil insansı robotu ‘Optimus Gen 2’yi tanıttı. Bir önceki modele göre 10 kilo daha hafif olan robot yüzde 30 daha hızlı ve daha yetenekli.

Tesla’nın ‘insansı’ robotu kilo verdi

Dünyanın en zengin insanı olan Elon Musk’ın sahip olduğu Tesla şirketi, iki yıl önce girdiği robot teknolojisinde de iddialı olduğunu yeni Optimus Gen 2 insansı robotu ile gösterdi. Şirketin otomobil üretiminde ve daha bir çok başka alanda kullanmayı planladığı robot bir önceki modele göre 10 kilo daha hafif, yüzde 30 daha hızlı, daha hassas, denge konusunda daha iyi ve aynı zamanda daha becerikli. Optimus’un güncel versiyonu artık akıcı hareketler gerçekleştirebiliyor.

Haberin Devamı

Tesla Optimus Gen 2’nin tanıtım videosunda, robotun gerçek bir insana daha fazla benziyor oluşu dikkat çekti. Daha hassas ve yetenekli olan Tesla Optimus Gen 2, tüm parmaklarında bulunan dokunma sensörleri sayesinde kırılgan nesneleri tespit etme ve taşıma konusunda başarısını yayınlanan video ile sergiledi.

Fabrikada çalışacak

Tanıtım videosunda nesneleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde renklerine göre ayıran robot, sonrasında yoga hareketleri yaparak adaptasyon ve dengede durabilme yeteneklerini de gösteriyor. Entegre çalışan bir yapay zeka altyapısı bulunan ve böylece harici bulut ağına ihtiyaç duymadan çeşitli düzenlemeleri de kendi başına düşünerek gerçekleştirebiliyor ve değişen şartlara da hemen uyum sağlayabiliyor.

Haberin Devamı

Tesla, geliştirdiği robotu yakında kendi üretim operasyonlarında kullanmaya başlamayı planlıyor. Kullanışlılığını kanıtladıktan sonra Tesla, robotu piyasaya sürmeyi planlıyor. Musk, robotun yemek pişirme, çimleri biçme ve yaşlılara bakma gibi görevleri de üstlenebileceğini söylese de bunun en 10 yıldan önce gerçekleşme ihtimali pek bulunmuyor.

Tesla 2 milyon aracını geri çağırdı

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Tesla’nın 2012-2023 Model S, 2016-2023 Model X, 2017-2023 Model 3 ve 2020-2023 Model Y araçlarında otomatik pilot direksiyon sisteminde hata tespit etti. Tesla, kusurlu sistemi düzeltmek için bu modeller yelpazesindeki 2 milyon aracını geri çağırdı.