Ekonomi 'TOGG dünyanın yıldızı olacak'

'TOGG dünyanın yıldızı olacak'

31.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

TOGG'un bu yıl sonu trafiğe çıktığında sadece Türkiye'nin değil dünyanın da yıldızı olacağını belirten Bakan Varank, aracın sıfır karbon emisyonuyla sektördeki yeşil dönüşümün de öncüsü olacağını kaydetti.

TOGG dünyanın yıldızı olacak

Meltem Güneş - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG'un bu yıl sonunda trafiğe çıktığında sadece ülkenin değil dünyanın da yıldızı olacağını belirterek, "Sıfır karbon emisyonuyla iklim değişikliğiyle mücadeledeki en büyük kozlarımızdan biri" diye konuştu.

Haberin Devamı

İklim değişikliği ile mücadelede farkındalığı arttırmak, iklim dostu ekonominin nasıl kurulacağını tartışmak üzere, Ankara Ticaret Odası (ATO) koordinatörlüğünde düzenlenen "EKO İKLİM: Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi/Fuarı" ATO Congresium'da dün başladı.

Üretim, ticaret, sanayi, tarım, finansman, eğitim, teknoloji, yerel yönetimler ve daha birçok konunun ele alınacağı zirveye, Bakan Varank, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, ATO Başkanı Gürsel Baran, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşları Başkanı Memiş Kütükçü ile çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı

Hızlı şarja destek

Bakan Varank, dünyanın ilk iklim değişikliği fuarının bu zirve kapsamında kurulduğunu hatırlatarak, Türkiye'de karbon ayak izinin olmadığı bir yapıya dönüşmek için çalıştığını söyledi. Varank şöyle konuştu:

"TOGG, sektördeki yeşil dönüşümün de öncüsü olacak. TOGG'la beraber diğer küresel markaların da ülkemizdeki elektrikli araç yatırımları tam gaz devam ediyor. Ford'un bu konuda ülkemizde çok büyük bir yatırımı var. Bu ay itibarıyla Kocaeli’de tam elektrikli ticari araç üretimine başlıyorlar. Diğer birçok marka da ülkemize gelmek için fırsat kolluyor. Ülkemizin yakın zamanda elektrikli araç konusunda global bir üretim üssü olacağına emin olabilirsiniz."

Varank sektörde yaşanan hızlı gelişmelerin elektrikli araç şarj altyapılarına olan ihtiyacı da artırdığını belirterek, "81 ilimizin tamamında, 1500'den fazla yüksek hızlı şarj istasyonunun kurulmasına yönelik toplamda 300 milyon liralık destek sağlayacağız. Böylece bir yıl içinde, Türkiye'yi şarj istasyonları ile donatmış olacağız" diye konuştu.

Yeşil dönüşümle ‘merkez’

ATO Başkanı Baran, “Sanayiden ticarete, tarımdan teknolojiye kadar her alanda ortaya çıkacak yeşil dönüşüm, yeni iş ve iş yapış biçimlerini de beraberinde getirecek. Yeşil dönüşümü gerçekleştirdiğimiz taktirde dünyanın lojistik ve tedarik merkezi olabilecek durumdayız” dedi. 

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise kentlerin alt yapı yatırımlarının, planlamalarının iklim krizine uygun olmamasının ekonomik maliyetleri artıracağını söyledi. Yavaş, Beren Saat ve Kenan Doğulu çiftine “iklim elçisi” plaketi verdi.