Ekonomi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Hemen, Şimdi!

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Hemen, Şimdi!

07.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Global Compact Türkiye, TÜSİAD, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), TÜRKONFED, KAGİDER, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği ve %30 Kulübü iş birliği ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Hemen Şimdi!” etkinliği gerçekleşti. İş dünyasının önde gelen temsilcileri, düzenlenen etkinlikte toplumsal cinsiyet eşitliği için bugünden atabileceği somut adımları tartıştı ve iyi örneklerini paylaştı.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Hemen, Şimdi

 

Toplumsal cinsiyet eşitliği hem Türkiye’de hem de dünyada ilerlemenin en yavaş olduğu alanların başında geliyor. Mevcut hızla devam edersek küresel düzeyde toplumsal cinsiyet eşitliği için 136 yıla, ekonomik eşitlik için 267 yıla ihtiyacımız var. İş dünyası ise kadın istihdamındaki payı, geniş coğrafyalara yayılan değer zincirleri ve geniş kitlelere ulaşabilme kapasitesiyle toplumu dönüştürme gücüne sahip. Bu gücün farkında olarak toplumsal cinsiyet eşitliği için iş dünyasını harekete geçirmeyi hedefleyen yedi sivil toplum kuruluşu, iş dünyasına düşen rolü ve bugünden atılması gereken somut adımları tartışmak için çevrimiçi gerçekleştirilen etkinlikte bir araya geldi.

Haberin Devamı

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Hemen Şimdi!” temasıyla gerçekleştirilen etkinliğin ilk oturumunda; Global Compact Türkiye, TÜSİAD, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), TÜRKONFED, KAGİDER, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği ve %30 Kulübü’nün başkanları yer aldı. Oturumda konuşan yönetim kurulu başkanları, şu mesajları verdi:

‘İnsan hakları meselesi’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski: “Öncelikle şunu içselleştirmek gerekiyor: Toplumsal cinsiyet eşitliği, en başta bir insan hakları meselesi. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamadan, demokrasiyi, kalkınmayı başardık diyemeyiz. Geleceği yeni bir anlayışla inşa etmeye ihtiyaç var. Bu anlayışın temelinde de kadın ve erkeğin hak, özgürlük, fırsat ve temsilde eşitliğini sağlamak var.”

Haberin Devamı

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü: “Toplumsal cinsiyet eşitliği için çabalarımızı ivmelendirmemiz şart. Seneye hala eşitliğin öneminden, kaybettiğimiz fırsatlardan, adil ve eşit bir gelecek hayalinden bahsedebilir veya eşitlik için yol haritamızı, somut hedeflerimizi ve elde ettiğimiz gerçek ilerlemeyi konuşabiliriz. Bir sonraki 8 Mart’ı nasıl kutlayacağımız bugün atacağımız adımlara bağlı.”

‘Adil bir sistem’

SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin: “Ekonomik ve sosyal refah için kadınların toplum içerisinde güçlü ve eşit bir yere sahip olması gerektiğini savunuyoruz. SKD Türkiye olarak yaptığımız çalışmalarla kadınların karar mekanizmalarına daha fazla dâhil edilmesini ve dijital yetkinliklerinin artırılarak geleceğin işinde eşit koşullarla var olmalarını hedefliyoruz.”

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan: “Güçlü toplum, ekonomi ve demokrasi kadının hayatın tüm alanlarına katılımıyla mümkündür. Kadınların, yaşamın her alanına tam eşitlikle katılımı için adil bir sistem inşa etmeli; yaşadıkları sorunları önlemek için ulusal politika ve stratejileri belirleyen temel belgelerde, toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef haline getirmeliyiz.”

‘Siz de katılın’

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem: “İnsanlığın bir geleceği olacaksa eğer, bunun için yeşil ve döngüsel bir ekonominin yarattığı; daha adil, fırsat eşitliğinin daha yüksek olduğu, dezavantajlı kesimlerin daha fazla görüldüğü sürdürülebilir bir sistem gerekiyor. Bu sürdürülebilir sistemin anahtarı ise toplumsal cinsiyet eşitliğidir, kadınların sürece tam katılımını sağlamaktır.”

Haberin Devamı

YKKD Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Burçak Güven: “Cinsiyet eşitsizliği tüm yaşamımızı olumsuz etkiliyor. Bugünkü çağrımız bu ihtiyacı içselleştirmiş ve elini taşın altına koymaya hazır herkese. Hedeflerimiz ve bu ülkenin geleceği için arzularımız örtüşüyorsa lütfen artık siz de katılın ki önce kadınları, sonra da çeşitlilik için ihtiyacımız olan tüm grupları karar mekanizmalarının içine hep birlikte taşıyalım.”

%30 Kulübü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Melsa Ararat: “Bilimsel araştırmalar kadınların toplumsal statüsünün erkeklere oranla daha düşük olmasının ülkelerde yoksulluk olasılığını 1.5, otokratik ve yolsuz iktidar olasılığını 3.5, şiddeti ise 1.6 kat artırdığını gösteriyor. Kadınların ekonomik karar organlarında ve yönetimde anlamlı oranlarda yer alması bu nedenle her ülke için bir beka meselesidir.”

Haberin Devamı

“İş’te Eşit Kadın” yaygınlaşıyor

İş hayatında kadınlara eşit haklar ve fırsatlar sunan kurumlar, Sürdürülebilirlik Akademisi ve İngiliz Denetim Şirketi Intertek işbirliği ile yapılan bağımsız bir denetim sonrası bu çalışmalarını belgelendirerek “İş’te Eşit Kadın Sertifikası” nı almaya hak kazanıyorlar.

“İş’te Eşit Kadın Sertifikası”  alan kurumlar, 2015’te Birleşmiş Milletler’e üye tüm ülkeler tarafından kabul edilen “17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı”nı  gerçekleştirme yolundaki sürece de katkı sağlıyorlar. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik yapılan her çalışma, kuruma fayda sağlamanın yanı sıra ulusal ve küresel ölçekte de bütünsel bir amaca hizmet ediyor. Fırsat eşitliğine yönelik taahhüt ve söylemlerini eyleme geçirmiş olan kurumlar Yönetim Sistemi, İşe Alım ve Çalıştırma, İş Sağlığı ve Güvenliği, Tedarik Zinciri ve Sosyal Etki ana başlıkları altındaki kriterlere göre denetleniyorlar. 

Haberin Devamı

Kurum itibarı, çalışan bağlılığı, sürdürülebilir yönetim sistemi oluşturma gibi pek çok alanda kurumlara katkısı olan “İş’te Eşit Kadın Sertifikası”  Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliği için yapılan çalışmaların en önemli örneklerinden birini oluşturuyor.

Bu zamana kadar denetimi başarı ile geçerek sertifika almaya hak kazanan kurumlar; Avon, Utikad, İtkib, Eren Çorap, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Alstom, Sanko, Sanex, CBF, Aytim, Related Dijital, Egedeniz, Kardem, Orimpex, Özakteks, HDI Sigorta, Anadolu Efes, Doğuş Sigorta, Uludağ İçecek, Alara, Axa Sigorta, Mapfre Sigorta, Delta Alfa Çorap, Maxion İnci, Maxion Jantaş, Aksigorta oldu.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr