Ekonomi Topraksız tarımda model olacak

Topraksız tarımda model olacak

26.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Seracılık Mükemmeliyet Merkezi ile topraksız tarımda model olmayı hedeflediklerini söyledi.

Topraksız tarımda model olacak

 

Aylin Rana Aydin / Sakarya - Sakarya, 40 milyon lira yatırım bütçesine sahip Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’nde topraksız tarım ve jeotermal ısıtma tekniğiyle tarımsal kalkınmada yeni bir model olmayı hedefliyor. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, birinci etapta çalışmaların başladığını ve 65 bin domates fidesi dikildiğini belirterek, “Topraksız tarım yaptığımız merkezimizde 1 dönümde 50 ton domates yetiştireceğiz. 25 dönümlük alanda 1250 ton verim elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Akyazı ilçesindeki Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’nde 53 bin metrekare üzerine kurulu alanda faaliyet gösterildiğini söyleyen Yüce, “Yılın her ayı hasat yapabileceğimiz bu yerde domatesin yanı sıra biber ve patlıcan da yetiştirerek ülkemize tarımsal model olacağız. Bu sayede tarımsal ürün ihracatımız da artacak” diye konuştu.

Çiftçiye eğitim

Proje kapsamında 10 milyon TL’lik fidan dikildiğini belirten Yüce, şunları söyledi:

“Burada çiftçilerimizle birlikte 40 çeşit ağaç ve 50 çeşit çalı yetiştiriyoruz. İsteyen herkesle sözleşmeli tarım yapmak için kapımız açık. 3 bin dekarlık Sakarya Botanik Vadisi’nde ise tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirip ihraç ediyoruz. Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi projemiz ile yüksek verimli üretime devam ederken Sakaryalı çiftçilerimize de yeni nesil tarımsal eğitimler veriyoruz. Ayrıca Sakarya’ya kazandıracağımız Proje Tarım Lisesi ile en modern ve teknolojik tarımsal uygulamaları gençlerimize aktaracağız.”

Haberin Devamı

Yüce, Sapanca’nın yanı sıra Acarlar Longozu, Maden Deresi, Çam Dağı ve Taraklı’daki Karagöl’ün dünya çapında destinasyon olması için proje geliştirdiklerini ifade etti.

‘40 Nokta 40 Rota’

Sakarya’nın ‘bisiklet dostu şehir’ unvanına layık görüldüğünü de söyleyen Ekrem Yüce, şöyle konuştu:

“Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde bisikletçileri uluslararası yarışlarda ağırlıyoruz. Şehrimizi bisiklet yollarıyla bir ağ gibi örmeyi planlıyoruz. 120 kilometrelik bisiklet yoluna sahip olacağız. Hedefimiz Sakarya’mıza 500 kilometrelik bisiklet yolu kazandırmak. 40 Nokta 40 Rota projemizle baştan sona bisikletle gidilebilen ve tüm ihtiyaçların bulunabildiği bir parkur planlıyoruz.”

Topraksız tarımda model olacak

1.5 milyar TL’lik baraj projesi

Ekrem Yüce, “3 yılda 140 proje tamamladık. 1.5 milyar TL yatırım bütçesi bulunan Darıçayırı Barajı, Sakarya tarihinin en büyük projelerinden biri. Hemşerilerimizin sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ihtiyacını karşılamak için 63 milyon TL yatırım yaptık. Kentin kanalizasyon sistemi için de 75 milyon TL yatırım gerçekleştirdik” dedi.