Ekonomi Turizm ‘bayram’ ederek başlıyor

Turizm ‘bayram’ ederek başlıyor

21.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ramazan Bayramı tatili 9 güne çıkınca turizm bölgelerinde yoğun hareketlilik için hazırlıklar başladı. Bu dönemde okulların ara tatili de olacak. Turizmciler, uzun bayram tatiliyle yaz sezonunun açılacağı görüşünde...

Turizm ‘bayram’ ederek başlıyor

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olacağını açıkladı. 10 Nisan’da başlayacak Ramazan Bayramı öncesinde 8 Nisan Pazartesi ve 9 Nisan Salı günleri de tatile eklenmiş oldu. Bu dönemde aynı zamanda okulların ara tatili de olacak.

Haberin Devamı

Resort, termal, yayla, gastronomi ve kültür turizmi başta olmak üzere tüm seçenekleri hareketlendirmesi beklenen bayramın aynı zamanda yaz sezonunu da erken başlatacağı ifade edildi.

Erken açıklama avantajı

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizmciler olarak talep ettikleri uzun tatilin devreye alınmasının piyasalara olumlu yansıyacağını, tatil dönemi gelmeden yapılan erken açıklamanın rezervasyonlar ve seçenekler için tüketiciye önemli bir süre tanıdığını söyledi.

Kavaloğlu, “Bu dönemde öncelikle bölgemizde Nevruz Bayramı kutlamasıyla bir hareket var, ardından Paskalya için talep olacak ve Ramazan Bayramı ile devam edecek. Yani sezon turizmde bu sayede erken başlamış oldu. Uzun tatiller genellikle ikiye hatta üçe bölünerek planlanıyor. Bu da Türkiye’nin her bölgesine bu hareketin taşınmasına imkân veriyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Her keseye hitap eder’

İç pazarda bir süredir devam eden durgunluğun uzun bayram tatili dönemi ile harekete döneceğini vurgulayan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, seçim sonrası dönemde ve okulların tatili ile ailelerin moral bulacağını dile getirdi.

İşler, “Turizmde sezonla birlikte planlamalar ve yeni istihdam da devreye girecek. Ayrıca nisan ayı kurumlar vergisi ödemesinde de işletmelere faydalı olacaktır. Turizm zenginliği sınırsız olan Türkiye’de bu sayede turistler her bölgede farklı alternatifleri değerlendirebilir. Yanı sıra pansiyonlardan ultra her şey dahil sistemli otellere kadar her keseye göre bir seçenek de oluşuyor” diye konuştu.

‘Doluluklar iyi olacak’

Tatil döneminde tesis doluluk oranlarının yüzde 85’in üzerine çıkmasını beklediklerini anlatan Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, “Antalya, Bodrum; Sapanca, Afyon ve Kıbrıs öne çıkıyor. Yurt dışında Balkanlar, Mısır, Fas, Bangkok, Phuket gibi vizesiz turlar ilgi görürken Avrupa şehir turları da tercih ediliyor” diye konuştu.

Turizm ‘bayram’ ederek başlıyor

Tatil araması anında arttı

Uzun tatil açıklamasının ardından internet üzerinden aramaların anında arttığını anlatan Neredekal.com CEO’su Gökhan Sivrikaya, “Bodrum, Fethiye, Antalya, Marmaris ve Kapadokya Ramazan ayı başlangıcından bu yana en çok tatil araştırması yapılan bölgeler oldu. Özellikle bungalovlar, her şey dahil oteller aramalarda ön plana çıkarken, pansiyon ve apart türünde aramalarda daha uygun bütçeli tatil yapmak isteyenlerin yöneldiği tercihler olarak aramalarda üst sıralarda yerini alıyor. 7 yaşında bir çocuğu olan 3 kişilik bir aile için düşünecek olursak, en popüler bölgelerden biri olan Bodrum’da bugün itibarıyle 4 gecelik tatil fiyatları denize yakın oda+kahvaltı konaklama türünde 4 bin lira bandından başlıyor, orta üst segmentte 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Daha ekonomik seçenekler bulmak isteyen tatil severler hem bayram öncesi hem de bayram döneminde pansiyon türlerinde bin lira bandında gecelik fiyatlar bulabilirler” dedi.

Haberin Devamı

Tam kapasite

Uzun tatil olacağı öngörüsüyle kruvaziyer gemilerinde de rezervasyonlar yapılmıştı. Celestyal Türkiye Direktörü & Karavan Turizm Cruise Direktörü Özgü Alnıtemiz, “Gemilerimiz bu tarih aralığı için Türk yolculardan da yoğun talep aldı ve şu anda tam kapasite dolu. Aynı seyahatte farklı deneyimleri yaşamaya ve birden çok yeri gezip görmeye, farklı kültürleri keşfetmeye fırsat sunan cruise turları, tercih edilen bir seyahat alternatifi olarak öne çıkmaya başladı” dedi.