Ekonomi Turizm hedefine ocak ayı uçuşu!

Turizm hedefine ocak ayı uçuşu!

29.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yılın ilk turizm verisi, Türkiye’nin 2024 yılı için ‘60 milyon turist, 60 milyar dolar turizm geliri’ hedefini destekliyor. Buna göre, Ocak 2024 turizmde tüm zamanların en iyi ocak ayı verisi olarak kayıtlara geçti.

Turizm hedefine ocak ayı uçuşu

DUYGU ERDOĞAN / İSTANBUL - Turizmde 2024 yılı rekorla açıldı. Yılın ilk turizm verisi, Türkiye’de tüm zamanların en iyi ocak ayının yaşandığını gösteriyor. Buna göre, 2024 yılı Ocak ayında Türkiye’yi 2 milyon 47 bin turist ziyaret etti. Bu rekorun; Türkiye’nin turizmde 2024 yılı için belirlediği 60 milyon turist, 60 milyar dolar turizm geliri hedefine yönelik ilk gösterge olduğu da değerlendiriliyor. 

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘sınır istatistikleri’nin ilk verisi geçtiğimiz hafta yayınlandı. 2023’ün Ocak ayında Türkiye’yi 2 milyon 5 bin turist ziyaret etmiş ve bu zamana kadarki ocak ayı bazlı en yüksek grafiğe erişilmişti. 2024’ün Ocak ayında ise bu rekor tazelenmiş oldu.

ALMANYA ARAYI AÇIYOR

2024 yılının ocak ayında Türkiye’ye gelen ziyaretçilerin milliyetlerine göre sıralamasında ilk beşte Rusya, İran, Bulgaristan, Almanya ve Gürcistan var. Milliyetlerine göre turist gruplarında genel seyir korunuyor ancak Türkiye’nin önemli pazarı Rusya’nın, Ukrayna ile devam eden savaş ortamı ve ekonomilerindeki sıkıntıların yansıması görülüyor. Buna göre 2023 Ocak ayında Türkiye’ye 280 bin Rus turist gelirken, 2024 Ocak’ta bu sayı 230 bin olarak gerçekleşti. Almanya ise Türkiye’nin kaynak pazarları arasından sıyrılmaya devam ediyor. Ocak 2024’te Türkiye’yi 142 bin Alman turist ziyaret etti. Bu sayı 2019’da 100 bin seviyesindeydi. 

Haberin Devamı

ABD İKİYE KATLADI

En dikkat çekici talep artışı ise Asya başta olmak üzere uzak ülkelerden gerçekleşti. Çin’den Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı en iyi ocak ayı verisi olarak daha önce 26 bin seviyesini görmüştü. 2018 yılında yaşanan bu artış sonraki ocak aylarında oldukça düştü. Bir süre bin-3 bin turist arasında seyreden bu ortalama, 2024 yılı Ocak ayında ise yeniden 20 bin seviyesine ulaşarak aylık bazda 21 bin 500 turisti geçti. 

Japonya’dan gelen turist sayısı ise pandemi öncesi rekor seviyeye geri dönerek 2024 Ocak ayında 6 bin 271 oldu. Güney Kore de pandemi öncesi seviyelere dönerek ocakta Türkiye’ye 15 binin üzerinde turist gönderdi. ABD ise pandemi öncesi ocak aylarında gönderdiği rekor sayıdaki turisti 2024 Ocak’ta ikiye katladı. 2019 Ocak ayında 26 bin turist gönderen bölgeden, 2024 Ocak’ta 50 bini aşan sayıda turist geldi. Filistin-İsrail çatışmalarının etkisiyle bölgeden gelişlerdeki azalma da kayda değer bir diğer unsur olarak yansıyor.

Turizm hedefine ocak ayı uçuşu

JAPONLAR YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ

Yılın bu döneminde Türkiye’ye özellikle kültür ve gastronomi turizmi için gelişler artıyor. Bu kapsamda öne çıkan bölge ise Kapadokya oluyor. Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Teyfik Ölmez, bölgede Çin, Japon ve Güney Kore’den gelişlerdeki artışa dikkat çekiyor. Özellikle Japon pazarında yeniden bir toparlanmaya işaret edildiğini anlatan Ölmez, “Yüzde 100’ün üzerinde artış var. Uzak pazarlardan giderek artan talep bu anlamda Türkiye’nin ve bölgenin hedeflerine ulaşmasına destek olacak” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL HAVALİMANI VE THY'NİN OLUMLU ETKİSİ

2024 yılı turizmde pandemi etkilerinin tamamen yok olacağı yıl olarak tahmin ediliyor. Daha önce Milliyet’te gündeme getirdiğimiz habere göre, dünya turizminin toplamda yüzde 2, Türkiye turizminin ise yaklaşık yüzde 10 büyümesi öngörülüyor. Bunda en önemli gösterge ise havalimanlarındaki uluslararası hareketlilik olarak görülüyor. Özellikle İstanbul Havalimanı’nın global bir ‘hub’ yani uçuş merkezi olarak dünyada aldığı önemli pay, pandemi ardından turizmde Türkiye’yi en hızlı toparlanan ülke konumuna getirdi. Dünyanın pek çok noktasını birbirine bağlayan bayrak taşıyıcı havayolu Türk Hava Yolları’nın (THY) konaklamayı teşvik eden kampanyalarının da bu artışta etkisi olduğu vurgulanıyor. 

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Euromonitor International’ın raporuna göre, 2023 yılında dünyada sırasıyla en çok İstanbul, Londra, Dubai, Antalya ve Paris ziyaret edildi.

Geçen yıl 17 milyon 370 bin 30 yabancı ziyaretçinin ağırlandığı İstanbul’a giriş yapan yabancı ziyaretçilerin ilk tercihi İstanbul Havalimanı oldu.

'ALDIĞIMIZ PAY ARTAR'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kültür Turizmi İhtisas Başkanı N. İlham Seyyale, özellikle pandemi ardından turizm türleri arasında kültür ve gastronomi turizminin öne çıktığını, Türkiye’nin de artık ‘deniz, kum, güneş’ turizminin ötesinde sahip olduğu çeşitliliği dünyaya daha iyi yansıttığını söyledi. Seyyale, “Bu anlamda dünyada aldığımız payın sürekli artış göstereceğinden şüphe yok. Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinin öncelikli güzergahı olmaya başlayan İstanbul Havalimanı da bu kapsamda önemli bir destek noktası” diye konuştu.