Ekonomi Turizmin yıldızı ‘sağlıkla’ parlıyor

Turizmin yıldızı ‘sağlıkla’ parlıyor

14.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sağlık turizminin yükselen ülkesi Türkiye, sektördeki küresel kuruluşların radarına girdi. Yayınlanan raporlara göre, Türkiye sağlık turizminin de etkisiyle turist sayısında Fransa’yı geride bırakacak.

Turizmin yıldızı ‘sağlıkla’ parlıyor

DIŞ HABERLER - Türkiye, turizmde Fransa’yı geçecek. Üstelik bunu sağlık turizmi sayesinde gerçekleştirecek. Bu öngörüler turizm kuruluşları World Travel Market (WTM) ve Tourism Economics’e ait. Her iki kuruluş, Türkiye’nin medikal turizm endüstrisi nedeniyle İspanya’dan sonra Avrupa’nın en popüler ikinci tatil destinasyonu olarak Fransa’yı geride bırakmaya hazırlandığını açıkladı. Yayınlanan rakamlara göre, Türkiye, Kovid-19 pandemisi öncesine kıyasla ziyaretçi sayısında yüzde 70’lik bir artış gördü ve 2022’de 44,6 milyon turisti çekti. Bu sayının 2023 yılında 50 milyon ziyaretçiye ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Popülarite artıyor

Türkiye’nin uzun zamandır özellikle yaz turizmi açısından popüler olduğu ancak son zamanlarda ziyaretçi sayısındaki artışın arkasında sağlık turizmi olduğu belirtildi. 2022 yılında Türkiye’nin 1,2 milyon medikal turisti ağırladığı ve 2023’ün ilk yarısında 746 bin 290 kişinin bu amaçla geldiği ifade edildi. Türkiye’de tedavi listesinin başında saç ekimi ve estetik diş hekimliği gelirken, bunu lazerle göz tedavisi ve zayıflama ameliyatları takip ediyor. ABTA’ya (İngiliz Seyahat Acenteleri Birliği) göre Türkiye, özellikle İngiliz turistler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Türkiye, İngilizlerin en fazla ziyaret ettiği sekizinci destinasyon olarak dikkat çekiyor.

20 ülkeden sağlık turizmi heyeti geliyor

Haberin Devamı

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Sağlık turizminde 2022’yi 2.1 milyar dolarlık gelirle kapatan Türkiye, 3 milyar dolarlık hedefini yakalamak için bu hafta Ankara’da düzenlenecek TRAVELEXPO ile önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Fuara katılacak olan 20 ülkeden 100 kişilik alım heyeti, sağlık turizmi alanında önemli temaslarda bulunacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açılışını yapacağı TRAVELEXPO Ankara 6. Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 16-19 Kasım tarihleri arasında ATO Congresium’da gerçekleşecek. Fuarın ana temalarından birisi sağlık turizmi olacak. Sağlık Diplomasisi Derneği Başkanı Dr. Ahmet Aksu, fuarla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ankara’mızın, sağlıktaki rekabet avantajlarını kullanarak uluslararası alana açılması için bu fuar bir kilometre taşı olacak. Yabancı hasta potansiyelini güçlendirmek için Ankara’nın tanıtımı da yapılacak. 2024 yılında toplam yabancı hasta portföyünün yüzde 25’inin Ankara’da tedavi olması beklenmekte. Bu oran 500 binden fazla hasta ve 750 milyon dolardan fazla bir ekonomik büyüklüğü ifade ediyor.”