Ekonomi Türk firmaları Kuveyt’te mütekabiliyeti anlatacak

Türk firmaları Kuveyt’te mütekabiliyeti anlatacak

01.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuveyt’te 17-18 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi’ne çok sayıda firmanın katılması bekleniyor. Emlak Konut GYO’nun da desteklediği fuarda, Mütekabiliyet Yasası da anlatılacak

Türk firmaları Kuveyt’te mütekabiliyeti anlatacak

Türkiye’de ve uluslararası alanda gayrimenkul işbirlikleri gerçekleştiren INREMA’nın Dubai merkezli AYN Group işbirliği ile düzenlediği Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi 2013, 17-18 Eylül 2013 tarihinde Kuveyt’te gerçekleşecek. Bu yıl ilk defa düzenlenen Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi 2013, gayrimenkul ve müteahhitlik şirketleri olmak üzere GYO, mimar, danışmanlık, bilişim, AVM, perakende, otel ve bankacılık gibi alanlarda çok geniş bir katılımcı profilini buluşturacak.
Türkiye gayrimenkul sektörünün lider kurum ve kuruluşlarının desteği ile gerçekleşecek zirvede, beş ayrı konu başlığı ele alınacak.
İlk büyük organizasyon
‘Mütekabiliyetin kaldırılmasının yabancı yatırımcılara getirdiği avantajlar’ başlığının ön plana çıkacağı zirvede; ‘Türk gayrimenkul sektörünün bugünü ve geleceği’, ‘Türkiye’de gayrimenkul yatırım fırsatları’, ‘Türk gayrimenkul sektörüne Kuveyt’ten bakış’ ve ‘Arap yatırımının Türkiye’deki geleceği’ sektör temsilcileri ve uzmanları tarafından tartışılacak.
Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi’ne, Türkiye’den ve Kuveyt’ten bine yakın ziyaretçi kabul edilecek.
Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi 2013’un düzenleyen INREMA ve AYN Group basınla bir araya geldi. Toplantıda konuşan INREMA Genel Koordinatörü Gökhan İlgar, Inrema’nın Türkiye’ye yatırım çekmek üzere organizasyonlar yapan bir şirket olduğunu söyleyerek, Kuveyt Gayrimenkul Zirvesi’nin de mütekabiliyet yasası sonrası Türkiye’nin tanıtılması amacıyla ortaya çıktığını belirtti. Zirvenin yasayı yurtdışında anlatmak için yapılan ilk organizasyon olduğunun altını çizen Ilgar, pazarda yer bulmanın önünün açılması açısından fuarın önemine dikkat çekti.
Türkiye’nin payı 3 milyar $
İlgar, Türkiye’nin gayrimenkul yatırımları açısından Türkiye’deki önemine işaret ederek, Körfez ülkelerinin vatandaşlarının Türkiye’den Bursa, Trabzon gibi şehirleri ve Emlak Konut GYO gibi markaları isimleriyle bildiklerini kaydetti. İlgar, yurtdışı organizasyonlarında şehirler için de stantlar kurulduğunu belirterek, “Türkiye’nin de bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğinden hareketle, Trabzon ve Bursa valilikleriyle görüşme halindeyiz” dedi.
Dünya gayrimenkul sektörünün yıllık 1 trilyon dolar iş hacmine sahip olduğunun bilgisini veren İlgar, şunları söyledi:
“Türkiye olarak bu pazardan 3 milyar dolar ile binde 3 pay alıyoruz. Türkiye’nin bölgesinde lider ülke konumunda olduğunu düşünürsek bu oranlar kabul edilebilir oranlar değildir. Yasanın çıkmasıyla potansiyel ülkelerde bu tarz tanıtımlara ihtiyacımız var.”
Fuare devlet teşviki
Ekonomi Bakanlığı’nın desteğini alan zirveye Türkiye’den katılmak isteyenler için uygulanan 25 bin dolarlık katılım ücretinin yüzde 50’sini bakanlık karşılıyor. Bu da fuara katılmak isteyenleri için önemli bir teşvik oluşturuyor.
Sırada Moskova var
Kuveyt’te ilki gerçekleştirilen zirvenin benzerini, önümüzdeki yıllarda Bakü, Moskova, Singapur gibi potansiyeli olan yerlerde düzenlemeyi planladıklarını anlatan İlgar, “Mütekabiliyet yasası çıktı, ama ülke olarak daha çok çalışmamız gerekiyor” dedi. İlgar, özellikle mütekabiliyet sonrası organize edilen Kuveyt Zirvesi’nin zamanlaması ile çok doğru bir iş olduğunu sözlerine ekledi.
Tanıtım da yapacak
Fuarın ziyaretçi profiline değinen AYN Group Genel Müdürü M. Haluk Pekdemir, “Zirveye ilgi çok yoğun. Ancak Türkiye’ye emlak yatırımı yapacak ziyaretçi kitlesini zirveye çekmek için gerekli tanıtım organizasyonlarını üstlendik. Şu anda Abu Dabi’de devam eden Ramazan fuarında zirveyi tanıtan bir standımız da bulunuyor” diye konuştu. Kuveyt’in yüksek alım gücüne işaret eden Pekdemir, zirveye katılan herkesin yatırımcı olabileceğini de vurguladı.
Türkiye cazip pazar
Körfez ülkeleri açısından Türkiye’nin birçok yönüyle çok cazip bir Pazar olduğunu anlatan INREMA Pazarlama Müdürü Mustafa Kılıç da, “Vize kolaylığı, helal gıda gibi konular, Türkiye’yi Körfez ülkeleri yatırımcıları için önemli avantajlar sağlıyor. Yasanın doğru anlaşılmasıyla hızlı bir uyum süreci olacaktır” dedi.

Kentleri dönüştürürken doğayı taklit etmek gerek
Kentsel dönüşümle birlikte geleceğin yapı ve şehirlerinin inşa edileceğini belirten Mimar Gülay Yedekçi Arsalan, geleceğin yapılarının doğayla uyumlu, çevreye duyarlı, kendi enerjisini üreten, geri dönüştüren ve uzun ömürlü inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Arsalan, doğayla uyumlu sürdürülebilir yeni yapı ve şehirlerin sırrının akkarıncalar, nilüfer yaprakları gibi doğadaki birçok canlı da gizli olduğunu söyledi.
Türkiye’de mevcut yapıların büyük bir çoğunun bilime fenne dayanarak yapılmadığına ve niteliksiz, depreme dayanıksız yapılar olduğuna değinen Arslan, “Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte modern teknolojiyi insanların yaşam kalitesini arttırmak, onları tekrar doğa ile buluşturmak, ekolojik ve sürdürülebilir mimariyi olanaklı kılmak amacı ile kullanmalıyız” dedi.
Metafor kullanılmalı
Günümüz mimarisinde teknolojinin gelişmesi adına atılan adımların insanların doğadan ve doğal yaşamdan uzaklaşması riskini beraberinde taşıdığına dikkat çeken Gülay Yedekçi Arslan, geleceğin yapılarının ve şehirlerinin doğayla uyumlu olması gerektiğine ve bu yapıları nasıl yapılması gerektiğine ilişkin sırrın yine doğada saklı olduğuna değindi. Arsalan, mimarlık mirasında doğadan esinlenilmiş, öğrenilmiş pek çok örnek bulunduğunu belirterek, “Mimarlıkta, ağaç gibi dallanmış yapılardan, çiçek analojilerine, ağ yapılaşmalarından kabuklara, kristallerden yıldızlara kadar çok geniş bir yelpazede değişik metaforlardan yararlanıldığı görülebilir. Buna literatürde Biyokmimikri, bir başka ifadeyle doğanın taklit edilmesi deniyor” diye konuştu.
‘Doğa ilham kaynağı’
Arsalan, mimarlıkta tasarım-üretim sürecinde doğadan esinlenme ve öğrenmenin iki şekilde olduğunu belirterek bunları doğal objenin formunun alınıp biçimsel kaygılarla yapıya aktarılması ve yapılaşmada gözlemlenen oluşum biçiminin deneysel verilerle mimari forma dönüştürülmesi olarak özetledi. Arsalan, doğadaki birçok canlının mimari yapılara esin kaynağı olduğuna dikkat çekti.

‘Konutta faiz endişesi çok uzun sürmedi’
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun, borç verme faiz oranını yüzde 6.50’den yüzde 7.25’e çıkarması ile konut sektöründe oluşan yüksek faiz endişesi kısa sürdü. Alınan bilgiye göre, PPK kararı sonrası konut kredisi veren bankaların önemli bölümü en düşük faiz artırımını konut kredilerine uygularken, bir bölümü değişikliğe dahi gitmedi.
Ankara’da yer alan One Tower projesini uygulayan İTO Yatırım’ın ortaklarından Özkan Özçelik, Merkez Bankası’nın faiz oranlarında yaptığı 0.75’lik artış sonrası sektörde bir süreden beri endişenin hakim olduğunu anımsattı.
Buna karşın karamsar havanın dağıldığını belirten Özçelik, “Bankaların bir bölümünün konut kredisi faizlerinde değişiklik bile yapmadığını gözlemliyoruz. Bizim de anlaşmalı bankamız Albaraka Türk, One Tower’a özel uyguladığı 60 ay vadeli yüzde 0.67 faiz oranlı konut kredisinde değişikliğe gitmedi” dedi.

Haberin Devamı

ECILIPSE MASLAK’TA FİYATLAR EYLÜL AYINDA ARTACAK
Avrupa Konutları’nı hayata geçiren Artaş Grubu’nun Maslak’ta inşasına devam ettiği Eclipse Maslak’ta düşük faiz oranları devam ediyor.
Kaba inşaatın büyük kısmının tamamlandığı projede teslimler yaklaşırken, eylül ayında fiyat artışına gidilecek.
Maslak’ın en gözde konut ve ofis projelerinden Eclipse Maslak’ta fiyat artışından etkilenmemek için son 1 aya girildi. 60 aya yüzde 0.79, 120 aya ise yüzde 0.80 faiz oranlarıyla satışların devam ettiği projede, inşa çalışmaları da hızla ilerliyor. Alternatif ödeme planlarına ek olarak, KDV artırımından da etkilenmeden satışların devam ettiği projede konutlar yüzde 1 KDV’ye tabi tutuluyor.
550 konut bulunuyor
550 konutun yer aldığı projede, iki kule ve ofislere yer veriliyor. Projede, her zevke hitap edecek şekilde tasarlanan daire tipleri arasında 1+0’dan 4+1’e kadar seçenekler yer alıyor.
Maslak’ta 22 bin metrekare alana inşa edilen proje, finans dünyasına, ülkenin en başarılı kurumlarının yönetim merkezlerine, İstanbul’un renkli yaşam alanlarına ve vazgeçilmez Boğaziçi’ne komşu bir noktada bulunuyor.
Avrupa Konutları markasının en büyük ayrıcalıklarından olan sosyal yaşam ve spor alanlarını Eclipse Maslak’da da uygulanıyor. Kapalı yüzme havuzu, fitness center, sauna ve buhar odasının yer aldığı spor tesisinde hobi salonu ve oyun alanları da yer alıyor.

Samandıra’daki ‘Park’ta prim yüzde 75’e ulaştı
Konutların hemen teslim edildiği ve yaşamın başladığı Evora Park, yüzde 75 prim yaptı. 432 konutluk bir proje olan Evora Park, Samandıra Fenerbahçe tesislerinin hemen yanında konumlandırılıyor. Aydos ormanlarının yanı başında yer alan proje, 1.630 metrekarelik göleti ile dikkat çekiyor. Evora Park’ta 2+1 ve 3+1 konutların tamamı satıldı.
Projede stüdyoların alanları 35 ile 46 metrekare, 2 oda 1 salon evlerin alanları 92 ile 95 metrekare arasında değişirken, 1 oda 1 salon evlerin alanları 60 metrekare, 3 oda 1 salon evlerin alanları ise 21 metrekare şeklinde tasarlandı.
Teknik Yapı tarafından Samandıra’da gerçekleştirilen Evora Park, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 10 dakika mesafede bulunuyor.

Restorasyon yapana işletme hakkı verecek
Vakıflar Genel Müdürlüğü, mülkiyeti vakfa ve vakıflara ait taşınmazları ‘yap/restore et-işlet-devret’ modeliyle ayağa kaldırılıyor. Söz konusu modelle, vakıf eserleri hem restore edilerek atıl durumdan kurtarılıyor hem de vakıf amaçları için kullanılmak üzere gelir elde ediliyor.
Alınan bilgiye göre, yüklenici firma, restore veya inşa ettiği eseri, kira karşılığı belirlenen süre işlettikten sonra herhangi bir hak talep etmeksizin vakfa iade ediyor. Kira süresi, onarım ve inşa bedeli göz önüne alınarak 20 ile 49 yıl arasında belirleniyor. Kat karşılığı inşaat modelinde ise taşınmazlar üzerine, ihale sonucunda kabul edilecek oranlarda inşaat yapılıyor.

‘Yabancıların Türkiye’ye ilgisi devam ediyor’
Gezi Parkı olayları nedeniyle konut satışlarının azalmadığına dair yapılan haberlerle ilgili konuşan Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Ali Taylan, gayrimenkul yatırımının uzun vadeli olduğunu ve kısa süreli toplumsal olaylardan etkilenmeyeceğini belirtti.
Taylan, “Gezi Parkı olaylarının konut satışlarına etkisi olmadı. Yerli ve yabancı yatırımcıların gayrimenkul talebi açısından herhangi bir sorun söz konusu değil” dedi.
Mütekabiliyet sonrasında yabancılara yapılan satışları 2 kat arttığını söyleyen Taylan, Türkiye’deki istikrar ortamının ekonomiye olumlu yansıdığına dikkati çekerek, “Bu ekonomik istikrar devam ettiği müddetçe piyasanın durması mümkün değil” dedi.

Gökdelen inşaatında Ramazan daveti verdi
Lüks konut sektöründe önemli projelere imza atan Esin Yapı, düzenlediği iftar daveti ile Ramazan Ayı’na veda etmeden konuklarına keyifli bir akşam yaşattı.
Dev gökdelen İstanbloom’un şantiye alanında gerçekleşen davete Esin Yapı Yönetim Kurulu Üyesi ve Beşiktaş Spor Kulübü Başkanı Fikret Orman ile Esin Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Esin ev sahipliği yaptı.
İş dünyası ve basından önemli simalarının katıldığı geceye, ünlü sunucu Ece Vahapoğlu ve müzisyen Ercan Saatçi gibi ünlü konuklar da katılımları ile renk kattılar.