Ekonomi Türk müteahhitlere Körfez kapısı açılıyor

Türk müteahhitlere Körfez kapısı açılıyor

05.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türk müteahhitlerin en büyük pazarı olan Rusya’daki taahhüt işleri, savaş nedeniyle hızlı biçimde yavaşladı. Sektörün 2023 yılında 11 milyar dolarlık proje üstlendiği Rusya’da bu rakam geçen yıl 2.3 milyar dolara ve bu yılın ilk 5 ayında da 626 milyon dolara geriledi. Türkiye Müteahhitler Birliği’nden (TMB) yapılan açıklamaya göre yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde doğacak bu açığı, son dönemde ısınan siyasi ilişkilere paralel artan sektörel temaslar neticesinde Suudi Arabistan’ın kapatması bekleniyor.

Türk müteahhitlere Körfez kapısı açılıyor

Ülkenin dünya devi şirketi Saudi Aramco’nun ilgisi, savaşın etkileri üzerine yurt dışında yeni pazar ve proje arayışını hızlandıran Türk müteahhitlerin yüzünü güldürdü. TMB üyeleri, Aramco yetkilileriyle 30-31 Mayıs’ta Ankara’da bir araya geldi. TMB ve Aramco işbirliğinde düzenlenen “Suudi Arabistan’da İş Fırsatları” konulu etkinliğe, 80 dolayında Türk müteahhit ve teknik müşavirlik firmasından temsilciler katıldı.

Haberin Devamı

TMB Başkanı Erdal Eren, Saudi Aramco’nun hayata geçirmeyi planladığı projelerin Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmalarına tanıtılarak işbirliği imkanlarının araştırıldığını, temaslar neticesinde daha detaylı görüşmeler için yaz döneminde ülkeye yeni bir müteahhitlik heyeti ziyareti düzenlenmesi kararı alındığını ifade etti. Suudi Arabistan, genel olarak taahhüt alanında yakın dönemde toplam 3 trilyonu bulacak dev yatırım portföyüyle bölgede öne çıkarken; Türk müteahhitleri için ilk aşamada yıllık 10 milyar dolarlık yeni iş potansiyeli barındırıyor.