Ekonomi Türk oyununa yabancı iştahı

Türk oyununa yabancı iştahı

08.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Oyunder Başkanı Kendirli, “800 milyon dolarlık büyüklüğüyle Türk oyun pazarı potansiyeliyle büyük fırsatlar sunuyor. Sektör 1-2 yıl içerisinde büyük satın almalara şahitlik edebilir” dedi.

Türk oyununa yabancı iştahı

Türk oyun şirketleri kısa sürede gösterdikleri başarılarla dünya devlerinin dikkatlerini çekiyor. Mayıs ayında Gram Games’in 250 milyon dolar karşılığında ABD’li oyun devi Zynga’ya satışının ardından yabancı firmalar yeni satın almalar için Türkiye’nin kapısını çalıyor. Peak Games de okey ve kart oyunları bölümünü Zynga’ya satmıştı. Özellikle ABD, Batı Avrupa ülkeleri ile Çin’den şirketlerin Türk oyun firmalarıyla dirsek temasında olduğu belirtiliyor. Türkiye’de 200’e yakın oyun firması bulunuyor. Peak Games’in dünyada oynama rekorları kıran Toon Blast ve Toy Blast gibi oyunlarının yüksek fiyata satılabileceği öğrenilenler arasında.

Haberin Devamı

Türk oyununa yabancı iştahı

Çok ilgi gösteriliyor

Oyun Tasarımcıları, Geliştiricileri, Yapım ve Yayıncıarı Derneği (Oyunder) Başkanı Tansu Kendirli, 800 milyon doları aşan büyüklüğüyle Türk oyun pazarının potansiyeliyle büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, sektörün önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde büyük satın almalara şahitlik edebileceğini söyledi. Kendirli, “Türk oyun firmalarına ilgi çok büyük. Türkiye’de Gram Games gibi 6-7 firma daha var. Şu anda ABD, Batı Avrupa ülkeleri ve Çin’den firmalar Türk oyunlarıyla ilgileniyor.

Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yeni satın almalar olacak. Bu oyun ya da firmanın tamamını alma şeklinde olabilir. Parça parça 200-300 milyon dolarlık alımlar da görebiliriz. Tek seferde 4 milyar dolarlık bir alım da. Şu an değeri 4 milyar doları bulan Türk oyun firması var. Günlük kazancı 1 milyon dolara yaklaşıyor” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 5 yıl içerinde dünya oyun sektöründe söz sahibi olacağına inandıklarını da dile getiren Kendirli, “Son iki yıl içerisinde Türk şirketlerinin isimlerinin anıldığı satışlar uluslararası haber kanallarında dahi haber olmayı başarmış durumda. Yakın zamanda 5 milyar dolarlık şirketler hayal değil. Türk gençleri çok zeki. Özellikle bilgiyi ve sanatı farklı formatlara dönüştürme ve onu yeniden tanımlamayı başarma konusunda ciddi yeteneğe sahipler” dedi. Kendirli, daha fazla yatırım yapılması çağrısında da bulundu.

Türk oyununa yabancı iştahı

Dolardan en az etkilenen sektör

Oyun sektörünün son dönemde dolar kurunda yaşanan artıştan en az etkilenen sektörlerden biri olduğuna da değinen Kendirli, “İç piyasada büyümede bir yavaşlama görülebilir. Ama bu durgunluğu yine en rahat atacak sektör oyun sektörü olacaktır” ifadelerini kullandı. Krizlerin oyuna ilgiyi artırdığını da anımsatan Kendirli, Türkiye’de 30 milyon oyuncu bulunduğunu aktardı.

Türk oyununa yabancı iştahı

Meslek haline geldi

Tansu Kendirli, özellikle e-spor oyunculuğunun önemli bir meslek haline geldiğini de belirterek, “Şu anda Türkiye’de 5 bin civarında profesyonel oyuncu var. Bunlara yurtdışında da talep geliyor. Transfer oluyorlar. Türkiye’de bu alanda kariyer yapılabileceği konusunda bir farkındalık henüz yok.

Haberin Devamı

Bu oluşursa oyuncu sayısı artar. Bu alanda katmadeğer yüksek. Bu alana odaklanmalıyız” diye konuştu.

E-Spor Türkiye’de hızlı gelişiyor

6-9 Eylül tarihleri arasında İstanbul Tüyap’ta açık kalacak olan dijital oyun fuarı GameX’e e-Spor takımları da stand açtılar. Ağustos ayında kurulan E-Spor Kulüpler Birliği de fuarda kendini tanıtıyor. Birliğin başkanı Sina Afra da fuardaydı.

Afra, şu anda 16 üye kulüpleri olduğunu belirterek, amaçlarının e-Spor’u hem kurumsala hem de insanlara tanıtmak olduğunu söyledi. Yeni kulüp üyeliklerine açık olduklarını dile getiren Afra, “En az iki ligte oynama ve profesyonel yapıya sahip olma şartı arıyoruz. Şu anda kulüplerde 85 oyuncu oynuyor. Türkiye bu alanda henüz emekleme aşamasında ama hızlıca da koşabiliriz. Bu alandaki en iyi 6-7 ülke arasında yer alabiliriz” dedi.

Drone deneyimi

Teknosa, GameX 2018’de, fuara özel oluşturulan 220 metrekarelik Teknosa mağazasında oyun severlerle buluşuyor. GameX’deki özel Teknosa mağazası, deneyim alanlarının yanı sıra gaming ürünlerinde fuara özel indirimlere ev sahipliği yapacak.

Haberin Devamı

GameX Teknosa mağazasında, 40 m2’lik drone deneyim alanı ve oyun dünyasına damga vuran en yeni teknolojiler ve aksesuar markaları yer alacak. Teknosa’nın özel markası Preo’da da oyuncular için geliştirilen kulaklıktan mouse’lara, klavyelerden konsol aksesuarlarına kadar daha birçok aksesuarda özel kaçırılmayacak indirimler var.