Ekonomi Türk sağlık turizmine ABD’den yüksek ilgi var

Türk sağlık turizmine ABD’den yüksek ilgi var

28.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’den Türkiye’ye sağlık turizmi kapsamında önemli bir ziyaret gerçekleşti.

Türk sağlık turizmine ABD’den yüksek ilgi var

Türkiye, sağlık turizminde dünya lideri olma yolunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) koordinasyonunda İstanbul’da sağlık turizmi alanında önemli bir toplantı gerçekleşti.

Haberin Devamı

Toplantının katılımcıları arasında ABD’nin önemli sağlık kuruluşlarından Cedars-Sinai Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Medikal Direktörü Dr. Heitham Hassoun da vardı.

Toplantıda ABD-Türkiye arasında sağlık turizminde yapılacak iş birlikleri ile ilgili önemli görüşmeler ve fikir alışverişinde bulunuldu. DEİK adına toplantıya katılan İstanbul Cerrahi Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Turgut Öztürk, Dr. Heitham Hassoun’a Türkiye’deki deneyimli hekimlerimiz ve kullanılan ileri teknoloji hakkında bilgiler verdi.

Öztürk, toplantının çok verimli geçtiğini ve ABD ile Türkiye arasında sağlık turizminde işbirliği için önemli adımların atıldığını belirterek, “Sağlık alanında Türkiye son yıllarda çığır açtı. Türkiye’de hastaların bekleme süresi dünya kriterlerine göre çok düşük. Bu da Batılı ülkeler, Avrupalı hastalar ve Körfez ülkelerinden hastaların Türkiye’yi tercih etmesini sağlıyor” dedi.

Haberin Devamı

SAĞLIK TURİZMİ GELİRİ YARIM MİLYAR $’A YAKIN

Türkiye’nin sağlık turizmindeki çekiciliği, saç ekimi ve estetik ameliyat gibi alanları aşarken, Avrupalı hastalar; kadın hastalıkları, göz, genel cerrahi, ortopedi ve kardiyoloji gibi konularda da Türkiye’yi tercih etmeye başladı. 2023 yılı ilk çeyreğinde 411 bin 190 yabancı hasta Türkiye’yi tercih ederken, sağlık turizmi geliri de 453 milyon doları aştı.

Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyelinin uluslararası sağlık fuarlarında tanıtılmasıyla, Türkiye’deki özel hastaneler de doğrudan Avrupa’daki sağlık sektörüyle buluşmaya başladı.

TOBB Fuarcılık Meclisi Başkanı Cihat Alagöz, geçtiğimiz günlerde Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da TOBB Uluslararası Sağlık Turizmi Sektör Meclisi, DEİK Sağlık İş Konseyi ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin destekleriyle ALZ Fuar ve GO Fair tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarı’na, Türkiye’nin önde gelen 60 hastanesi ve kliniklerinin üst yöneticileri ve uzman doktorlarının stantlarıyla katıldığını söyledi.

Fuarda Türkiye’deki hastanelerin Hollanda’ya tanıtıldığını anlatan Alagöz, Hollandalı sağlık sektörü temsilcileri ile 400’ün üzerinde randevulu iş görüşmesi gerçekleştirildiğini söyledi. Fuarın organizatörü ALZ Grup’un da Yönetim Kurulu Başkanı olan Alagöz, “Yurtdışında düzenlediğimiz sağlık turizmi fuarlarının ziyaretçilerini bugüne kadar ağırlıklı olarak Avrupa’da yaşayan Türk nüfus oluşurdu. Amsterdam’daki fuarda ise Türk kökenli ziyaretçilerden çok daha fazla Hollandalı ziyaretçinin yoğun ilgisiyle karşılaştık” dedi.

Haberin Devamı

HIZLI YÜKSELİŞ

2021 yılında 670 bin 730 yabancı hastanın, tedavi için Türkiye’yi tercih ettiğini hatırlatan Alagöz, “Bu rakam 2022’de 1 milyon 258 bin 382 kişiye ulaştı. 2021 yılında 1.7 milyar dolar olan sağlık turizmi geliri ise 2022’de 2.1 milyar dolara yükseldi. 2023 yılı ilk çeyreğinde 411 bin 190 yabancı hasta Türkiye’yi tercih ederken sağlık turizmi geliri de 453 milyon doları aştı. Bu ivmenin, doğru tanıtımlarla önümüzdeki yıllarda da hızlı bir yükseliş kaydedeceğini düşünüyoruz” dedi.