Ekonomi Türkiye’de Koç, İstanbul’da Doğan

Türkiye’de Koç, İstanbul’da Doğan

12.04.2009 - 00:20 | Son Güncellenme:

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç 2008 Türkiye gelir vergisi rekortmeni oldu. Doğan Holding Başkanı Aydın Doğan hem Türkiye ikincisi hem de İstanbul gelir vergisi rekortmeni oldu

Türkiye’de Koç,  İstanbul’da Doğan

İşadamı Rahmi Koç, Ankara’dan sonra Türkiye’nin de gelir vergisi rekortmeni oldu. Edinilen bilgiye göre, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, 27 Mart’ta sona eren gelir vergisi genel beyan döneminde 2008 yılı için 51.5 milyon lira gelir bildiriminde bulundu. Temettü şeklindeki menkul sermaye iratlarından oluşan bu gelir için Koç’a 18 milyon gelir vergisi tahakkuk ettirildi. Söz konusu vergiyle başkentin vergi rekortmenleri listesinin başında yer alan Rahmi Koç, diğer illerdeki gelir beyanları ve vergi tahakkukları sonrasında Türkiye’nin de en fazla gelir vergisi ödeyecek ismi oldu.
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 15 Nisan Çarşamba günü kamuoyuna açıklayacağı İstanbul vergi rekortmenleri listesinin ilk sırasında ise Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan’ın bulunduğu öğrenildi. Doğan’ın 36 milyon lira dolayında gelir beyanında bulunduğu ve kendisine 13 milyon liraya yakın gelir vergisi tahakkuk ettirildiği belirtildi.
Geçen yıl 10 milyon 454 bin liralık vergiyle İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin de gelir vergisi rekortmeni olan Aydın Doğan’ın bu yıl Türkiye sıralamasında Rahmi Koç’u takip ettiği ifade ediliyor.

Üçüncü Özyeğin
Bu yıl Türkiye rekortmenleri listesinin üçüncü sırasında ise geçen yıl 10 milyon liralık gelir vergisiyle Türkiye ikincisi olan Hüsnü Özyeğin bulunuyor.
Geçen yıl 7.2 milyon lira gelir vergisiyle Türkiye dördüncüsü olan Semahat Arsel, bu yıl da sıralamadaki yerini korudu. Gelir vergisinde Türkiye rekortmenleri listesinde ilk 10 sırada yer alan 10 isimden Rahmi Koç dışındakilerin İstanbul vergi mükellefi olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Türkiye’de Koç,  İstanbul’da Doğan

İstanbul geciktirince,  Ankara meseleye el koydu 
Maliye Bakanlığı’nın önemli bir geleneği, gelir vergisi rekortmenlerinin ilk olarak İstanbul’da açıklanmasıdır. İstanbul Vergi Dairesi’nden gelen açıklamayı genellikle Ankara ve İzmir izler.
Maliye’nin geride bıraktığımız on yıllar içinde yerleşmiş bir teamülü, İstanbul Vergi Dairesi’nin her yıl büyük bir ilgiyle beklenen bu listeyi mart ayının son haftasında açıklamasıdır. Böylelikle yalnızca büyük işadamları değil, sanatçılar, doktorlar avukatlar gibi meslek grupları içinde de kimin vergi rekortmenleri listesine girdiği kamuoyuna yansımış olur.  
İşte bu köklü gelenek ilk kez bu yıl İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç’un tutumu yüzünden terk edildi. Mart ayının bitmesine ve nisan ayının ilk haftasının da geride kalmasına, Ankara ve İzmir listelerinin basına verilmesine rağmen İstanbul vergi rekortmenleri listesi açıklanmadı. 

Unakıtan şaşırdı
Basının bu konuyu gündeme getirmesi ve gecikmenin iş dünyasında da soru işaretleri yaratması, konuyu tam bir belirsizlik içine soktu. Bu arada Referans Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can’ın dün yazdığına göre, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da bu durumdan habersizdi. Hatta gecikmeyi öğrendiğinde şaşkınlığını gizlememişti.
Hürriyet yazarı Erdal Sağlam’la birlikte Unakıtan’ı perşembe günü öğleden sonra saat 16.00 sularında ziyaret eden Eyüp Can, gecikmeyi hatırlatıp, “Maliye gibi köklü gelenekleri olan bir kurum bu şekilde spekülasyonlara malzeme edilmemeli” deyince, bakan “Olur mu öyle şey, ben hemen araştıracağım” tepkisini vermişti. Unakıtan, ardından konuyu görüşmek üzere Gelir Dairesi Başkanı Mehmet Kilci’yi aratmıştı.    

‘Değişebilir’ gerekçesi
Perşembe akşamı gerçekleşen bu temastan sonra cuma sabahı İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç  bir basın açıklamasıyla İstanbul vergi rekortmenleri listesinin 15 Nisan Çarşamba günü kamuoyuna duyurulacağını bildirdi. Koç’un gecikmeye gösterdiği gerekçe bazı mükelleflerden ek beyanname alınmasıydı. Koç, bu nedenle sıralamanın değişebileceğini de söyledi.
Bu sözler listenin her an değişebileceği yorumlarına yol açtı. İstanbul’un bu açıklaması üzerine Ankara’dan dün ilginç bir çıkış geldi. Devletin resmi Anadolu Ajansı, dün Ankara mahreciyle “Maliye Bakanlığı kaynaklarına” dayanarak Türkiye ve İstanbul vergi rekortmenlerini kamuoyuna duyurdu.
Bakanlığın bilgisi dahilinde hazırlanan bu habere göre, 2008 yılında gelir vergisinde Türkiye birincisi Rahmi Koç, ikincisi ise Aydın Doğan olmuştu. Aydın Doğan, aynı zamanda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul birincisi gelmişti.
Bakanlığın bu hamlesiyle İstanbul vergi rekortmenleri listesi üzerinde bir son dakika değişikliği olasılığı da büyük ölçüde ortadan kalkmış oldu. 
Yaygın bir yoruma göre, Maliye Bakanlığı, bu davranışıyla, aynı zamanda İstanbul’un açıklamayı geciktirmesinin yol açtığı spekülasyonlara da son vermiş oldu. 
Bir başka anlatımla, perşembe günü gazetecilere “olur mu öyle şey” diyen Maliye Bakanı Unakıtan devreye girmek ihtiyacını hissetmiş ve  meseleye ağırlığını koymuştu.