Ekonomi Türkiye ekonomisine 150 milyar TL katkı

Türkiye ekonomisine 150 milyar TL katkı

02.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'de 15. yılını kutlayan Google, Türkiye'nin dijital dönüşümüne öncülük ederken, ekonomiye yaptığı katkının 150 milyar lirayı bulduğunu açıkladı. Pandemi döneminde esnaf, turizm ve genç girişimcilere destek olan Google, dijital eko istem aracılığıyla 1.4 milyon kişiye de istihdam sağladığını açıkladı.

Türkiye ekonomisine 150 milyar TL katkı

Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu, Google Arama, Görüntüleme, Alışveriş, YouTube, Google Haritalar, Google Benim İşletmem, G Suite, Google Bulut Platformu, Android, Google Play ve diğer Google uygulamaları ile dijital ekosisteme katkı verdiklerini söyledi. Keteloğlu, "Google tarafından desteklenen Türkiye’deki dijital ekonominin milli gelir içerisindeki payı yüzde 4’ü aşarak 150 milyar TL’ye ulaştı. Google'ın Türkiye’deki dijital ekonomi içerisindeki payı yüzde 4’ü aşarak 150 milyar TL’ye ulaştı. 2023’de bu payın yüzde 4,7 seviyelerine ulaşacağını öngörüyoruz. Dijital ekosistemin Türkiye ekonomisine katkısının beş yıl içinde iki kattan daha fazla artacağını düşünüyoruz” dedi. Keteloğlu, Android ekosisteminin de Türkiye ekonomisine 83 milyar TL katkı sağladığına, bu ekosistem ile de 750 bin kişinin istihdam edilmesine destek olduklarına dikkat çekti. Android’in Türkiye ekonomisine katkısının 2023 yılında 193 milyar TL’ye ulaşarak gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2,7’sini oluşturacağını öngördüklerini kaydetti. Keteloğlu, Rekabet Kurumu'nun Google'a kestiği cezalarla ilgi olarak da, "Bir ülkenin regülasyonlara ve düzenlemelere gitmesi doğaldır. Bunlara saygı duyuyoruz. Ancak bütün ülkelerde fikir birliği olursa, ortak düzenlemelere gidilerse bizim için daha iyi olur" dedi.

Haberin Devamı

Esnafa destek

Google pandemi döneminde esnafa 12 milyon dolarlık kredi desteği sağladı. Bunun 8.5 milyon doları reklam hibe desteği, 3 milyon doları da kredi şeklinde verildi. TESK’e de 500 milyon dolarlık destek sağlandı. Google, Dijital Türkiye Platformu ile de 1,5 milyon birey ve esnafa dijitalleşmesine katkı verdi.

Yazarlar