Ekonomi Türkiye’de hızlı büyüdü rotayı ‘yurt dışına’ kırdı

Türkiye’de hızlı büyüdü rotayı ‘yurt dışına’ kırdı

30.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ESTA Group, 9 farklı ülkede 80’i aşkın projesiyle dünyanın dört bir yanında yenilikçi projeler geliştiriyor. Mühendislik bilgisini ve vizyonunu Benesta markası altında Türkiye’ye taşıyan grup, Benesta’yı gayrimenkul şirketi olarak uluslararası arenaya taşımayı hedefliyor. Benesta, hem Türkiye hem de farklı ülkelerde yeni projeler için araştırmalarını sürdürüyor.

Türkiye’de hızlı büyüdü rotayı ‘yurt dışına’ kırdı

Benesta Genel Müdürü Roksana Diker, hem endüstriyel sektörde hem de üst yapı sektöründe en iyiyi yapma hedefiyle yola çıktıklarını aktardı. ESTA markasıyla dünyanın farklı coğrafyalarında ses getiren projelere imza attıklarını belirten Diker, “Bunların arasında dünyanın en teknolojik stadyumu seçilen Krasnodar FC Stadium, içerisinde müze bulunan ilk havalimanı Gagarin International Airport, dünyanın ilk akıllı okulu ve yaşam alanı olma özelliği taşıyan ve kimsesiz çocuklar için yapılan Irkutsk Smart School, Mercedes Benz ‘Sirius’ Otomobil Fabrikası gibi projeler yer alıyor. Dünya çapındaki bu mühendislik bilgimizi ve vizyonumuzu Benesta markası altında Türkiye’ye taşıdık. Gayrimenkul geliştirirken, dünya çapındaki mühendislik vizyonumuzu fonksiyonel bir yaklaşımla buluşturuyoruz. Bu vizyon ve deneyimi, yaş aldıkça değerlenen yapı malzemeleri ve depreme dayanıklı güvenlik çözümleriyle birleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye merkezli

Benesta markasının, bir gayrimenkul şirketi olarak Türkiye’de doğduğunu söyleyen Diker, şöyle konuştu: “Benesta çatısı altında, merkezi lokasyonlarda lüks projeler geliştiriyoruz. Lükse yaklaşımımız altın varaklı musluklar, altın işlemeler değil… İnşaat kalitesi, deprem yönetmeliğine göre ne kadar donatı kullanıldığı gibi gözle görülmeyen, ama ciddi yatırımlar gerektiren detaylar bizim için çok daha önemli. Hedefimiz Benesta’yı gayrimenkul şirketi olarak uluslararası arenaya taşımak. Şu anda hem Türkiye’de hem de farklı ülkelerde yeni projeler için araştırmalarımızı sürdürüyoruz. İlk olarak Romanya, Almanya, Dubai olabilir.”

Benesta’nın Benesta Centro Beyoğlu ve Benesta BenLeo Acıbadem’in ardından geliştirdiği Benesta Podio Bahçelievler projesinin, dünyanın en ünlü kentlerinden ilham aldığını söyleyen Diker, “Projedeki her biri arasında 100 metrelik mesafe bulunan bloklara ‘Londra, Milano, Paris, Tokyo’ adını verdik” dedi. Diker, şöyle konuştu: “Daha büyük yapılar yapmak yerine proje alanının çoğunu peyzaja ayırdık. Her şeyin etraflıca düşünüldüğü, moda markalarının buluşacağı, fark yaratacak bir alışveriş alanımız da olacak.”

Haberin Devamı

‘Yeni projelerde fiyat düşmez…’

Gayrimenkul sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Diker, “Son dönemde sektörün en önemli konularından biri finansman. Konut kredi faizlerindeki yüksek seyir, kredi kullanımını etkiliyor. Konut almak isteyen kesim ise bundan kaynaklı olarak alımlarını erteleme yoluna gidiyor. Türk ekonomisine dönemler halinde bakacak olursak, konut her zaman en güvenli ve en çok kazandıran yatırım olmuştur. Şu an ikinci el piyasasında bir miktar fiyat gerilemesi yaşanınca tüm konut piyasasında da böyle olacak gibi bir algı yaratıldı. Ama şunu net olarak görmek lazım, yeni üretilen projelerde fiyatın düşmesi imkansız. Çünkü maliyetler sürekli artıyor. Eskiden maliyetler Türk Lirası bazında artarken, şu anda küresel emtia fiyatlarındaki artıştan kaynaklı olarak dolar bazında yükseliyor” dedi.