Ekonomi Türkiye’ye AB teşviki fırsatı

Türkiye’ye AB teşviki fırsatı

28.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, AB’nin üzerinde çalıştığı ve ithal edeceği ekipmanların, tedarik zincirinin çeşitlendirmesi konusundaki yeni teşvik yasasının Türkiye’nin önünü açabileceğini söyledi.

Türkiye’ye AB teşviki fırsatı

Fatma Gülçin Kabasakallı - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) 2022 yıl sonu değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada küresel enerji krizine dair önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin önündeki fırsatlara da değinen Birol, Avrupa Birliği’nin (AB) üzerinde çalıştığı temiz enerjiye teşvik yasasından Türkiye’nin de faydalanabileceğini söyledi. ABD’nin enflasyonu azaltma planı kapsamında temiz enerji teknolojilerine büyük teşvikler verdiğini kaydeden Birol, AB’nin de bu kapsamda bir yasa hazırlığı içinde olduğunu belirtti. Birol, söz konusu teşvik yasasının AB’nin ithal edeceği ekipmanlar ve tedarik zincirinin çeşitlendirilmesi konusunda önemli maddeleri içerdiğini, bu çeşitlendirmenin Türkiye’nin önünü açtığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Tedarik avantajı

Türkiye’nin hem rüzgar hem de güneş enerjisinde muazzam potansiyeli olduğunu belirten Birol, yapılması gerekenlerden birinin yenilenebilir enerji tedarik zincirinde ve sanayisinde güçlü olmak ve öncü bir rol almak olduğunu söyledi. Birol sözlerine şöyle devam etti:
“Şu anda Türkiye için güzel bir zamanlama. Ciddi talep var. Birçok ülke, Rusya-Ukrayna savaşından sonra, ‘enerji arz güvenliği olarak, bugün eğer bir ülkeye doğal gazla bu kadar bağlıysak, yarın temiz enerji teknolojilerinde de başka bir ülkeye bu kadar bağlı olmak başımıza iş açabilir’ diye düşündü. Şu anda toplam güneş tedarik zincirinin yüzde 93’ü Çin’de. Onun için ülkeler tedarik zincirlerini çeşitlendirmeye çalışıyorlar. Bu bakımdan Türkiye’nin de önemli avantajları var.”

Haberin Devamı

Barışın enerjisi

Birol, hidrojen enerjisinin de küresel çapta beş yıl içinde 1000 kat büyüyeceğini öngördü.

Birol, dünyanın şimdiye kadar böyle derin bir enerji kriziyle karşılaşmadığını, ancak mevcut global enerji krizinin temiz ve güvenli enerjiye geçişte hızlandırıcı olacağını vurguladı. Ülkelerin “enerji arz güvenliği” konusuna geri döndüğünü belirten Birol, “Yenilenebilir enerji bir ‘barış enerjisi’. Yenilenebilir enerjiden enerji verimliliğine ve hidrojene kadar her alanda dünya genelinde çok ciddi bir canlanma ve büyüme var. Dünyada bugüne kadar gerçekleştirilmiş rüzgar kurulu gücü 800 GW iken, 5 yıl içinde bu rakam 1.600 GW’a kadar çıkacak. Türkiye’nin de yenilenebilir enerjideki potansiyeli muazzam. Türkiye yenilenebilir enerji kapasitesinin önümüzdeki 5 yılda yüzde 60 büyüyeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

2023 yatırım yılı

Türkiye’nin 2030 hedeflerini gerçekleştirmek için her yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırıma denk gelen 1.500 ila 1.700 MW’lık rüzgar enerjisi yatırımı yapması gerektiğinin altını çizen TÜREB Başkanı İbrahim Erden, 2023’ü ‘yatırım yılı’ olarak ilan ettiklerini açıkladı. Erden, Türkiye’nin 2022’de 1.5 milyar euro’luk ihracat yaptığını vurgularken, “Rüzgar sanayisinin ürettiği ekipmanların yaklaşık yüzde 70’i ihraç edildi, Avrupa’da yine 5. sırada yer alacağımızı öngörüyoruz. Bu başarıyı artırarak sürdürmeyi planlıyoruz” dedi.