Ekonomi Türkiye’ye İranlı turist akını yolda

Türkiye’ye İranlı turist akını yolda

14.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İranlı turistler Nevruz Bayramı tatil dönemini Türkiye’de geçirmeye hazırlanıyor. İlk kafile Van’daki Kapıköy sınır kapısından 17 Mart’ta gelecek. Özellikle Van, İstanbul, Antalya, Trabzon tercih edilirken, ülke genelinde 250 bine yakın İranlı turist bekleniyor.

Türkiye’ye İranlı turist akını yolda

Duygu Erdoğan / İSTANBUL - 21 Mart – 1 Nisan arasında Nevruz Bayramı’nı kutlamak için 2 haftalık bir tatile hazırlanan İranlıların, bu dönemde en çok ziyaret edecekleri ülkelerden biri Türkiye olacak.

Haberin Devamı

Özellikle Van’daki sınır kapısı Kapıköy ile kolaylıkla şehre gelebilen İranlı turistler başta Van olmak üzere bölgede de hareketlilik oluşturuyor. Ayrıca İstanbul, Antalya ve Trabzon da bu tatil hareketinden etkilenecek. 20 güne ulaşan tatil döneminde 250 bin İranlı turistin Türkiye’ye gelebileceği tahmin ediliyor.

İran’ın yurt dışı turizm hareketinde tercih ettiği ülkeler arasında Türkiye ilk sırada bulunuyor. Koronavirüs pandemisi öncesinde yılda 2.5 milyon İranlı turist Türkiye’ye geliyordu. Bu gelişler 2022’den bu yana normal seyrine ulaştı. 2024 boyunca İran’dan gelen turist sayısında 2.5 milyon sayısının aşılma hedefi var.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın son açıklanan ocak ayı verisine göre, Ocak 2024’te Türkiye’ye 212 bin İranlı turist geldi. Bu sayı 2022 Ocak’ta 107 bin, 2023 Ocak’ta ise 113 bin olarak gerçekleşmişti. 

Haberin Devamı

17 Mart’ta başlıyor

Van’a ilk turistlerin 17-18 Mart’ta gelmeye başlayacağını belirten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, bölge olarak İran’a ve burada tanıtımlara çok önem verdiklerini, karşılığını da aldıklarını söyledi. Özgökçe, “20 gün boyunca 100-120 bin civarında turisti Van’a bekliyoruz. Öyle dönemler oldu ki kamu misafirhanelerini açtırdık, vatandaşlarımızdan evlerinde turistleri ağırlamaları çağrısı bile yaptık. 4 bini aşan yatak kapasitemiz var ama bu dönem için yetersiz oluyor. Yakın zamanda İran’da katıldığımız fuarlar da gösteriyor ki, bu sene de ilgi yüksek olacak” dedi. 

Yurt dışından ilk geliş

İranlıların bu dönemde yoğun olarak tercih ettiği bir başka il ise Trabzon. Nevruz Bayramı dönemi aynı zamanda Trabzon’un her yıl ilk yurt dışı ziyaretçi gelişlerinin başladığı süreç olarak biliniyor. Bölge seyahat acentelerinden Mustafa Gümrükçüoğlu, bu bayram dönemi de yine bölgede hareketlilik beklediklerini ifade etti. Gümrükçüoğlu, “Ancak dünyadaki ekonomik şartların olumsuzluğu İran’da da kendini hissettiriyor. O yüzden öngörü yapmak zor ama seyahat etme arzusu iyi durumda” diye konuştu.

Haberin Devamı

Harcama düzeyi yüksek

İran’ın Türkiye’nin en önemli turizm pazarlarından biri olduğuna dikkat çeken Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, 2024 genelinde bölgeden gelen turist sayısının artmasını beklediklerini; Nevruz döneminin de bu artışın en iyi hissedileceği süreç olacağını söyledi. Eresin, “Bu canlılık İstanbul ve Van otellerinde doluluklara olumlu etki yapacaktır. İstanbul ve Van’ın yanı sıra İzmir, Antalya, Bursa, Sapanca, Kuşadası ve Bodrum’da bu yıl en fazla tercih edilen destinasyonlar arasında yer alacak gibi gözüküyor. İranlı turistlerin yurtdışı tatillerinde en çok tercih ettiği ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırada yer alıyor. Bu yıl da bu unvanı sürdürmeyi hedefliyoruz. Bu pazar alışveriş, iş, ziyaret ve tatil segmentlerinde öne çıkarken, harcama düzeyleri de kişi başı ortalama bin doları geçiyor ki bu Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakam olarak önümüze çıkıyor” dedi.

Son dakika rezervasyonları

Antalya bölgesindeki düşük sezon döneminde Nevruz Bayramı dolayısıyla oluşan hareketin tesisler için önemli olduğunu ifade eden Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, “Ön rezervasyonlar var. Ancak asıl olarak son dakika tercihleri belirleyici olacaktır. 15 bine yakın İranlı turistin otellerde konaklayacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ramazan sonrası için hazırlık

İran’dan Nevruz döneminde gelecek turistler aynı zamanda Ramazan Bayramı için de tatil planı yapmış olacak. Turistlerin, Nevruz kutlamasını yaptıkları şehirden sonra farklı bir tatil destinasyonunu da Ramazan Bayramı için seçeceği öngörülüyor.