Ekonomi Türkiye’ye turist akını

Türkiye’ye turist akını

11.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaz sezonu için Türkiye’ye yönelik uçak sayılarını artıran yabancı operatörler ve havayollarının etkisiyle yüksek talebe işaret ediliyor. En çok Alman ve İngilizlerin rezervasyonu artıyor. Buna göre İngilizler Antalya’da Ukrayna’nın yerine talip.

Türkiye’ye turist akını

DUYGU ERDOĞAN - Yaz turizmi merkezlerine yurt dışından gelen uçak sayılarında yükselen ivme devam ediyor; bu talep, tesislere doluluk artışı olarak yansıyor. Dalaman’a bu sezon için yurt dışı operatörler tarafından 2022’ye göre yüzde 30 daha fazla uçuş konuldu. Antalya’ya ise yılın ilk 4 ayında havayolu ile gelen turist sayısında rekor kırıldı. Antalya’da bu sayede İngilizlerin, daha önce kaynak pazar olarak üçüncü sırada yer alan Ukrayna’nın yerini alacağı ifade edildi. Önceki yıllara göre sezonda uçakların gelişi daha erken başlarken; 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler ve seçim öncesi dönemde yavaşlamalar dikkat çekti. Pek çok farklı ülkeden Türkiye’de tatil yapmak isteyen turist sayısı artarken, bu yaz sezonunda kıyı bölgelerde Alman ve İngiliz turistlerin ağırlığı görülüyor. 

Haberin Devamı

‘Ukrayna’nın yerini alır’

Türkiye’nin yaz turizm merkezi Antalya’yı, 1 Ocak-7 Mayıs tarihleri arasında havayolu ile 2 milyon 110 bin 800 turist ziyaret etti. Bu sayı, önceki yıllara göre aynı dönemin karşılaştırılmasıyla ‘Antalya turizminde tüm zamanların en iyi başlangıcı’ olarak tarihe geçti. Antalya’yı 2022 yılının 1 Ocak-7 Mayıs tarihleri arasında havayolu ile 1 milyon 456 bin 652 kişi ziyaret etmişti. Turizmde ‘rekorlar yılı’ olarak kabul edilen 2019’un aynı döneminde ise 1 milyon 910 bin 675 turist kente gelmişti. 

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Kaan Kavaloğlu, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 45, 2019 yılına göre ise yüzde 10 fazla turist sayısıyla devam ettiklerini anlatırken, Antalya’nın yabancı turist sayısında yeni rekorlara açık olduğunu söyledi. Bölgenin iki kaynak pazarı Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ortamı devam ederken, diğer ülkelerden gelen turistler bu ülkelerin yerini almaya başladı. Kavaloğlu, ocak-nisan arasındaki süreçte Alman turistlerin Rus turist sayısını geçtiğini vurguladı. İngiltere ise Antalya için en büyük üçüncü pazar haline geldi. Kavaloğlu, “İngiltere’den konulan uçak sayısı sezon başında oldukça yüksek öngörülmüştü. Bu öngörüler doğrultusunda 12 ayda Antalya’da 1.5 milyonu geçen sayıda İngiliz turist ağırlamayı bekliyoruz. Bu sayede İngiliz turistler bölgede Ukraynalı turistlerin yerini almış olacak” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’ye turist akını

Yüzde 30 artış var

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, bölgeye gelişlerin diğer yıllara göre daha erken başladığını söyledi. 17 Mart’ta İngiltere’den ilk uçağın indiğini anlatan Uysal, depremler ve seçim sürecindeki rezervasyon akışının yavaşladığını ifade etti. Uysal, “Yıl geneli için bölge özelinde dış pazarlardan gelecek uçak sayısının arttığını görüyoruz. Genel olarak dış hatlarda yüzde 30’dan fazla uçuş artısı var. Turizmde rekorlar yılı olan 2019 yılını geçeceğimizi düşünüyoruz. Çünkü artan uçuşlar, yabancı operatörlerin de Türkiye için daha fazla talep öngörüsünden kaynaklanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’ye turist akını

Farklı havayolları destek veriyor

Sezonda şu ana kadar İngiliz ve Alman turistlerin ağırlığı olduğunu vurgulayan Touristica ve Diana Travel Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, haziran itibarıyla çok hızlı ve dolu geçecek bir sürece girileceğini dile getirdi. Tonbul, “Farklı pazarlarda da talep yükseliyor. Yabancı operatörler, havayolları tarafından zaten sezon için Alman ve İngilizler turistler tarafında iyi kapasiteler açılmıştı. Buna yeni havayolları da dahil oluyor. Örneğin Rusya’da Türk bayraklı iki yeni havayolu uçuş yapıyor. Daha önce Antalya uçuşuna ara veren Alman bir havayolu da başladı. Ciddi anlamda koltuk sayısı arttı” dedi.

Yazarlar