Ekonomi ‘TÜSİAD Başkanı patronları Doğu’ya yatırıma çağırmalı’

‘TÜSİAD Başkanı patronları Doğu’ya yatırıma çağırmalı’

25.06.2010 - 00:54 | Son Güncellenme:

İş dünyası terör sorununun ülkenin en ciddi sorunu olduğunuda fikirbirliğine vardı.

‘TÜSİAD Başkanı patronları Doğu’ya yatırıma çağırmalı’

TÜSİAD’ın dün düzenlediği toplantıda bir araya gelen işadamları, Milliyet’e yaptığı açıklamalarda, Kürt sorununun muhalefet, iktidar, sivil toplum örgütleri, askerin birlikte hareket etmesiyle çözülebileceğini vurguladılar.
Doğu ve Güneydoğu bölgesinde 3 milyar dolarlık yatırımı bulunan Nihat Özdemir, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in konuşmasında her şeye değindiğini ancak işadamlarına, “Hadi gidelim. İşsizliğe çare olalım, terörün önlenmesine katkı sağlayalım. Hadi arkadaşlar herkes gitsin bir parçasından tutsun” demesini beklediğini söyledi.
Bölgede yatırımları bulunan bir diğer isim Aynur Bektaş ise, “Artık elimizi değil, bedenimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Nüfusun yüzde 17’sinin bulunduğu bölgenin gelirden aldığı pay yüzde 3. Fotoğraf çok net” dedi.

‘Yabancılar beklemede’
Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Bizim grubun Doğu ve Güneydoğu’nun 10 ilinde 3 milyar dolarlık yatırımı, 12 bin çalışanımız var. Bu olaylar yatırımları da etkiliyor. O bölgeye hem iş hem aş sağlamak üzere gittik. Türkiye’nin çok önemli kaynaklarını ekonomiye kazandırmak için gittik ve bu yatırımları da yaptık. Bizim yatırım yaptığımız bölgelerde huzur var” dedi. Özdemir şunları kaydetti:
“Burada eğer yatırım yaparsak gelir seviyesini yükseltirsek teröre karşı en büyük çözüm için katkıyı sağlarız. Çek, Avusturyalı, Alman girişimcileri alıp götürüyorum. ‘Bakın biz bu bölgede ne kadar iyi çalışıyoruz. Şirketimizin kârlıklık oranları budur, bu noktaya doğru gidiyoruz, habire kapasite artırıyoruz.’ Hep bunları anlatmaya çalışıyorum. Yatırımlara başlamak üzere yabancılar var ancak onlarda şu anki durumdan dolayı beklemedeler.”


‘Bölge yatırım için güvenli’

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Erol Memioğlu, ilk işine TPAO’dayken Batman’da petrol mühendisi olarak başladığını belirterek şunları söyledi:
“Oradaki yaşamın buradan farklı yok. Bugün gidin oraya insanlar normal hayatını sürdürüyor, kafeler, restoranlar var. Tüpraş’ın Batman’da rafinerisi var. Aldığımızda çok kötü durumdaydı ciddi bir yatırım yaptık. Şu anda 600 çalışanımız var. Dolaylı olarak 3600 kişi oradan geçimini sağlıyor. Rafinerinin olduğu yerde güven sorunu yok. Yatırım yapılabilmek için güvenli. Oranın insanı yatırımların kıymetini biliyor, güvenlik sorunu yaşamıyoruz.”
‘Bölgeye derhal teşvik verilmeli’
Hey Grup CEO’su Aynur Bektaş, Batman’da 250 kişinin çalıştığı atölyelerin olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Yeni binamıza yakında taşınacağız. İstihdam ettiğimiz kişi sayısı 1000’e ulaşacak. TOBB Kadın Girişimcileri Kurulu, Diyarbakır Belediyesi ile birlikte Diyarbakır Bağlar bölgesine ev kadınlarına meslek öğreterek, ihracata yönelik ürünler üretebilmeleri konusunda kadınları eğiteceğiz. Kadınlar evlerinden para kazanabilecekler. Nüfusun yüzde 17’si orada yaşarken Gaziantep ve Kilis’i ayırarak 21 ilde alınan gelir yüzde 3, en büyük işsizlik orada en büyük kayıt dışılık orada. Fotoğraf o kadar açık ve netki. 2005’ten beri ağlamayı bıraktık yalvardık, buraya farklı bir teşvik sistemi getirilsin diye.”
Politik açıdan seçim barajının yüzde 5’lere düşürülüp bölgedeki oluşumu Meclis’e çekmek gerektiğini söyleyen Bektaş şöyle konuştu:
“Girenleri de mutlaka muhatap almak gerekir. O bölgede yatırım yapan biri olarak artık elimizi taşın altına değilde gövdemizi taşın altına koymamız gerekiyor. Yoksa gerçekten bunun sonu yok. Yarın Cumhurbaşkanı’nın 30 sivil toplum örgütünü topladığı bir toplantı var. TÜSİAD olarak neler söylenmesi gerektiği konuşuldu. O bölgeye yoğun bir teşvik verilmesi lazım ve kadınlar üzerinden daha fakirliği engelleyici politikalar uygulanması lazım denildi.”


‘Doğu ülkelerine ihracat ürünleri orada üretilebilir’
Ford Otosan’ın Genel Müdürü Nuri Otay, “Bölgenin kalkınması için ortamın ona uygun olması gerekir. Bu iş ancak hep birlikte olur. Devlet özel sektör muhalefet hükümet diye ayırmadan çözülmesi gerekir. Doğu ülkelerine ihracat yapan firmalar için Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da fırsatlar var” dedi.
Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, Gaziantepli olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“Gaziantep’te Kürt hemşehrilerimiz var. Bölgedeki sorunları kültürel açılımla doldurarak terörle ayırarak çözmek gerekir. İktidarı muhalefeti sivil toplum örgütleriyle kısa sürede çözmek lazım. Türkiye karışmış zaten. Tek bir etnik kimlikten söz edilemez. Kim Kürt, kim Türk belli değil.”


‘Hayatımın en kötü Babalar Günü’ydü’

Haberin Devamı

TÜSİAD üyesi Sedat Aloğlu, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, terör olaylarıyla ilgili olarak, “Partiler arasındaki siyasi rekabetin üzerine çıkması lazım gelen bir konu. Cumhurbaşkanı başkanlığında 3 legal erkin, artı 4. kuvvet medya, artı benim kuvvet diye adlandırdığım sivil toplum örgütlerinin çok yakın çalışmasıyla bu belayı azaltacağız” dedi.
Terörün neyi amaçladığını iyi tespit etmek gerektiğini vurgulayan Aloğlu, “Terör bugün ne için yapılıyor diye düşündüğümüzde, herhalde ’İmralı’yı da içeren affı hedefliyor değil mi? Türkiye’nin bunu kabul etmesi mümkün değil ama bunu bilerek hareket etmek lazım. Konuşurken bunu bilmek lazım, masanın üstüne koymak lazım, göz kapatarak veya bunu dışlayarak çare arayamazsınız. Hastalığı ve nedenleri ortaya koymak, ondan sonra çare arayışlarına geçmek lazım” dedi.
Sedat Aloğlu, son 6 ay içinde o bölgeye 2 kez gittiğini, yapılmaya çalışılan yatırımların örgüt tarafından sabote edildiğini, “İşadamları gitsin, orada yatırım yapsın, ekonomiyi kalkındırsın” demenin yeterli olmadığını söyledi. Aloğlu, “İnsanın içi yanıyor. Ben hayatımın en kötü babalar gününü yaşadım. Pazar sabahı çocuklarım gelmiş, onlar bana ne söyleyeceklerini şaşırmışlar. Ağlayan babaların fotoğraflarına baktık” dedi.
Bu sırada gözyaşlarını tutamayan ve konuşmasına daha fazla devam edemeyen Aloğlu, “İyi günler” diyerek gazetecilerin yanından ayrıldı.

Haberin Devamı

Attali ekimdeki toplantıya gelecek

Daha önce toplantıda onur konuğu olarak yer alacağı duyurulan Fransız akademisyen, yazar ve Devlet Onursal Danışmanı Prof. Jacques Attali toplantıya katılmadı. TÜSİAD’tan alınan bilgiye göre Attali, YİK tarihinin değişmesi yüzünden toplantıda yer alamadı. Attali, ekim ayında gerçekleştirilecek toplantıya katılacak.
Yaklaşık iki saat süren TÜSİAD YİK toplantısında, TÜSİAD Başkan Yardımcıları Haluk Dinçer ve Tayfun Bayazıt ile yönetimden Cansen Başaran, Ali Kibar, Muharrem Yılmaz ile üyelerden Güler Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Aynur Bektaş, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Suzan Sabancı Dinçer, Erdal Karamercan, Bülent Bulgurlu, Turgay Durak, Aclan Acar, Halis Komili, Cem Boyner, Erkut Yücaoğlu, Metin Yurdagül, Nurdan Tümbek gibi iş dünyasının önde gelen isimleri yer aldı.