Ekonomi Un ihracatında artış bekleniyor

Un ihracatında artış bekleniyor

26.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan, Türkiye’nin yıllık 3 milyon ton civarında un ihracatı yaptığını söyleyerek, “Geçen seneye göre un ihracatında artış bekliyoruz.

Un ihracatında artış bekleniyor

 

MELTEM GÜNEŞ/GİRNE- Lojistik süreçler lehimize gelişiyor, fiyat anlamında da avantajlı olacağımızı düşünüyoruz” dedi. Tezcan, Türkiye’nin 166 ülkeye un ihracatı yaptığını belirterek, en çok ihracatın Irak’a gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Brezilya’ya bile satıyoruz’

TUSAF Başkanı Tezcan, KKTC’de düzenlenen 17. Uluslararası Kongre ve Sergisi’nin kapanışında bir grup gazeteciye açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin yıllık 3 milyon ton civarında un ihracatı yaptığını aktaran Tezcan, “Bu yıl 3 aylık un ihracatı rakamları, geçen yılla aynı düzeyde. Geçen seneye göre un ihracatında bir miktar da olsa artış bekliyoruz. Lojistik süreçler lehimize gelişiyor, fiyat anlamında da avantajlı olacağımızı düşünüyoruz” dedi. Türkiye’nin un ihracatını her geçen yıl artırdığını belirten Tezcan, “166 ülkeye un ihracatı gerçekleştiriyoruz. En çok un ihracatı Irak’a yapılıyor. Brezilya’ya bile un satıyoruz” diye konuştu.

Tezcan, bazı ülkelerin Türk ununa karşı uyguladığı korumacılık önlemleri kapsamında, soruşturma ve davalar açtıkları bilgisini vererek, Endonezya ve Filipinler’de bu davaları kazandıklarını belirtti. Tezcan bu konuda son olarak Madagaskar’da dava açıldığını söyledi. Yabancı ülkelerin Türkiye’deki tarımsal üretimi çok yakından takip ettiklerini vurgulayan Tezcan, burada görev yapan tarım ataşelerinin hangi bölgede hangi ürünün ne kadar üretildiğini en küçük detayına kadar bildiğini anlatırken, “Bizi bizden daha iyi tanıyorlar” ifadesini kullandı. 

Haberin Devamı

Ekimde yüzde 30 artış

Tezcan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) geçen yıl alım fiyatına ton başına 1000 lira prim desteği vermesinin üreticilerde farkındalık oluşturduğunu, bu yıl ekim alanlarında yüzde 30 artış olacağını tahmin ettiklerini söyledi.