Ekonomi Vapura otobüse katlanan bisiklet

Vapura otobüse katlanan bisiklet

22.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Bisiklet kullanımının Türkiye’de son yıllarda popüler hale gelmesiyle birlikte katlanan bisikletlere ilgi arttı. Kullanıcılar tarafından çok fazla tercih edilen katlanan bisikletlerle toplu taşıma araçlarına rahatça binmek de mümkün

Vapura otobüse katlanan bisiklet

Yaz geldi bisikletler sokağa çıktı. Bisikletler pek çok ülkede ulaşım aracı olarak kullanılıyor. Bisiklet kullanımı Türkiye’de de son yıllarda popüler hale gelmeye başladı. Bisiklete olan ilgi o kadar arttı ki katlanan bisikletini kolunun altına alan vapur, otobüs gibi toplu taşıma araçlarını rahatça kullanabiliyor.


Katlanan bisikletlerin fiyatı ise 650 liradan başlayıp 14 bin liraya kadar çıkıyor. Türkiye’de kullanılabilir bisiklet sayısının 20 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bisiklet alımları özellikle yaz aylarında artış gösteriyor.

Bisiklet sektörünün temsilcileri ise, günümüzün en büyük problemlerinden biri olan hareketsiz yaşamdan kurtulmak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla sağlıklı ve sosyal bir yaşam için bisiklete binmeye davet ediyor. Ayrıca sektörün beklentileri arasında, bisiklet yollarının 2020 sonuna kadar ‘Bisiklet Yolu Yönetmeliği’ne uygun hale getirilmesi de bulunuyor.

Türkiye’de bisiklete olan ilginin son yıllarda artmasına rağmen pazarın adetsel olarak aynı paralelde büyümediğini söyleyen Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED) Yönetim Kurulu Başkanı Esat Emanet, “Bisiklet tercihleri daha kaliteli ve kullanım amacına yönelik bisikletlere kaydı. Son yıllarda kullanım konforu sebebiyle şehir bisikletleri taşınabilir olması ve toplu taşıma araçlarına kolay entegre olmasından dolayı daha fazla tercih ediliyor” diye konuştu.

Türkiye’nin ağırlıklı olarak Avrupa Birliği (AB) ülkelerine bisiklet ihracatı yaptığını belirten Emanet, “20 milyon adedin üzerinde bisikletin satıldığı AB pazarında daha çok büyüyebiliriz” dedi.

500 milyonluk ciro

TÜİK’in 2018 verilerine göre, Türkiye’nin 60 bin adet bisiklet ithal ettiğini kaydeden Emanet, “2018 yılında yerli üreticilerimiz 250 bin adet bisiklet ihracatı yaparak 35 milyon euro tutarında satış gerçekleştirdi. Ayrıca 2018’de iç pazar cirosu da yaklaşık 500 milyon lira” ifadelerini kullandı. Türkiye’de 16-29 inç jant aralığında yıllık üretimin 1 milyon 350 bin adet olduğunu belirten Emanet, 2018 yılında 1 milyon 100 bin adet bisiklet satışının gerçekleştiğini ifade etti. Emanet, bisiklet sanayisinin üretim olarak gelişmeye açık olduğunu belirterek, “Üretimi geliştirmek için kümelenmiş sanayi bölgeleri oluşturulmalı ve yan sanayi üretimi teşvik edilmeli. Bunun yanı sıra ihracata daha fazla önem verilmeli” dedi.

Elektriklinin payı artacak

Öte yandan Türkiye’de elektrikli bisikletlere de ilgi olduğunu fakat yüksek fiyatlar nedeniyle satışlara yansımasının zaman alacağını kaydeden Emanet, pedal destekli bisiklet teknolojisi geliştikçe maliyetlerin de düşeceğini ve satın alınabilirliğin artacağını belirtti. Elektrikli bisikletlerin fiyatı ise 3 bin 500 liradan başlayıp 10 bin lirayı aşabiliyor.

Avrupa Bisiklet Endüstrisi Konfederasyonu’nun birkaç yıl içinde toplam satış adetlerinin yüzde 50’sinin elektrikli bisiklet olacağını öngördüğünü söyleyen Emanet, bunun da yıllık 10 milyon adet elektrikli bisiklet satışı anlamına geldiğini kaydetti. Emanet, “Avrupa Komisyonu, ocak ayında Çin menşeili elektrikli bisikletlere anti damping uygulaması başlattı. Bu durum Türk bisiklet sanayisi için büyük bir fırsat olabilir. Yeni pazar arayışlarından ziyade elektrikli bisiklet üretimini hedefleyip Avrupa pazarından pay kapmak hem sektöre hem de ülke ekonomisine kazanımlar sağlar” diye konuştu.

Araba fiyatına bisiklet

Beden ölçülerine, tırmanışlara ya da birçok özelliğe göre tasarlanmış profesyonel bisikletler 90 bin liraya kadar alıcı buluyor. Scott contessa ölçekli RC 900’un fiyatı 4 bin 299 euro. Üç farklı sürüş seçeneği bulunan bisiklette en hafif ve sert olan karbon çerçeve bulunuyor. Scott Contessa Genius 710, tırmanışlara göre tasarlanmış bir ürün. Böylece tırmanışlarda tam hızda sürüş yapmak da mümkün. Fiyatı ise 5 bin 299 euro. Trek Madone’nin yol bisikleti ise 91 bin 750 TL.

Şehir bisikletlerine de ilgi yoğun. 350 liradan başlayan fiyatlar özelliklerine göre yükseliyor. Biniş konforu ve güvenliğini tercih eden kullanıcılar daha yüksek fiyatlarla farklı özelliklere sahip bisikletleri alabiliyor.

Her bütçeye uygun

Çocuk bisikleti fiyatları 100 liradan başlayıp 1000 liraya kadar çıkıyor. Bisiklet kullanmayı yeni öğrenen çocuklar için ‘alıştırma tekerlekleri’ de bulunuyor.

Koruma oranları yüksek olan bisikletlerde sele arkasında mini bagaj ve direksiyon önünde mini sepet, el koruyucu gibi sistemler bulunuyor. Bisikletlerin özellikleri arttıkça fiyatları da yükseliyor. Klass 12 jant çocuk bisikletinin fiyatı 100 lira. Tchibo’nun 16 jant vitessiz çocuk bisikleti ise 850 lira.

Kaliteli bisiklet oranı artıyor

Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, “Kaliteli bisiklet oranı her geçen gün artıyor. 30-40 yıllık bisikletleri bile kullananlar var. Bisiklet sayısından ziyade bunların günlük yaşama kazandırılması önemli. Bodrumlarda, balkonlarda durmasının yerine günlük yaşamın içine girmesi gerekiyor. Avrupa’da bisikletler için özel park alanları var. Türkiye’de bisiklet yolları gelişirse sektör de büyür” ifadelerini kullandı.