Ekonomi Vatandaş akın ediyor... Kıran kırana pazarlık!

Vatandaş akın ediyor... Kıran kırana pazarlık!

07.08.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kurban pazarlarında pazarlık da, satışlar da bu yıl hareketli. İstanbul’da küçükbaşlar 1.000 ila 2.500 lira arasında satılırken, büyükbaş fiyatları 7 bin ila 25 bin lira aralığında...

Vatandaş akın ediyor... Kıran kırana pazarlık

Bayrama sayılı günler kala kurban pazarları hareketli. Vatandaşlar uygun fiyatlı kurban alımı yapmak için kurban pazarlarına akın ediyor.

Haberin Devamı

Küçükbaş hayvanların fiyatı 1000 liradan başlayıp 2.500 liraya kadar çıkarken büyükbaş hayvanların fiyatı ise 7 bin lira ile 25 bin lira arasında değişiyor. Satışların iyi gittiğini söyleyen tüccar ve besiciler, pazarlıkların da sıkı olduğunu dile getiriyor.

Milliyet olarak kurban satışlarını incelemek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı olan Kayaşehir Kurban Satış ve Kesim Alanı’na gittik.

Pek çok kurban satış çadırının yer aldığı satış alanında, dördü büyükbaş, biri küçükbaş olmak üzere beş kesimhane bulunuyor.

Her bölgeden geliyor

3 dakikada bir kurban kesilebilen alanda, bayramdan önce kesim için test süreçleri de gerçekleşiyor. Hayvanların kurban olabilmesi için küçükbaşta 1, büyükbaşta ise 2 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Veterinerler de hayvanların dişlerine bakarak bu durumu tespit ediyor. 2100 büyükbaş hayvan kapasiteli kurban satış alanında 2500 de küçükbaş hayvan kapasitesi var. Büyükbaş hayvanlar daha çok Iğdır, Erzurum, Bayburt, Şanlıurfa gibi şehirlerden gelirken küçükbaş hayvanlar ise Trakya bölgesi, Ordu, Ankara ve Konya’dan geliyor.

Ortak sayısı değişiyor

Satış alanındaki verilere göre, şimdiye kadar 1153 büyükbaş, 600 de küçükbaş hayvan satıldı.

Küçükbaşların satışının genellikle arife ya da bayramın ilk günleri olduğunu söyleyen yetkililer, alanda 70 büyükbaş 10 da küçükbaş olmak üzere 80 besici olduğunu dile getiriyor.

Satışların iyi gittiğini söyleyen Adapazarı Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Cimşit Berke, “Fiyatlar da iyi. İBB temizlik konusunda son derece duyarlı. 30 büyükbaş getirdim, 20 tanesi satıldı. Fiyatlarımız 12 bin 500 ile 17 bin lira aralığında” dedi.

Kurban satın alan ortak sayısının 4 ila 7 arasında değiştiğini aktaran Berke, “Çok sıkı pazarlıklar yapılıyor. Burası kesim hizmetinden dolayı tercih ediliyor. Müşteriler oldukça titiz davranıyor” diye konuştu.

160 adet küçükbaş hayvan getiren Ayhan Uğraşmış, Silivri’den geldiklerini, şimdiye kadar 40-50 adet hayvan sattıklarını fiyatlarının ise bin ila 2 bin lira arasında değiştiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Kırklareli’den gelen Nihat Kakan ise 200 adet küçükbaş hayvan getirdiklerini, 30 tanesini sattıklarını söyledi. Bayram bitene kadar satışları da bitireceklerini belirten Kakan, fiyatların 1600 ila 1700 lira arasında olduğunu dile getirdi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, ise bayramda yaklaşık olarak 1 milyon büyükbaş, 2.5 - 3 milyon da küçükbaş hayvan kesileceğini söyledi. TÜKETBİR verilerine göre, geçen yıl Kurban Bayramı dahil 5 milyon 350 bin küçükbaş, 3 milyon 450 bin da büyükbaş hayvan kesimi gerçekleşti.

Vatandaş akın ediyor... Kıran kırana pazarlık

Et soğuduktan sonra buzdolabına konulmalı

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban etini muhafaza ederken özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Eti kendi halinde biraz soğuduktan sonra parçalamak lazım ya da evde götürüldüğünde soğumasını bekleyip soğuduktan sonra buzdolabına kaldırmalıyız” dedi.

Markette taksit imkânı

Kurban satış alanlarının yanı sıra zincir marketler de kurbanlıklarını satışa sundu. Carrefoursa, büyükbaş kurbanlık hisse paketini en az 20 kg olmak üzere 1/7 hisse ile 1395 liradan satışa sunuyor. Kıvırcık koç en az 17 kg olmak üzere 1395 liradan satılıyor, Karaman koç ise en az 17 kg olmak üzere 1345 liradan satışta. 9 taksit imkânı sunan Carrefoursa’dan kurban eve teslim edilebiliyor.

Haberin Devamı

Migros ise en az 12 kg’lık koçu 1245 lira, en az 16 kg’lık koçu 1395 lira, 1/7 hisseli büyükbaşı en az 21 kg olarak 1595 liradan satışa sunuyor. 6 taksit imkânı sunan Migros’ta kurbanınızı vakıflara da bağışlayabiliyorsunuz. Kurban için eve teslim seçeneği de bulunuyor.

A101’de büyükbaş 1/7 hisseli en az 20 kg olmak üzere 1345, Karaman koçu en az 14 kg 1195 liradan satışta.

Et fiyatları sakin seyirde

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, kırmızı et fiyatının stabil gittiğini söyledi.
Bayram süresince ve ardından ortalama 45 güne kadar bir durağanlık yaşanacağını belirten Yücesan, “Her Kurban Bayramı böyle olur. Kasaplar 35-45 gün arasında işlerinin durağanlaşacağını bilir ve buna göre önlem almalıdır. Hanehalkı tüketimi ve toptanda düşüşler olur. Bir süredir de fiyat artışı söz konusu değil” ifadelerini kullandı.