Ekonomi Yapay zeka şeffaflıktan uzak

Yapay zeka şeffaflıktan uzak

22.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin önde gelen eğitim kurumlarından Standford Üniversitesi’nin yaptığı çalışma yapay zeka modellerinin şeffaflık düzeylerinin endişe verici olduğunu ortaya koydu.

Yapay zeka şeffaflıktan uzak

EKONOMİ SERVİSİ - Stanford üniversitesi araştırmacıları, OpenAI’nin ChatGPT’si ve Meta’nın Llama’sı dahil önde gelen 10 yapay zekayı şeffaflık düzeylerine göre analiz etti. 2023 Foundation Model Şeffaflık Endeksi’ne göre en yüksek puanı 100 üzerinden 54 puanla, Llama 2 aldı. İkinci sırada yüzde 53 ile BigScience’ın BLOOMZ alırken, şu sıralar en popüler yapay zeka uygulaması olan ChatGPT-4’ün ise yüzde 48 şeffaflık düzeyine sahip olduğu belirlendi. Görüntü üreteci olan Stable Diffusion ise 47 puanla dördüncü sırayı aldı. Listede Google’ın PaLM 2 yapay zekası 40 puanla kendine beşinci sırada yer bulurken, Amazon’un yapay zekası Titan Text yüzde 12’lik puanla sonuncu olabildi.

Haberin Devamı

Yapay zeka şeffaflıktan uzak

Yüzde 80 sınırı

Stanford araştırmacıları yapay zeka şirketinin modellerinde ne kadar telif hakkı içeren materyal kullandığını gizlediğini ve bunun da yşeffaflıktaki en büyük engel olduğunu dile getidi. Stanford Araştırma Merkezi’nden Rishi Bommasani, şeffaflık endeksinin hükümetler ve şirketler için bir kıyaslama olacağı umudunu dile getiriyor. Yapay zekanın yüzde 80 ile yüzde 100 arasında bir şeffaflığa sahip olması gerektiğinin altını çizen Bommasani, “Şeffaflık eksikliği, politika yapıcıların bu güçlü teknolojiyi dizginlemek için anlamlı politikalar tasarlamasını zorlaştırıyor. Şeffaflığınız yoksa düzenleyiciler bırakın bu alanlarda harekete geçmeyi, doğru soruları bile soramaz” dedi.