Ekonomi ‘Yarısı Bizden’de kademeli ödeme

‘Yarısı Bizden’de kademeli ödeme

28.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da kentsel dönüşüm kapsamında konut ve işyerleri için yürürlüğe giren “Yarısı Bizden” kampanyasında ilk ödemeler binaların temelinin yapımında, ikinci taksitler ise kolon, kiriş, döşeme ve duvarların bitiminde yatırılacak.

‘Yarısı Bizden’de kademeli ödeme

MİTHAT YURDAKUL / ANKARA - İstanbul’da kentsel dönüşüm için konut ve işyerleri için hibe, kredi ve tahliye desteği yürürlüğe girerken, “Yarısı Bizden” düzenlemesiyle ilgili bazı detaylar da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Buna göre, ödemelerin hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmasındaki üç taksitte bazı kriterler gözetilecek. İlk taksit binaların temel kısımlarının veya zemin seviyesinin altında kalan katların olduğu seviyenin yapımında, ikinci taksit binanın iskeletini oluşturan kolon, kiriş, döşeme, duvar gibi binanın güvenliğini sağlayan sistemin bitiminde, üçüncü taksit ise inşaat bitiminde yatırılacak.

Verilen kredilerin güvenliği için Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından bir dizi önlem alınacak. Başkanlık, kredi alacak olan kişi veya kuruluş adına, kredi miktarının iki katına kadar bir değerde ipotek oluşturacak. Üretilecek projedeki bağımsız bölüm sayısının, mevcut alanın bir buçuk katını geçmeyeceği yönündeki düzenleme ise projelerin belirli bir yoğunluk sınırı içinde kalması ve kontrolsüz inşaatın önüne geçilmesi amacıyla uygulanacak. Alınan kredinin zamanında geri ödenememesi durumunda, borçluya ihtar gönderilecek ancak, kredi borcunun ödenmesi için ek bir fırsat sağlamak için süre tanınacak.

Haberin Devamı

KREDİ 4.2 MİLYON LİRAYA ULAŞACAK

Destek kapsamında hibe desteği miktarının üst limiti sabit tutulurken, kredi miktarı ise 1 milyon 400 bin liralık üst sınırın üç katını aşmamak üzere uygulanabilecek. Böylece Yarısı Bizden’de hak sahiplerine sağlanacak kredi miktarı 4 milyon 200 bin liraya ulaşabilecek.