Ekonomi Yeni emekli olacaklar ve EYT’liler dikkat: Toplu maaşlara ek zam farkı

Yeni emekli olacaklar ve EYT’liler dikkat: Toplu maaşlara ek zam farkı

23.01.2024 - 07:40 | Son Güncellenme:

Emekliliği 2023 yılında hak etmiş ancak ödemeleri henüz almamış bir EYT’li toplu maaşlarını nasıl alacak? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş merak edilen soruyu milliyet.com.tr'ye cevapladı.

Yeni emekli olacaklar ve EYT’liler dikkat: Toplu maaşlara ek zam farkı

Emekliliği hak etmiş ancak ödemeleri henüz almamış bir EYT’li toplu maaşlarını nasıl alacak? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş merak edilen soruyu milliyet.com.tr'ye cevapladı.

Haberin Devamı

Kurtuluş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “EYT’liler ve diğer emekliler diye bir ayrım yok. Tüm emekliler aynı prosedürlere ve işlemlere tabiler. Dolayısıyla emekli olmak için gereken şartları taşıyan çalışanlar emeklilik için müracaat ettikleri ayı takip eden ayın başından itibaren emekli maaşları çalışmaya başlar.

Bu süreç içerisinde ödenmemiş olan emekli maaşları ve ikramiye ödemeleri ki Cumhuriyetimizin 100. yılı için ödenen 5 bin TL prim de dahil edilmek üzere tüm birikmiş alacaklarını alırlar.

YENİ ZAM ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRİLECEK

Örneklendirmek gerekirse ekim ayı içerisinde müracaatını yapmış olan biri eğer tüm şartları taşıyorsa 1 Kasım itibarıyla maaşını hak etmiş olmaktadır.

1 Kasım’dan itibaren maaşı çalışmaya başlar ve şubat ayında maaşının bağlandığını düşünürsek kasım, aralık, ocak ve şubat maaşlarını alır. Bunun yanı sıra 5 bin TL 100. yıl ikramiyesini de alır. Ocak ve şubat maaşları yeni zam üzerinden değerlendirilecek.

Haberin Devamı

Ocak ayında yapılan artıştan da aynı şekilde faydalanır ve yeni maaşı bağlanmamış olan emekli maaşının üzerine örneğin ekim, kasım, aralık hak edişleri en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 TL ise ocak ayı hak edişi 10 bin TL üzerinden işlem görür.

EK ZAM NE ZAMAN YASALAŞIR?

Bu hafta içerisinde yasalaşması yönünde bir beklentimiz var. Ek zam düzenlemesinin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesinin ardından Cumhurbaşkanı tarafından bekletilmeden hızlı bir şekilde onaylanacaktır. Henüz ocak ayı maaşını almamış olan emekliler maaşlarını zamlı olarak alacaklardır. Maaşını almış olan emekliler ise ek zam ödemesi olarak alacaktır.

Şu anda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hazırlıkları tamamlanmış vaziyette, yasalaşması halinde ek zamlar birkaç gün içerisinde emeklilerin hesaplarına yatacaktır.”