Ekonomi Yerli turist 3 koldan tatile hazır! Erken davrandılar

Yerli turist 3 koldan tatile hazır! Erken davrandılar

17.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yerli turist yaz tatili hazırlığını yazlık ve tekne kiralamalarında erken başlattı. Otel rezervasyonları ise kasım ayından bu yana ivme kazandı.

Yerli turist 3 koldan tatile hazır Erken davrandılar

Duygu Erdoğan - Yaz ayları için tatil planlarını şekillendirmeye başlayan yerli turistler rezervasyonlarını otel, kiralık villa ve tekne tatili ağırlıklı şekilde yapıyor. Artan maliyetler nedeniyle karavan ve kamp tatili ise dördüncü seçenek olarak görülse de pandemi süreci boyunca yükselen ivmesi devam ediyor. Pandemiyle artan tatil özlemi, sahil kentlerinde yerli turistin doluluğuna sahne olacak gibi görünüyor. Bu kapsamda otellerin erken rezervasyona başladığı kasım-nisan dönemi arasında talepler belirli ölçülerde şekillendi. Tekne kiralamalarda ise geçen yıla göre neredeyse yarı yarıya artış var. Pek çok turizm destinasyonunda kiralık villa/yazlıklarda da sezonluk kiralamalar kış aylarından bu yana devam ediyor. Yakıt fiyatlarında geçen yıla oranlar artışlar olsa da, karavan kiralamalara ilgi artışı sürüyor, kamp için başta çadır olmak üzere ürün satışlarına da talep yüksek. 

Haberin Devamı

ERKENCİ DAVRANDILAR

Tatil için en erken ayarlamalar villa/yazlık kiralamalarda yapıldı. Bodrum/Antalya hattının daha üst gelir grubu için öne çıktığı yazlık kiralamalarda Fethiye, Kaş. Kalkan, Datça gibi lokasyonlarda da talep yüksek. Bölgelerde çok farklı gelir gruplarına göre kiralamalar var. Bu nedenle aylık kiralamaların kışın başladığı Bodrum’da 20 bin liradan açılan fiyatlar 40 bin liraya kadar çıktı. Marmara’da ise Edirne ve Tekirdağ’a özellikle İstanbul’a yakın olması nedeniyle tercihler yapılıyor. Bu bölgelerde aylık kiralama bedelleri yazlık tipine göre ortalama 5-20 bin lira arasında geniş bir skalada bulunuyor. Balıkesir ilçeleri de bu kapsamda öne çıkıyor. Fiyatlar ise denize yakınlık baz alınarak çeşitli ilçelerde 3 bin liradan 25 bin liraya kadar yükseliyor. Villa kiralamaları ise genellikle mevcut otellerin villaları için yapılıyor. Otelden hizmet alan ancak ayrı ayrı oluşturulan villalara özellikle Antalya ve Bodrum otellerinin verdiği bilgiye göre, pandemiden bu yana yüzde 100 artan bir ilgi var.

Haberin Devamı

ROTAMIZ GÖCEK

Genel olarak kiralamalar aylık ya da sezonluk yapılıyor. Otel içindeki villalarda ise 1 haftalık süreden başlamak üzere sezona kadar uzayabiliyor. 

Tekne kiralamak artık en cazip tatil seçeneklerinden biri haline geldi. Pandemi süreciyle birlikte artış gösteren bu talep, özellikle geniş aile ve arkadaş grupları tarafından değerlendiriliyor. Bu konuda hizmet veren çeşitli şirketler de 2022 yılı erken rezervasyon dönemini başlatmıştı. Buna göre, yaz tatili için tekne kiralama trendinin kuvvetlenerek devam ettiği görüldü. viravira.co Kurucu Ortağı ve CEO’su Baran Yıldırım, "Geçtiğimiz yıla oranla erken rezervasyon dönemindeki satışlarda yüzde 43, satış tutarımızda ise yüzde 72 oranında artış sağladık” dedi. Erken rezervasyon döneminde en çok tercih edilen lokasyon yüzde 37 ile Göcek, yüzde 16 ile Fethiye ve yüzde 14 ile Bozburun oldu. Bu bölgelere ek olarak Marmaris, Bodrum, Kaş, Orhaniye, İzmir ve Datça’da rağbet gören lokasyonlar arasında yer aldı. Tekne tatili tercih edenler gulet, katamaran, yelkenli ve motoryat tipi tekneleri kiralayabiliyor. Tekne tatilinde ücretler tercih edilen tekne tipi ve kişi sayısına göre değişiklik gösteriyor. Ortalama fiyatlar, kişi başı haftalık 3 bin liradan başlayan fiyatlarla 8 kişilik bir yelkenli tekne kiralanabiliyor. Gulet tipi teknelerde kişi başı haftalık 4 bin lira, katamaran tipi teknelerde kişi başı haftalık 5 bin 500 lira, motoryat tipi teknelerde ise kişi başı haftalık 6 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla mavi yolculuk tatili yapılıyor.

Haberin Devamı

2 FARKLI SEÇENEK

Otellerin erken rezervasyon süreçleri bu yıl da belli bir oranda değerlendirildi. Erken rezervasyon sistemi başladığında geçen yıla göre tesis fiyatlarında yüzde 30 oranında artış görülmüştü. Bu nedenle erken rezervasyonda otel talebini özellikle iki seçenek destekliyor. Öncelikle çocuklu ailelerin ‘her şey dahil’ sistemini tercih ettiği görülüyor. Artan maliyetler otel konaklama fiyatlarını da artırdı ancak aileler, bu konaklamaları daha cazip buluyor. İkinci gelişme ise, küçük ve butik otellere olan ilgi. Belli bir rota belirleyen takipçiler, bu rota üzerinde birkaç farklı ilçe ve ilde butik otellerde konaklama yapmayı da tercih edecek. Bu otellerde denize yakınlık yanı sıra doğa ile iç içe olma kriteri daha baskın olarak kendini gösteriyor.

Haberin Devamı

Yerli turist 3 koldan tatile hazır Erken davrandılar

KISA DÖNEMLİ KİRALAMALAR BÜYÜYOR

Pandemi nedeniyle gelişen süreçte özellikle yaz tatilleri için toplu taşıma sistemleri yerine araç kiralama tercihi öne çıkmıştı. Diğer yandan ise kamp/karavan talebi arttıkça, kiralama şirketleri karavan özelinde geliştirmeler sağlamıştı. Yeni sezon için ilgiyi değerlendiren Otokoç Otomotiv Araç Kiralamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Eren Gündüz, pandemi nedeniyle değişen ve kazanılan pek çok alışkanlığın sürdürüleceğinin öngörüldüğünü ifade etti. Gündüz, “Geçtiğimiz iki yıllık dönemde bireyler tatil yapma ihtiyaçlarını diğer insanlardan izole şekilde, çadırlarda, karavanlarda, teknelerde, geniş yeşil alanlardaki bungalovlarda karşılamaya yöneldi. Bu dönemde bireysel araç kullanım ihtiyacının artmasından kaynaklı kısa dönem kiralamaya yönelik talep güçlü seyretti. Aynı şekilde motokaravan kiralama da bu alandaki müşteri taleplerine cevap verebilmek ve yurt dışı turizm/müşteri potansiyelini açısından önemli bir hizmet haline geldi. Yaz sezonunun araç kiralama sektörü açısından hareketli geçeceğini kısa dönemli araç kiralamanın yüzde 50 büyüyeceğini öngörüyoruz” dedi. Bu yaz karavan kiralamaya yönelik de ilginin artmaya devam edeceğini değerlendiren Gündüz, “Karavan filomuzu da aynı oranda artırmayı hedefledik. Geçen sene yaptığımız kiralama adedi kadar şu an rezervasyonumuz mevcut” diye konuştu.