Ekonomi Yılbaşı turistleri bavul hazırlıyor

Yılbaşı turistleri bavul hazırlıyor

13.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

1 Ocak Pazartesi’nin de eklenmesiyle 3 günü bulan yılbaşı tatili, şehirden bunalanları hareketlendirdi. Bu dönemde sanatçılı ve gala programı olan otellere talep artarken, yurtdışı turlarının yanı sıra termal otellere de ilgi devam ediyor.

Yılbaşı turistleri bavul hazırlıyor

AYLİN RANA AYDİN - Yılbaşına sayılı günler kala tatil rezervasyonları hızlanıyor. Hem kış tatili yapmak hem de yılbaşını kutlamak isteyen tatilciler, şimdiden hazırlıklara başladı. Bu dönemde büyükşehirlere yakın bölgelerle birlikte yurtdışı turlara ilgi artarken soğuk havaların da etkisiyle termal otel aramalarında artış yaşanıyor. Aynı zamanda sanatçılı ve gala programı olan otellere bu yıl talebin de arttığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Neredekal.com Genel Müdürü Gökhan Sivrikaya, kasım ayında havaların soğumasıyla birlikte büyükşehirlere yakın turizm merkezlerinin Sapanca, Kapadokya ve Şile gibi bölgelerde aramaların arttığını hatırlattı. Soğuyan havaların yerli turistleri termal turizme de yönlendirdiğini söyleyen Sivrikaya, “Afyon, Yalova ve Kızılcahamam kasım ayında öne çıkan termal kaynaklarıyla ünlü bölgelerimiz olmuştu. Aralık ayının ilk haftasını geride bırakırken kasım ayındaki arama trendlerinin aralıkta da devam ettiğini söylemek mümkün. Geçtiğimiz hafta boyunca en çok aranan tema termal oteller olurken onu her şey dahil oteller ve bungalovlar takip ediyor. Soğuk geçeceğini tahmin ettiğimiz bu kış döneminde, termal otellerin ve termal otelleri bünyelerinde barındıran bölgelerimizin geçen yılın üzerinde ziyaretçi ağırlayacaklarını öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Fiyatlar değişiyor

Aralık ayının ilk verilerine göre, Neredekal.com’un envanterinde bulunan 22 bin tesisin gecelik oda fiyatı ortalamasının şu an 2.332 lira düzeyinde olduğunu kaydeden Sivrikaya, şöyle konuştu: “Bu fiyat bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Örneğin termal tatilin adresi Afyon’da gecelik konaklama ücreti ortalama 1.974 lira iken, yılbaşı aramalarında öne çıkan İzmir’in gecelik konaklama ücreti ortalama 3.232 lira seviyelerinde. Kayak turizmiyle öne çıkan illerimizden Bursa’da fiyatlar ortalama 2.051 lira olurken, Bolu’da bundan biraz daha yüksek seyrediyor ve ortalama 2.214 lira bandında fiyatlandırılıyor.” Sivrikaya, yılbaşı tatili için Kıbrıs, Antalya ve İzmir’de düzenlenecek yılbaşı programlarına yoğun bir ilgi gözlemlendiğini de sözlerine ekledi.

Gala programlı otellere talep var

TatilBudur CEO’su Onur Otruş, geçen yıl ve bu yılki yılbaşı rezervasyonları incelendiğinde her iki yıl da termal otellerin üst sıralarda yer aldığını dile getirdi. Otruş, “2024 yılbaşı paketlerinde termal otellerden sonra yaklaşık yüzde 44 oranında resort otellere, görece daha az oranlarda da kış otelleri için rezervasyon oluşturduk diyebiliriz. Geçen yıl ile kıyasladığımızda resort otellere bu yıl talep iki kata yakın artmış. Yılbaşı paketlerinde program içeriklerine göre bir değerlendirme yaptığımızda ise 2023 yılında yüzde 58 oranlarında tercih edilen sanatçılı ve gala programı olan otellere bu yıl talep daha da artarak yüzde 71 oranına ulaştı. Bu yıl yılbaşı için ortalama konaklama ise 29 Aralık giriş, 1 Ocak çıkış olacak şekilde 3 gece 4 günlük paketlerden oluşuyor” dedi.

Haberin Devamı

Rezervasyon artışı yüzde 30’u bulabilir

Enuygun Ticaret Direktörü Orkun Özkan, yılbaşında 3 günlük bir tatil fırsatı bulunduğunu belirterek, “Geçen hafta itibarıyla otel rezervasyonlarının artmaya başladığını ve yüzde 17’lik bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Bu hafta ise artış yüzde 20’lere geldi. Bu artışın 31 Aralık’a kadar yüzde 25 -30 seviyelerine geleceğini düşünüyoruz. Özellikle kış ve yılbaşı tatili söz konusu olduğunda seyahat severler son dakika planlama yapma ve son dakika fırsatlarını değerlendirme eğiliminde oluyor” dedi. Yılbaşı için en çok otel rezervasyonu yaptırılan rotalara bakıldığında İstanbul’daki şehir otellerinin en çok tercih edildiğini söyleyen Özkan, “Bu durumda tatil süresinin kısa olmasının ve Ağva, Riva gibi noktaların bu mevsimde çok güzel olmasının etkili olduğunu söylemek mümkün. İstanbul’daki şehir otellerini Antalya, Uludağ, Lefkoşa ve Nevşehir otelleri takip ediyor. Bazı kullanıcılar Antalya ve Kıbrıs’taki yılbaşı programı olan otelleri, bazı kullanıcılar Uludağ’daki kayak otellerini bazılarıysa Kapadokya’da sakin ve romantik bir tatili tercih etmiş” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yılbaşı turistleri bavul hazırlıyor

Antalya’ya yurtdışı ilgisi

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, yılbaşı için cazip yerlerin başında kayak tatili olan destinasyonların geldiğini belirterek, “Fakat Antalya’da da açık olan otel sayısı az olduğu için yoğun doluluk yaşanmasını öngörüyoruz. Rezervasyonlar da başladı. Özellikle yurtiçi pazardan 3 günlük bir tatil söz konusu. Avrupa, İngiltere’den noelle birlikte 7-8 günlük rezervasyonlar alıyoruz. Yurtdışında yaşayan Türkler de tatil için anavatanlarını tercih ediyorlar. Antalya 6 Ocak’taki Ortodoks yılbaşı için de Balkanlardan ve BDT ülkelerinden talep görüyor” dedi.