Ekonomi Yol haritası hazır sütün yeri özel

Yol haritası hazır sütün yeri özel

20.01.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

2028’e kadar olan Hayvancılık Yol Haritası’nı açıklamaya hazırlandıkları bilgisini veren Bakan Yumaklı süt sektörünün burada önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.

Yol haritası hazır sütün yeri özel

Meltem Güneş / ANKARA - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çiğ Süt Eylem Planı’nı başlattıklarını açıklayarak, “Süt üretiminde sürdürülebilirliğin korunması ve piyasa istikrarının sağlanması, üreticilerimizin güçlendirilmesi, çiğ sütün AB kriterlerine uyumlu hale getirilmesini hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Yumaklı, Antalya’da başlayan ve üç gün sürecek Ulusal Süt Çalıştayı’nın açılış programında, bakanlık ve süt sektörünün bütün unsur ve temsilcilerinin bir arada bulunduğu bir toplantının 2004’ten bu yana yapılmadığını söyledi. Yumaklı, “Eğer bir sektörle ilgili o sektörün dinamikleri konuşmuyorsa, sektörle hiç ilgisi olmayanlar o sektörle ilgili fikir beyan ediyor, karar alıcıların kararlarına da etki ediyorlar. Bu çalıştaydan çok önemli sonuçlar bekliyorum” diye konuştu.

Yumaklı, küresel iklim değişikliği, Kovid-19 salgını, doğal afet ve savaşların yaşandığı sürecin “yeni normal” olarak tanımlandığını belirterek, “Yeni normal, girdi maliyetlerinden lojistik sorunlara, işçi temininden tarımsal pazarlamaya kadar her aşamayı ilgilendiriyor. Eski köye yeni adet getirmeden, sektörle ilgili kararların sağlıklı verilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı. Yumaklı, 2050 yılında nüfusun yaklaşık yüzde 25 artarak 105 milyonu geçeceğini, gıdaya olan talebin de her geçen gün artacağını, politikaları dönemin gerçeğine göre revize ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Yol haritası hazır sütün yeri özel

AB kriterine uyum

Hayvancılığın rekabet gücünü artırmaya çalıştıklarını aktaran Yumaklı, “Son 21 yılda hayvancılık sektörüne 312 milyar lira destek sağladık. 2024 yılında da 19.1 milyar lira sağlayacağız” bilgisini verdi.

“Önümüzdeki günlerde 2028’e kadar olan Hayvancılık Yol Haritamızı kamuoyuyla paylaşacağız” diyen Yumaklı, yol haritasında süt sektörünün önemli bir yer tuttuğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“Özellikle verim ve kalitenin artırılması başlığını çok önemsiyoruz. Çünkü kayıplarımıza baktığımız zaman, burada büyük bir sorunumuz olduğunu görüyoruz. Çiğ Süt Eylem Planımızı başlattığımızı da buradan ilan etmek isterim. Eylem planımızla süt üretiminde sürdürülebilirliğin korunması ve piyasa istikrarının sağlanması, üreticilerimizin güçlendirilmesi, çiğ sütün AB kriterlerine uyumlu hale getirilmesini hedefliyoruz.”