Ekonomi ‘Yüksek teknolojiyle cari açık azaltılacak’

‘Yüksek teknolojiyle cari açık azaltılacak’

28.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan, üç yılda 300 milyar TL limit tahsis edilmesi planlanan yeni Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programının çok önemli bir program olduğunu belirterek, “Dış ticarette önemli payı olan yüksek teknolojili ürünlerin üretimine güçlü destek sağlayacağız. Cari açığı kalıcı olarak azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

‘Yüksek teknolojiyle cari açık azaltılacak’

Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın konuyla ilgili önceki gün yaptığı açıklamayı alıntılayarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Önemli bir program. Dış ticarette önemli payı olan yüksek teknoloji ürünlerin üretimine güçlü destek sağlayacağız. Cari açığı kalıcı olarak azaltmayı hedefliyoruz. Süreçte teknik yeterliliği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, finansal fizibiliteyi bankalar inceleyecek, nihai kararı ise Merkez Bankası verecek. Ülkemiz için hayırlı olsun.”

YTAK programı ile yatırımcıların uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişiminin sağlanması, yüksek teknoloji yatırımlarının hızlandırılması ve cari denge ile fiyat istikrarına katkı sağlanması öngörülüyor. Program kapsamında, azami 10 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin faiz oranı, teknoloji/strateji puanı, yatırım kapsamında yurtdışından sağlanan finansman oranı, finansal sağlamlık değerlendirmesine bağlı olarak yüzde 30 ile yüzde 15 aralığında belirlenecek. Düzenlemeyle 3 yıl boyunca toplam 300 milyar TL limit tahsis edilecek.