Ekonomi ‘Zorlu bir süreçteyiz fırsata odaklanalım’

‘Zorlu bir süreçteyiz fırsata odaklanalım’

29.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

DEİK Başkanı Nail Olpak, “Dünya ekonomisi ve ticareti açısından önümüzde zorlu ama bir o kadar da yeni fırsatlara odaklanmamız gereken bir dönüşüm süreci var” dedi.

‘Zorlu bir süreçteyiz fırsata odaklanalım’

Dış Ekonomi İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, bu yıl DEİK olarak 1500 ticari diplomasi etkinliği yaptıklarını anlatarak şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Şimdi önümüzde global ekonomide büyümenin bir miktar azaldığı, küresel enflasyonun etkisini sürdürdüğü, ticaret ve yatırımlarda dönüşümlerin yaşandığı yeni bir süreç var. Türk iş dünyası olarak bu dönemi küresel ölçekte iyi okuyarak dönüşüme adapte olacak adımları atmalı, yüksek katma değerli ürünlerle yeni pazarlara açılmalı ve trendlere uygun yatırımlarla fırsat sahamızı genişletmeliyiz.”

‘Oyun kurucu olmalıyız’

Yeşil ekonomi ve dijital ekonomi kavramlarını artık her platformda daha yüksek sesle konuşurken, bu dönüşümlerin yanında, küresel ticarette yeni iş birliği mekanizmalarını da yakından takip ettiklerini anlatan Olpak şunları söyledi:

“Asya’da Bölgesel Kapsamlı Ekonomik İş birliği-RCEP, Afrika’da Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması (AfCFTA) bunlardan bazıları. Bir de birbiriyle entegre intermodal ulaştırma alt yapısı gündemde. Çin’in ‘Bir Kuşak Bir Yol’ Projesi, ABD’nin ‘Daha İyi Bir dünya İçin Yeniden İnşa Edin’ (Build Back Better World) Projesi ve AB’nin ‘Küresel Geçit Projesi’ (Global Gateway) bu çerçevede. Ve yeni nesil ticaret savaşları, yeni ticaret ve enerji koridorları geliyor hayatımıza. DEİK olarak tüm değişim ve dönüşüm süreçleri özelinde hazırladığımız bir dizi rapor ve spesifik çalışma gruplarımız ile Türk iş dünyasının geleceğe ilişkin çakralarını açıyoruz. Çünkü değişim sürecinde seyirci olmak istemiyoruz, küresel ticarette yeni dönemin oyun kurucuları arasında yer alarak küresel ticaretten daha fazla pay almak istiyoruz.”

Haberin Devamı

Yol haritası hazır

DEİK’in 2024 yılında izleyeceği yol haritasını hazırladıklarını bildiren Olpak şöyle açıkladı:

“Daha fazla ticaret vizyonuyla dış ekonomik ilişkilere ivme katmayı sürdürürken, DEİK olarak 2024 ajandamızda yeni ticaret ve enerji koridorları öne çıkarken, yeşil ekonomi ve dijital ekonomi başlıkları da ticari diplomasi faaliyetlerimizin radarında olacak. AB ile ticarette Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi, Çin’in Kuşak ve Yol Projesi’nde Türkiye’nin alacağı pozisyon, ABD’de eyalet bazlı komitelerle çalışma, Afrika’da üçüncü ülkelerle iş birliği yaklaşımı gündemimizde öne çıkıyor.”

Haberin Devamı

Türkiye, dünyadan hızlı büyüyecek

Küresel olarak zor geçecek olan 2024 yılında Türkiye’nin pozitif ayrışacağını öngören Nail Olpak şunları söyledi:

“Küresel ekonominin yüzde 2,9, Türkiye’nin yüzde 4 büyümesini bekliyoruz. Uygulanan dezenflasyon programı ile enflasyonun gerileyeceğini ve aynı zamanda üretim, yatırım ve ihracatı destekleyici politikalarla da büyümeye katkı sağlanacağını öngörüyoruz. Yabancı yatırımcının seçimden önce de Türkiye’ye ilgi duymasını bekliyoruz ancak seçimden sonra daha bir hareketleneceğini hem portföy yatırımlarının hem de doğrudan yatırımların artmasını bekliyoruz. Bu da hem döviz açığımızı azaltmamıza yardımcı olacak hem de enflasyonist beklentileri yönetmemize yardımcı olacak.”

267 milyar dolarlık hedefe doğru

Türkiye’nin 11 aylık ihracatının 232,9 milyar dolar olduğunu, 255 milyar dolarlık yıl sonu hedefine ulaşmada bir engel bulunmadığını kaydeden Olpak, “2024 yılında ihracatımızın 267 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz. DEİK olarak ticari diplomasi faaliyetlerimizi bu hedef doğrultusunda şekillendiriyoruz. Burada bizim için en büyük risk ana partnerimiz olan Avrupa’daki büyüme oranlarındaki gerileme olacaktır. Ancak bunu diğer pazarlara erişimi artırarak telafi edebileceğimizi düşünüyoruz ve DEİK olarak stratejilerimizi de buna göre şekillendiriyoruz” dedi.