Ekranların Modaya İlham Veren Kadınları

Görsel bir sanat kategorisinde yer alıp almadığı sürekli olarak tartışılan moda, yalnızca günlük hayattan değil sinema ve televizyondan da ilham alabilen güçlü etkisi ile hayatımızın odak noktasında yerini alıyor. Ekranların modaya ilham veren güçlü kadın figürleri ikonik bir özneye evrilirken, modanın ekrandan yansıyan gücüne gelin birlikte göz atalım.

Sinema endüstrisi tarafından yaratılmış moda ikonlarının ünlü moda tasarımcılar ile dostluğu ekranların ilham veren kadınları için adeta bir dönüm noktası. Audrey Hepburn ile ünlü Fransız tasarımcı Hubert De Givenchy’nin yıllar süren dostluğu sinema sektörünün moda ile ilişkisini gözler önüne seriyor. Modanın sinemanın etki alanı üzerinde adeta itici bir ivme yarattığı günümüzde, ekranların ünlü yıldızlarının güçlü birer duruş, kendine özgün bir yapı edinmesinden modanın etkisinin oldukça büyük olduğu tartışılmaz bir gerçek. Ekranlardan sokak stiline inen detaylar, ünlü tasarımcıların hazırladıkları koleksiyonlarda esinlendikleri filmler, ekran yıldızlarının moda üzerindeki gücünün de karşılıklı bir etkiye dönüştüğünün kanıtı niteliğinde. Televizyon dünyasının moda ile karşılıklı etkileşiminde ikonik birer simgeye dönüşen güçlü isimler hepimizin hafıza dağarcığında yer etmiş olabilir, birlikte hatırlamaya ne dersiniz?

Haberin Devamı

Tiffany’de Kahvaltı
Sinema dünyası için en özel filmlerden birisi… Başrolünde yer alan Audrey Hepburn’u dünyanın ilham aldığı bir kadına dönüştüren film, ‘’Holly Golightly’’ karakterinin göz alıcı stili ile hem içinde bulunduğu dönemi hem de gelecek nesilleri hızla etkisi altına aldı. Audrey Hepburn ile Hubert De Givenchy’nin dostluğunun ekranlardaki bir yansımasına dönüşen filmde Hepburn’un giydiği ünlü meşhur siyah elbisenin Givenchy imzası taşıması ise hiç şaşırtıcı olmuyor. Cat eye gözlükleri, inci takıları ve Givenchy markalı siyah elbisesi ile Fifth Avenue’de yer alan Tiffany mağazasının vitrinlerinin önünde kahvaltı yapan Hepburn, sinemasal bir öge olarak her zaman akıllarda kalıyor!

Erkekler Sarışınları Sever
Sinemanın çekici kadın figürü denildiğinde ilk akla gelen isimlerden birisi olan Marilyn Monroe, filmlerinde çekici görünümü kadar stili ile de göz dolduran isimlerden birisi. 1953 yapımı, Howards Harks imzasını taşıyan ‘’Erkekler Sarışınları Sever (Gentlemen Prefer Blondes)’’ film Monroe’nın ‘sinemanın seksi sarışını’ haline gelmesinde kilometre taşı görevi görüyor. Filmde unutulmaz bir görünüm yaratan pembe,parlak gece elbisesinin Marilyn Monroe’nun kendi dolabından bir parça olduğunu söylemek onun moda ile olan yakın ilişkisini gözler önüne sermeye yetebilir.

The Great Gatsby
Film hem 1974 yılında çekilmiş ilk versiyonu hem de 2013 yılında yeniden çekilen versiyonu ile moda dünyasına yön vermekten çok ilham alınan bir film olarak karşımıza çıkıyor. Daisy Buchanankarakteri tarafından giyilen giysiler ile öne çıkan film, Ralp Lauren markasına 2012 yılı kreasyonu için ilham olurken,2013 yılında çekilen versiyonunda tüm kostümler Prada ve Miu Miu tarafından hazırlandı. Film 1920’lerin modasını tüm ihtişamıyla gözler önüne sererken modanın yalnızca kadın hakimiyeti altında olmadığını erkek stiline verdiği önem ile net bir biçimde hissettiriyor.

Sex and The City
Sinema sektörünün yanı sıra televizyon dünyası da moda ile oldukça haşır neşir. Kült bir televizyon yapımı olan Sex and The City, kadınlara hem stillerinde hem de aşk hayatlarında bağımsızlığın ve özgünlüğün altın anahtarını sunuyor. Şehir hayatının 4 farklı kadın figürünü kült birer nesneye dönüştüren dizi stil konusunda da ilham veriyor. Carrie cesur tarzı, Charlotte elegan görünümü, Samantha ve Miranda ise maskülen ile feminenliğin uç sınırlarında gezinen stilleri ile sizi her defasında yeniden ekrana kilitleyecek.

Malena
2.Dünya Savaşı’nın etkilerini yalnız bir kadının gözlerinden izlemeye ne dersiniz? Monica Bellucci’nin 2.Dünya Savaşı İtalya’sında tüm kasaba halkının peşinde olduğu Malena’yı canlandırdığı 2000 yapımlı film, Malena karakterinin dikkat çekici stili ile birlikte yakından izlenmeye değer bir film. Erkek egemenliği ve savaşın bunaltıcı etkisi altındaki kadınların stiline bu film ile birlikte çok daha yakından göz atacak, 1950’lilere bir hazırlık olan elegant giyim tarzının anahtar parçalarını filmin çekici atmosferi altında inceleme şansı elde edebileceksiniz. Malena’nın stilinin öne çıkan parçaları arasında kalem etekler, sade renklerde dönemin modasını yansıtan döpiyesler ve şıklığını tamamlayan aksesuarlar yer alıyor.

Friends
Tüm yılların en çok izlenen,en çok sevilen dizisi friends tüm karakterlerin kendine özgü giyim tarzları ile de moda severlerin ilgisini çeken bir tv dizisi. Özellikle en sevilen karakterlerden birisi olan Rachel(Jennifer Aniston)’ın günlük giyim stili o dönem Amerikan gençliğinin stil kodlarını belirlemesinde kural koyan bir etkiye sahipti. 1990’lardan 2000’lerin başlangıç yıllarına kadar hangi moda akımları ön plana çıkmış merak ediyorsanız sokak stil modasını 10 yıl boyunca yeniden yaratan ve etkisi altına alan Friends’i hemen şimdi izlemeye başlayabilirsiniz. Salopet ve jeanlerin dönem modasını ele geçiren havası sizleri de etkisi altına alacak.

Haberin Devamı