Sağlık El kesiği nasıl geçer?

El kesiği nasıl geçer?

28.08.2017 - 14:53 | Son Güncellenme:

Kesikler deride meydana gelen yaralanmalar sonucunda oluşur. Genellikle kesilme sonucu açılan yaralar, vücudumuzda en çok kullandığımız bölge olan ellerde meydana gelir. El kesiğinde ilk yardım nasıl olmalıdır, el kesiği nasıl geçer diyorsanız tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

El kesiği nasıl geçer

Kesik derinin bir kaza sonucunda açılmasıyla meydana gelen bir durumdur. Genellikle vücudumuzda en çok kullandığımız bölgemiz olan ellerde kesikler meydana gelebilir. El kesiği tedavisinde mümkün olduğunca dikkatli ve titiz davranmak gerekir. Aksi taktirde elde meydana gelen kesikler de yanlış müdahale sonucu, ciddi enfeksiyonlar meydana gelebilir.

Haberin Devamı

Sadece dış deri hasarının meydana getirdiği kesik yaralar olduğu gibi daha derine inen ve deri altına oluşan kesikler de oluşabilir. Kesikte durum çok ciddiyse ve derinin çok açılmasına neden olduysa müdahale etmeden önce muhakkak bir sağlık kurumuna görünmeniz gerekebilir.

El kesiği nasıl geçer?
Evde veya herhangi bir eylem sonucunda el kesiği meydana geldiyse ilk yardımı evde gerçekleştirebilirsiniz. Ancak el kesiğine ilk yardım gerçekleştiremeden önce kesiğin derinliğine bakmalı ona göre yöntem belirlemelisiniz. Eğer elde meydana gelen kesik derinse müdahale etmeden önce muhakkak bir sağlık kurumuna görünmenizi tavsiye ederiz.

El kesiği nasıl geçer, el kesiği ilk yardımı nasıl olmalıdır?

Kesiklerde ilk olarak yarayı doğru biçimde temizlemek, yara bakımında alınacak en önemli önlemdir.
Öncelikle yaranın etrafındaki bölge, su ve sabunla yıkanır. Bu bölgedeki kurumuş kan, sulandırılmış oksijenli su ile temizlenir.

Haberin Devamı

Daha sonra, yaraya yüksek basınçla steril su püskürtülür. Bu işlem, bakterilerin yaraya bulaşmasını önlemekte çok faydalıdır.

Kesiklerde kanamanın durdurulması için ne yapmak gerekir?

Kesiklerde kanamanın durdurulması için ilk olarak yaraya doğrudan steril bezle baskı uygulamak gerekir. Daha sonra kanamanın şiddetine göre doktora veya evde kendiniz ilk yardım uygulayabilirsiniz.

El kesiklerinde yara nasıl temizlenir?

El kesiklerinde enfeksiyon riskinin azaltılması için yaranın temizlenmesi şarttır. Temiz bir cımbız yardımıyla kesiklerdeki yabancı maddeler temizlenebilir. Ancak cımbızın açık yaraya değmemesine özen göstermek gerekir.

Bol miktarda su ile bolca yıkanmalıdır. Ve yaranın temizlendiğinden emin olunmalıdır.
Kesiklerde içeriğinde alkol içeren maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır.
Eğer ki el kesiğinde, kesik oluşan bölgede sürekli olan bir kanama meydana geldiyse ve durdurmakta güçlük çekiyorsanız, kanamayı durdurmak için eli kalp hizasında tutarak, acilen en yakın sağlık kuruluşluna görünmeniz gerekir.

Kesik durumunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Haberin Devamı

Kanama, önemli bir kan kaybına neden olacak kadar büyük değilse, turnike uygulamayın. Bunun yerine kesik yerin üzerine basınç uygulayarak kanı durdurmaya çalışın.
Kesik yarasının üzerine merhem, toz vb şeyler sürmeyin, kesik üzerine kirli bezler koymayın. Bunların gangren, tetanoz ve kan zehirlenmesi gibi tedavisi çok zor durumlara yol açabileceğini unutmayın.

Kesiklerde turnike nasıl uygulanmalıdır?
Kalpten damarlar yoluyla pompalanan kanın, kanayan yere gelmesini önlemek için uygulanan damarları sıkıştırma işlemidir.

Turnike işleminin uygulandığı el ve ayakta, parmaklar açıkta bırakılır. Parmaklar sürekli olarak kontrol edilir. Eğer parmaklarda morarma, uyuşma, karıncalanma gibi durum oluşursa, kangrene yol açmadan turnike derhal çözülür.

Üstte belirtilen morarma, uyuşma, karıncalanma gibi durumlar görülmese bile, turnike her 15 – 20 dakikada bir çözülür; 3 – 5 dakika beklenip tekrar uygulanır. Bu işlem, kanama yaşayan kişinin sağlık kuruluşuna ulaştırılmasına kadar tekrarlanır.


Kesikler ve Cisim Batmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı


Yazarlar