Ekonomi Elektrikte dar gelirliye sosyal tarife

Elektrikte dar gelirliye sosyal tarife

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Elektrikte dar gelirliye sosyal tarife

Kolen Enerji Genel Müdürü Uğur Kaya Karayurt, yetkililerin elektrikte dar gelirlinin faturasını indirecek yeni bir ‘sosyal tarife’ uygulaması üzerinde çalıştığını belirterek, bunun dar gelirliler üzerinde önemli bir rahatlama sağlayabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Karayurt, “Özellikle meskenlerde gerek dar gelirli aboneyi korumak, gerek tüketiciyi enerji tasarrufu yapmaya motive etmek anlamında iyi düşünülmüş bir model. Tabii sosyal devlet olmanın da gereği bu. Sosyal tarife gibi de düşünülebilir. Aylık belli bir tüketimin altında kalan meskenleri zamlar etkilemeyecek ya da çok az etkileyecek” dedi.

Bir süredir elektrik piyasasında, konutlarda yeni fiyatlama modeline geçileceği, dar gelirli tüketicilerin gelebilecek zamlardan etkilenmeyeceği ya da asgari seviyede etkileneceği, bir anlamda korunacağının konuşulduğunu dile getiren Uğur Karayurt, yine ekim ayından itibaren bu modele geçileceği, konutlarda elektrik fiyatlarının kademelendirileceği, kimi abonelerin korunacağı tartışmalarını da değerlendirdi.

Haberin Devamı

Serbest piyasa

Karayurt, “İş hayatında iş yeri sahipleri kârlılığı azamiye çıkarmak, ya da maliyetleri asgariye indirmek için enerji tüketimini kontrol altında tutma noktasında gereken özeni gösteriyorlar” dedi. Karayurt sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm bu avantajları tüketiciye serbest piyasada yakalatabilmek, yine serbest piyasada tasarrufa özendiren ürünler çıkarılabilmesini sağlamak, bu şekilde bir piyasa oluşturabilmek en ideal olanı. O kadar ki sosyal tarifelere asgari sayıda abonenin kalması. Ayda 150 kWh elektrik tüketen, kabaca mesela 80 TL ve altında fatura ödeyenlere daha düşük fiyat uygulanırken, daha çok tüketenlere kademeli şekilde daha yüksek tarife uygulanması türünden modeller dünyada var olan bir modeller. Tüketimi kontrol altına almayıp, çok tüketirsen daha pahalı bir tarifeden alacaksın. Tasarruf edersen daha ucuzdan alacaksın.”