Ekonomi Elektronik atıklar orman olacak

Elektronik atıklar orman olacak

19.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Elektrikli ve elektronik atıkların geri dönüşümle ekonomiye kazandırılması ve bundan elde edilecek gelirle ağaç dikilmesinin hedeflendiği “Atıklar Orman Olsun” projesi kapsamında, başkentte bir ayda 2 bin ton atık toplandı.

Elektronik atıklar orman olacak

Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği (ELDAY) öncülüğünde başlatılan ve altı ilde yürütülen projeyle Ankara’da 150 ton elektronik atık toplanması, bunun karşılığında 8 bin ağaç dikilmesi ve böylece küçük bir orman oluşturulması planlanıyor.

Haberin Devamı

Evlerden toplanıyor

Dernek yetkilileri tarafından aranan vatandaşlara, atıklarının ne zaman alınacağına ilişkin randevu veriliyor. Ardından evden veya iş yerlerinden ücretsiz alınan atıklar lisanslı tesislerde geri dönüşüme alınıyor. Burada da öncelikle elektronik atıkların sınıflandırılması yapılarak plastik, demir ve bakır gibi materyallere ayrıştırılıp ikincil ham madde olarak başka tesislerde değerlendiriliyor.

Proje Koordinatörü İlkim Yiğit, projenin İstanbul, Ankara Trakya, Edirne, Kırklareli ve Kocaeli’de başarıyla yürütüldüğünü belirterek, “Elektronik atıklar nelerdir? Evlerimizde sıkça kullandığımız büyük beyaz eşyalar, küçük ev aletleri, iş ve evlerimizde bulunan yazıcı, tv, monitörler, cep telefonları, kablolar gibi bunların hepsi elektronik atık kapsamında” diye konuştu.

Haberin Devamı

150 bin ton atık hedefi...

İlkim Yiğit, proje sonunda atık veren herkes adına ağaç dikim sertifikası dağıtacaklarına işaret ederek, “Ankara’da bu kapsamda 150 bin ton atık toplayıp, 8 bin ağaç dikeceğiz. Böylece atığını veren kişi hem çevreye hem ekonomiye kazanç sağlayarak bir adet kendi adına ağaç dikmiş oluyor. Projede ilk bir ayda 2 ton atık topladık” dedi.

İstanbul’da da yaklaşık yılda 120 ton atık toplandığını anlatan Yiğit, “Türkiye genelinde her yıl yaklaşık 500 bin ton atık çıktığını biliyoruz. Bunun yarısı kadarını Türkiye’nin geri dönüşüm sektörüne kazandırdığını söyleyebiliriz. Biz ELDAY olarak geçen yıl 42 bin elektronik eşyayı geri dönüşüme kazandırdık” diye konuştu.