Ekonomi Elektronik ‘çek’le sahtecilik bitecek

Elektronik ‘çek’le sahtecilik bitecek

20.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çeklerin basılı değil, elektronik ortamda olması için hazırlıklar başladı. Böylece konkordato ilan edenlerin çek kesmeleri engellenecek. Banka müşterisi olmayanlara da çek ile ödeme yapılabilecek.

Elektronik ‘çek’le sahtecilik bitecek

Çekte sahteciliği önlemesi beklenen elektronik çek için çalışmalar başladı. Dijital sistemle konkordato etmiş işadamlarının çek kesmesinin önüne geçilecek.

Haberin Devamı

Sistemin Türkiye’de kurulması için Varlık Fonu’yla temasta olduklarını açıklayan Finansal Teknolojiler Ldt. Şti. kurucusu Mürsel Karabıyık, elektronik çekin devlet bünyesinde olması gerektiğini, aksi halde pek çok hassas bilginin yabancı bankacılık şirketlerine gideceğini söyledi.

Suistimale son

Geliştirdikleri teknolojiyle ilgili olarak Milliyet’e bilgi veren Karabıyık, sistemin bankacılık hizmetleri kapsamında çalışacağını, cep telefonu, ATM, ithalat-ihracat, internet uygulamaları ve e-ticarette kullanılabileceğini söyledi. Kredi kartlarının banka müşterileri tarafından kullanılabildiğini, elektronik çekin ise herkese yazılabildiğini anlatan Karabıyık, “Bunun farkı, herkes aldığı çeki başkasına devredebilecek” dedi.

Haberin Devamı

Güvenlik için uygulanan karekodlu çekte de sahtecilik yapılabildiğini vurgulayan Karabıyık, “100 tane fotokopi çekerseniz 100 tane karekodunuz olur. Şirketler iflas ettiğinde çek defterini iade etmesi lazım ama pratikte bu da böyle olmuyor. Hâlâ piyasada 20 yıl öncenin çekleri dolaşıyor” diye konuştu.

Elektronik çekte ise sahteciliğin mümkün olmadığını savunan Karabıyık, “Riskler ölçülecek. Konkordato ilan eden şirket çek yapraklarını kullanmaya devam edemeyecek, anında kapatılacak. Normalde holdinglere de, küçük şirkete de 100 yapraklık çek veriliyor. bu sistemde bir şirket, cirosuyla orantılı şekilde çek yazabilecek. Bir süre kağıt çekle birlikte gidecek, kağıt devredilip dijital çek alınabilecek. Arka yüzü tamamen görülecek. Ciro işlemi takip edilebilecek” diye konuştu.

Karabıyık, elektronik çekin uluslararası ticarette ulusal para birimleriyle ödeme ağı oluşturmak için de yararlı olacağını kaydetti.

Master Card istedi, yerli ve milli diye vermedik

Merkez Bankası’ndan faaliyet izni almak için harekete geçtiklerini, 6493 sayılı Kanunu’na da elektronik çek tanımının eklenmesi gerektiğini Karabıyık, sistemin Varlık Fonu bünyesinde çalışması için Fon yöneticileriyle temasa geçtiklerini aktardı. Karabıyık, yeni sistemin Varlık Fonu bünyesinde olmasının önemine dikkat çekerek, “Devletin bu işte payının olması gerekiyor, bilginin güvenilirliği için. Sistemi Master Card almak istedi, yerli ve milli olması için hayır dedik. Çünkü burada kullanılan ciddi bir data söz konusu” dedi.