Gündem Elma sirkesi nasıl yapılır?

Elma sirkesi nasıl yapılır?

30.04.2018 - 14:26 | Son Güncellenme:

Elma sirkesi sağlık açısından faydalarının yanında lezzeti ile ön plana çıkan, son yıllarda en çok rağbet gören sirke türlerinden biri hâline gelmiştir. Temizlikten salatalara hatta birkaç hastalığın tedavisinde kullanılan elma sirkesi de diğer bütün sirkeler gibi fermantasyon yöntemi ile elde edilir.

Elma sirkesi nasıl yapılır

Elma sirkesinin gerçekten faydasını görebilmek için doğal olanlarının tercih edilmesi gerekiyor. Aslında çok basit birkaç işlemle evde elma sirkesi de yapmak oldukça kolay.

Haberin Devamı

Elma sirkesi yapım malzemeleri

· 1 kg elma

· 2 yemek kaşığı kadar bal

· 3 litre içme suyu

· 1 çay bardağı nohut

· Yarım çay bardağı bulgur

Yapım aşamaları

İyice yıkanan elmalar küçük parçalara bölünür. Ardından cam bir kavanoza konulur ve üzerine üç litre içme suyu ilave edilir. Geri kalan malzemelerin tamamı suyun içine eklenir. Plastik bir kaşık ile güzelce karıştırılır. Kavanozun ağzı bir tülbent ile sıkıca sarılır. Sonrasında ise kavanozun kapağı kapatılır ve güneş almayan bir noktaya konur. 20 gün boyunca hergün bir kere karıştırılır. Bu sürenin sonunda ise hiç karıştırmadan 20 gün daha geçmesi beklenir. Sirkenin üst kısmında sirke anası adı verilen bir madde oluşur. Bu madde alındıktan sonra sirke süzülerek kullanılabilir hale getirilir.

Haberin Devamı

Sirke Anası Nedir?

Sirke anası fermantasyon sırasında ortaya çıkan ve sirkenin mayalanmasını sağlayan jöleye benzeyen bir maddedir. Mevcutta sirke anası varsa, fermantasyon işleminin sağlanması için gerekli olan bulgur ve nohut kullanılmaz. Bunun yerine direkt sirke anası kullanılır.

Elma sirkesinin faydaları

Elma sirkesi mükemmel bir dezenfektandır. Özellikle küçük çocuğu olanlar için, yer temizliğinde kimyasallara alternatif olarak kullanılabilir. Ayrıca elma sirkesi enfeksiyonlara bağlı hastalıklarla savaşma konusunda vücudu destekler. Ağız ve diş enfeksiyonları, boğaz enfeksiyonları gibi sorunlarda elma sirkesi ile gargara yapmak bakterilerin giderilmesini sağlar. Midede oluşan sorunlar içinde sulandırılmış elma sirkesi rahatlıkla kullanılabilir. Sivilce ve akne sorunlarında tonik görevi görür. Cildi temizleyerek daha sağlıklı görünmesini sağlar. Hazımsızlık sorununu çözer, zayıflamaya yardımcı olur. Bütün bu özellikleri göz önünde tutulduğunda elma sirkesinin mucizevi bir tarafı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tabi doğal ve kendi sürecinde ortaya çıkan elma sirkesini tercih etmek önemlidir.