Siyaset Emekli Tümamiral Gürdeniz: Kıbrıs’a üs kurulması hayati önemde

Emekli Tümamiral Gürdeniz: Kıbrıs’a üs kurulması hayati önemde

18.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, KKKTC’deki Türk askeri sayısının artırılacağı ve gerekirse deniz üssü kurulacağına işaret etmesi, gözleri Kıbrıs’taki Türk askeri gücünün varlığına çevirdi.

Emekli Tümamiral Gürdeniz: Kıbrıs’a üs kurulması hayati önemde

Türkiye’nin KKTC’de kolordu seviyesinde Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı bulunuyor. Komutası altında mekanize piyade tümenleri, zırhlı tugayı, özel kuvvet, piyade ve topçu alayları da bulanan kolordunun asker sayısının 40 bini aştığı değerlendiriliyor. Kıbrıs’a askeri üs kurulması fikrini başından beri savunan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz konuya ilişkin Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, “Kıbrıs’ta asker sayısının azaltılması bir yana, aksine artırılması, Türkiye’nin geleceği ve jeopolitiği açısından önemli ve stratejik rahatlık sağlayacak bir beyandır. Doğu Akdeniz’de acil müdahale edebilme yeteneği açısından üssün kurulması hayati öneme sahip” dedi.

Haberin Devamı

Deniz üssünün varlığının sadece psikolojik olmadığını vurgulayan Gürdeniz şöyle devam etti:

“1974’teki harekâttan sonra, bölgede kolordu seviyesine kadar büyük bir askeri varlık gösteren Türkiye’nin, böylesine büyük bir kara varlığının, stratejik güvenlik ve emniyeti ile takviyesine yönelik bir alt yapıyı temin etmesi dolayısıyla bir deniz üssünü kurması gerekirdi. Kolordunuzun olduğu bir ada coğrafyasında bir deniz üssünüz yok, bunu askeri stratejiyle izah edemezsiniz.”

Emekli Tümamiral Gürdeniz: Kıbrıs’a üs kurulması hayati önemde
Enerji politikaları

Deniz üssünün kurulması noktasında, Doğu Akdeniz’de yaşanan enerji politikalarına da dikkati çeken Gürdeniz, “Doğu Akdeniz’in özellikle, doğalgaz potansiyeli açısından 21’nci yüzyıldaki rolü biliniyor. Enerji ve çıkar çatışmalarının yaşandığı stratejik bir coğrafyada en önemli yetenek acil müdahale edebilme yeteneğidir. Acil müdahale savunma, güvenlik, emniyet ve çevre felaketlerine yönelik olarak düşünülmelidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Kıbrıs’a en yakın mesafesinin kabaca 100 km uzaklıktaki Mersin Taşucu olduğunu belirten Gürdeniz, “Taşucu yakın, ancak orada üssümüz yok” dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs Adası’na en yakın deniz üssünün Aksaz’da olduğunu hatırlatan Gürdeniz sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğu Akdeniz’de Aksaz Üssü’ne bağımlıyız. Dolayısı ile bu coğrafyada bize neredeyse 20 saat kazandıracak bir üsse sahip olmamız gerekiyor. Adada savaş gemilerinizi destekleyecek, bu gemilerinizi ve deniz hava unsurlarımızı uzun süreli konuşlandıracak, deniz cephanesini, akaryakıtı sağlayacak imkanlarınız olmalı. Bu üs sadece donanmaya değil kolorduya da büyük güç katacaktır.”

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü dönüşü gazetecilere, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) KKTC’de kalıcı ve kapsamlı bir deniz üssü kurmak istediği iddiasına, şu sözlerle yanıt vermişti:

“Bizim KKTC’de üs diye bir sorunumuz yok. Bizim orada üs kurma ihtiyacımız yok. O işin sadece psikolojik boyutu var. Bu açıdan ihtiyaç duyacak olursak üs de kurabiliriz. Oradaki varlığımız önemli. Araç gereç konusunda da güçlü olmak durumundayız. Yok efendim neymiş, asker sayımızı azaltmalıymışız. Kusura bakmasınlar, biz orada asker sayımızı azaltmayacağız, artıracağız.”