Ekonomi Emlak piyasasında ‘banka’ coşkusu

Emlak piyasasında ‘banka’ coşkusu

28.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Emlak Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası adıyla yeniden kuruldu. Banka, kentsel dönüşüm başta olmak üzere inşaat sektörüne, turizm ve sanayiye destek verecek

Emlak piyasasında ‘banka’ coşkusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce ‘100 günlük Eylem Planı’ açıklamasında duyurusunu yaptığı Emlak Bankası yeniden kuruldu. 2001’de bankacılık yapma yetkisi sona erdirilen Emlak Bankası, ‘Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ’ adıyla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) yaptığı incelemeler sonunda onay aldı ve faaliyet izni dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

Haberin Devamı

Merkezi İstanbul’da olacak bankanın genel müdürlüğüne ise Deniz Aksu atanmıştı. Türkiye’de halihazırda beş katılım bankası faaliyet gösterirken, Türkiye Emlak Katılım Bankası ile bu sayı altıya çıkacak. Emlak Bank daha önce faaliyette bulunduğu dönemde Türkiye’nin dört bir yanında konut projeleri ile adından söz ettirirken, ayrıca dış ticaret ve denizcilik sektörlerinde de uzmanlaşmıştı.

‘Destek verecek’

Bir dizi programa katılmak üzere dün Sivas’ta bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, BDDK’nın Türkiye Emlak Katılım Bankasına faaliyet izni vermesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Kurum, “Bugün Türkiyemiz için önemli bir gün. Emlak Bankamız artık yeniden faaliyete geçti. Emlak Katılım Bankası olarak bundan sonraki süreçte faaliyetine

Emlak piyasasında ‘banka’ coşkusu
devam edecek. Gerçekten Cumhuriyet döneminde kurulmuş çok önemli bir değerimiz. Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde Emlak Katılım Bankası olarak artık sanayicimize, turizmcimize, inşaat sektörümüze destek verecek çok önemli bir bankayı yeniden hayata geçirmiş oluyoruz. Katılım bankası olarak çalışacak, kentsel dönüşüme destek, inşaat sektörüne destek, ithal ikame malların burada üretilmesine destek sağlayacak bankamız artık faaliyete geçmiş durumda” diye konuştu.

Haberin Devamı

Uzman banka

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, KONUTDER olarak sektörün dinamiklerini bilen bir ihtisas bankasının gerekliliğini duyduklarını hatırlattı. Elmas, “Tek bir alanda uzman bir banka olması sektörümüz için bir denge unsuru olacaktır. Ayrıca katılım bankası olarak da faaliyet göstermesini çok doğru buluyoruz.

Devam eden projelerin ve sektörümüzün finansman temininde önemli rol oynamasını bekliyoruz” dedi.

‘Sektöre nefes aldırır’

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, hakediş ve yeterlilikleri yüksek markaların çeşitli finansal argümanlara daha hızlı ulaşmasını sağlamak ve tüketiciye sunulan ürünlerin finansal maliyetlerini minimize etmek için bankanın kurulmasını beklediklerini hatırlattı. Yılmaz, “Yeni kurulan bankanın gayrimenkul sektörüne her türlü nakdi ve gayrinakdi finansman sağlayabilecek yeterlilikte olması, piyasa yapıcılığı rolünü üstlenecek olması bu anlamda önemli. Bu, sektörde yeterlilik sahibi markaların ayrışmasını da sağlayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur ise, bankanın öncelikle deprem tehlikesine karşı riskli yapıların güçlendirilmesi, ada ve mahalle bazında kentsel alanların dönüştürülmesi için yerel yönetimlere yönelik projelerin finasmanına yeni yöntemler üreteceğine inandıklarını söyledi.

‘İmar Barışı’ kaçakları tespit ediliyor

Bakan Murat Kurum, birinci derece arkeolojik sit alanında bulunan binaların imar barışından faydalanmasına müsaade etmeyeceklerini yinelerken, Kapadokya Bölgesi’nde peribacalarının yakınında bulunan yapıların yıkılmasına ilişkin bir süreç başlattıklarını söyledi. Kurum, “Tarihimizi bozacak, kültürümüzü bozacak hiçbir kaçak yapıya izin vermeyeceğimizi daha önce ifade etmiştik. Buna ilişkin yapılan ilk tespitlerde 190 yapı tespit edildi ve 38 yapımız valiliğimiz tarafından yıkıldı. 26’sının da yine tebligatı yapılarak toplamda 64 yapının yıkımını gerçekleştirdik. Kalan yapıların da en kısa zamanda yıkımlarını gerçekleştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Diğer taraftan Türkiye genelinde toplamda 20 ilde 2 bin 145 kaçak yapının tespit edildiğini belirten Kurum, 18 ilde de tespit çalışmalarının devam ettiğini söyledi.