Gayrimenkul Haberleri 2018 Temmuz Ayı Kira Artış Oranları

2018 Temmuz Ayı Kira Artış Oranları

Son Güncellenme:

.

2018 Temmuz Ayı Kira Artış Oranları

Bir yıllık sözleşmenin süresinin dolmasıyla birlikte ev sahipleri, yeni sözleşmelerde belli oranlara göre kiralara zam yapabiliyor. Belirlenen bu oranlara da "kira artış oranı" deniyor. Her ay belirlenen kira artış oranları, kiraya en fazla ne kadar zam yapılabileceğini gösteriyor. 2017 Temmuz ayında kira vermeye başlayan kiracılar için bir sene dolduğundan, bu ay itibarıyla ev sahipleri de kiralara zam yapabiliyorlar.

Haberin Devamı

Temmuz 2018 kira artış oranları

2018 Temmuz Ayı Kira Artış Oranları

Kira artış oranları, yeni belirlenen kanunlar çerçevesinde Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) göre yapılıyor. ÜFE'nin son 12 aylık ortalaması göz önüne alınarak kira artış oranları belirleniyor. Bu oranları, her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. Temmuz ayı kira artış oranı da yüzde 16.57 olarak TÜİK tarafından belirlendi. Yeni Borçlar Kanunu'na göre ev sahibi, açıklanan bu oranın üzerinde bir zam yapma hakkına sahip olamıyor. Mevcut kiraya bu oran uygulanarak yeni kira bedeli hesaplanıyor. Temmuz ayı kira artış oranı, geçtiğimiz haziran ayına göre yüzde 0.77 olarak artış gösteriyor. Bir önceki yılın temmuz ayına göre ise yüzde 6.59 şeklinde bir artış ortaya çıkıyor.

Temmuz ayında uygulanacak olan kira zammı nasıl hesaplanır?

2018 Temmuz Ayı Kira Artış Oranları

Temmuz ayı için TÜİK tarafından belirlenmiş olan yüzde 16.57 oranındaki kira artış oranı, son bir yıllık mevcut kiraya, belli bir hesaplama şekline göre uygulanıyor. Buna bağlı olarak ortaya çıkan sonuca göre ev sahipleri, kiraya zam yapabiliyor. Bu miktarın altında bir zam yapılabilse de üzerine çıkılamıyor. Son bir yıllık sözleşmede kira bedeli 1.000 TL olan bir ev için ev sahibi, yüzde 16.57 oranındaki kira artışını uyguladığı takdirde bu eve en fazla 165,7 TL'lik zam yapılabiliyor. Bu durumda evin yeni kira bedeli, en fazla 1.165,7 TL olabiliyor.

Haberin Devamı

Son 3 ayda ve 1 yıl önce kira artış oranları ne kadardı?

2018 Temmuz Ayı Kira Artış Oranları

Kira artış oranları, her ay başında TÜİK tarafından ÜFE'ye göre açıklanıyor. Geçtiğimiz haziran ayında belirlenen kira artış oranı yüzde 15.80 olarak açıklanmıştı. Geçtiğimiz mayıs ayında yüzde 15.36 olarak belirlenen kira artış oranı, nisan ayında ise yüzde 15.35 olarak açıklandı. 2017 Temmuz ayında ise yüzde 9.98 olarak açıklanan kira zam oranı, düzenli olarak artış gösteriyor. Sonuç olarak, ÜFE'ye göre belirlenen ve TÜİK tarafından açıklanan kira artış oranları, ev sahipleri tarafından son bir yıllık mevcut kiralara uygulanıyor ve böylelikle önümüzdeki bir yılın yeni kira bedeli de belirlenmiş oluyor. Ev kiralamaya dair daha fazla bilgi alarak evinizi kiraya vermek ya da yeni bir ev kiralamak için milliyetemlak.com sayfasını inceleyebilirsiniz.