Gayrimenkul Haberleri Alıcı İle Anlaşmadan Önce Ev Satarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Alıcı İle Anlaşmadan Önce Ev Satarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Son Güncellenme:

.

Alıcı İle Anlaşmadan Önce Ev Satarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Evinizin satış işlemi gerçekleşmeden tüm aşamaları doğru tahlil edip bazı kıstasları göz önünde bulundurduğunuz takdirde satış öncesi tüm olumsuzlukları bertaraf edebilirsiniz. Evinizin hızlı ve sorunsuz bir şekilde daha da önemlisi değerinden daha düşük fiyata satılmaması için satış öncesi işlemlerinizde uygulayacağınız adımları dikkatle seçmelisiniz.

Haberin Devamı

Evin değeri nasıl belirlenir?

Alıcı İle Anlaşmadan Önce Ev Satarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Evinizin fiyatını en doğru şekilde belirlemek için herhangi bir yardım almanız gerekmez. Ev satmak düşüncesinde olan kişiler evin değerini belirlerken iki farklı yöntemden yararlanabilir. Bunlardan bir tanesi kira bedeli baz alınarak değer belirlemedir. Ülkemiz ortalamasına göre konutun değeri 215 kira bedeline tekamül eder. Evinizin bulunduğu şehri, ikamet alanını ve merkezi yapısını göz önüne alarak kira bedelini kolayca hesaplayabilirsiniz. Bir diğer ev değeri belirleme yöntemi ise muadili ev metodudur. Bu metoda göre aynı mevki, kat, metrekare ve daire nitelikleri göz önünde bulundurarak benzer evlerin satış fiyat ortalaması da alınabilir. Muadil ev metodunda satılacak olan evin ve satışa çıkmış olan benzer nitelikli evlerin büyük oranda benzer özellikler taşıması önemlidir. Satmak istediğiniz eviniz için daha kesin bir fiyat analizi yaptırmak isterseniz ücret karşılığı eviniz için bir eksperle de anlaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Ev satışı öncesi neler yapılmalı?

Alıcı İle Anlaşmadan Önce Ev Satarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Ev satmak, gerekli unsurlar alıcıyla muhatap olmadan önce gözden geçirildiğinde oldukça kolaydır. Alıcı ile görüşmeden önce satmak istediğiniz evin krediye uygun olup olmadığı, kredi kullanımında ne kadar kredibiliteye sahip olduğunu öğrenmek yerinde olacaktır. Ayrıca söz konusu satılacak olan evin üzerinde banka dışında başka bir ipotek varsa bu ipoteğin de kaldırılması gerekir. Evinizi kendiniz değil de emlakçı aracılığı ile satacaksanız emlakçının hazırlamış olduğu satış sözleşmesini detaylı bir şekilde okumanın da büyük bir faydası olacaktır. Evi kendiniz satmayı planlıyorsanız mutlaka birden fazla kaynak üzerinden evinizin satılık ilanını yayınlamalısınız. Yayınlarda kullanacağınız ev görsellerinin düzgün açılardan detaylı olarak çekilmesi, evinizin satışının hızlanması için faydalı olacaktır.

Satış öncesinde alıcı ile nasıl iletişim kurulmalı?

Alıcı İle Anlaşmadan Önce Ev Satarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

Eğer evinizi kendiniz satacaksanız ve alıcılar ile kendiniz görüşecekseniz satış öncesi bazı konulara dikkat etmeniz gerekir. Alıcılar ile görüştüğünüzde evinizin tüm artı ve eksi yanlarını açıkça ifade etmeniz sonradan oluşabilecek anlaşmazlıkların önüne geçecektir. Evin tüm bilgilerini vermeden önce alıcının almak istediği evden beklentilerini dinlerseniz satacağınız eviniz için daha doğru yönlendirmelerde bulunabilirsiniz. Bu sayede eviniz için ciddi olmayan alıcılara fazla zaman harcamayacağınız gibi her alıcıyı evinize götürmek durumunda da kalmamış olursunuz.