Dekorasyon Bir Postacının Göz Alıcı Hayali:Le Palais Idéal

Bir Postacının Göz Alıcı Hayali:Le Palais Idéal

Son Güncellenme:

.

Bir Postacının Göz Alıcı Hayali:Le Palais Idéal

Sıra dışı ve grotesk mimarisiyle insanı büyüleyen Le Palais Idéal Fransız bir postacının kendine has eğlenceli tavrıyla inşa ettiği kalesi olarak kabul ediliyor. Uzaktan bakıldığında farklı mimari dönemleri içerisinde barındıran La Sagrada Familia'yı ya da manastıra benzer görünümüyle Ankor Tapınağı’nı andırıyor. Sarayın dış yüzey kaplamasını oluşturan taşlarda yer alan çok ince detaylar, fırça darbelerine benzer bir görüntü yaratıyor.

Haberin Devamı

Ayağa takılan tek bir taştan muhteşem bir saraya

Bir Postacının Göz Alıcı Hayali:Le Palais Idéal

1836 - 1924 yılları arasında yaşamış olan Fransız postacı Ferdinand Cheval hayellerini süsleyen bu görkemli binanın yapımına 19. yüzyılın sonlarında başlıyor. Sarayın farklı mimarisinin fikri Cheval’ın 1879 yılında posta dağıtımı sırasında ayağının bir taşa takılması ile doğuyor. Eline aldığı taşın şeklinden çok etkilenen Cheval, özgün mimariye sahip binanın yapımı sırasında bu ilginç olaydan esinleniyor.

Cheval'in akıllara durgunluk veren azmi

Bir Postacının Göz Alıcı Hayali:Le Palais Idéal

Kısıtlı eğitime ve hiç bir mimari deneyime sahip olmayan Cheval dönemin illüstrasyona sahip basılı yayınlarından olan Le Magazin Pittoresque’in yardımıyla kendi kendini yetiştirmeyi başarıyor. Çevresindekilerin ve komşularının tüm eleştiri ve alaylarına kulak tıkayan Cheval, sarayın yapım sürecini tek başına sürdürüyor ve tam 34 yılda tamamlıyor. 42 km boyunca süren posta güzergahından topladığı taşları el arabasında biriktirerek binanın yapımında bunlardan yararlanıyor. Zaman içerisinde eleştiriler yerini hayranlığa bırakıyor ve turistler Cheval’in bu hayranlık uyandıran eserini görmek için Hauterives'e akın etmeye başlıyor. Fantastik görüntüsü bir masaldan çıkmış gibi duran saray Çin, Cezayir ve Kuzey Avrupa’nın farklı stil ve dönemlerinin mimari etkilerini bir araya getiriyor. Bu özel postacı, emekle inşa ettiği sarayını “ Merak etmeye başlarsanız hayal gücünün ötesinde fantastik rüyalara taşınırsınız.” sözleriyle anlatıyor.

Haberin Devamı

Saray sonraki nesillere hikayesini aktarıyor

Bir Postacının Göz Alıcı Hayali:Le Palais Idéal

Cheval öldükten sonra sarayına gömülmek istediğinde Fransız resmi kurumları bu isteğini yasaklıyor. Bu karar üzerine o dönem 80 yaşında olan Cheval şehir mezarlığında kendine ait özel bir anıt alan inşa ediyor. Saray duvarlarına işlediği mesajında “ Ben bir inşaatçı değilim. Hayatım boyunca ne bir mala kullanmıştım ne de bir heykeltıraştım. Mimar olmak bir yana, keski bile bana yabancı bir aletti. Buradan geçen, bil ki şahit olduğun her şey, gördüğü bir rüyadan esinlenerek dünyanın kraliçesini yaratan sıradan bir köylünün eseri.” sözleriyle büyük emeklerle yarattığı sarayını kendinden sonraki nesillere emanet ediyor. Bu muhteşem yapı Lyon’un küçük bir kasabası olan Hauterives’de meraklılarını karşılıyor. Hayallerin, kararlılığın ve azmin eseri olan Le Palais Idéal hem masalsı bir mimarinin hem de örnek alınacak bir hayatın hikayesini taşıyor.