Emlak Bu evi yıkmak neredeyse imkansız! Deprem ve kasırgaya dayanıklı

Bu evi yıkmak neredeyse imkansız! Deprem ve kasırgaya dayanıklı

23.11.2021 - 07:04 | Son Güncellenme:

Doğal afetlerden etkilenmeyen bir ev yapmak mümkün mü? Büyükannelerinden kalan evleri 2018'deki Kaliforniya yangınında küle dönen Mike-Jennifer Petersen çiftinin, bu soru için dikkat çeken bir cevabı var...

Derleyen - Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr  - Yaşadıkları yangın, Kaliforniya tarihinin en ölümcül yangını olarak kayıtlara geçti. Yangında 85 kişinin ölürken, 130 bin ev ise hasar gördü. O evlerden biri de 1960’larda yapılan ve Petersen çiftinin yaşadığı evdi. 18 ve 21 yaşlarındaki oğullarıyla yangın bölgesinden kaçmaya çalışan Jennifer Petersen, “O günün nasıl olduğunu tarif edecek kadar iyi bir kelime dağarcığına sahip değilim" sözleriyle duygularını anlatıyor.

Haberin Devamı

Bu evi yıkmak neredeyse imkansız Deprem ve kasırgaya dayanıklı

'BÜYÜK YANGIN SONRASI HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMADI'

Yaşadıkları korkunun tarif edilemez olduğunu dile getiren aile için, o yangından sonra hiçbir şey aynı olmamış. Petersen ailesi, büyük yangında küle dönen evlerini şimdi yeniden inşa ediyor ama büyük bir farkla. Büyükannelerinden kalan yöntemlerle değil, çok daha yenilikçi ve sürdürülebilir bir tasarımla yeni evlerini yapmaya karar verdiler. 'Q Kabin' isimli çelik bir tasarım ile yeni evlerini yapmaya karar veren aile, hem daha çevreci hem de yüzde 50’si geri dönüştürülmüş bir malzeme ile evlerinin dayanıklılığını artırmayı hedefliyor. Ev dışarıdan bakıldığında akıllıca tasarlanmış küçük bir uçak hangarı gibi görünüyor.

Kasabada ayakta kalan birkaç işletmeden biri olan hırdavatçı dükkanının sahibi olan Mike Petersen, hem şık hem de sağlam bir ev inşa etmek istediklerini ve olası bir yangında ayakta kalabilecek bir şey varsa onun da bu ev olabileceğini söyledi. Aile, yangına ve afetlere dayanıklı bir eve sahip olma konusunda yalnız değil. ABD'de doğal afetlere eğilimli bölgelerde, ev sahipleri çok sayıda olası felakete dayanacak şekilde tasarlanmış evler inşa ediyor.

Haberin Devamı

Bu evi yıkmak neredeyse imkansız Deprem ve kasırgaya dayanıklı

35 MİLYON EV DOĞAL AFETLERE KARŞI RİSK ALTINDA

Gayrimenkul veri analiz şirketi CoreLogic'ten alınan bilgilere göre, ABD'deki konut stokunun üçte biri kadarı - yaklaşık 35 milyon ev - iklim değişikliğine bağlı doğal afetler nedeniyle yüksek risk altında bulunuyor. Risk modellemesi yapan CoreLogic müdürü Tom Larsen, “Bu tehlikeler her zaman oradaydı ama ne zaman yaklaşan bir felaket olsa, insanlar bu doğal afetleri tekrar hatırlıyor ve kendilerinin bu doğal afetten etkilenebileceği korkusuna kapılıyor” dedi.

Bu evi yıkmak neredeyse imkansız Deprem ve kasırgaya dayanıklı

Son yıllarda dünyanın farklı yerinde gördüğümüz doğal afetler, bu gibi felaketlerin daha da artacağına gösteriyor. CoreLogic, bundan 30 yıl sonra, Florida'daki güçlü bir kıyı fırtınasının, yaklaşık 300 bin evin sular altında bırakacağını tahmin ediyor.

EVİNİZİ TOPRAKTAN YAPMAYA NE DERSİNİZ?

Peki, evinizi topraktan yapmaya ne dersiniz? Sıkıştırılmış toprak blok, doğal, sürdürülebilir ve yenilikçi bir yapı malzemesidir. Bu sıkıştırılmış toprak blokları, sabit ve sıkı tutabilmek için kireç taşı ve çimentodan faydalanılabilir. Laboratuvar ortamında yapılan araştırmalarda, oldukça eski bir yöntemle yapılmış bu evlerin, yangına ve kasırgaya karşı inanılmaz derecede dayanıklı oldukları ortaya çıkıyor. Öyle ki özellikle Çin’de yaygın olarak kullanılan bu yöntemin, binlerce yıldır ayakta olan Çin Seddi yapımında da kullanıldığı biliniyor.

Haberin Devamı

Teksas’ta yaşayan Will ve Michelle Phinizy çifti, 2019’da çıkan yangında evlerinin küle döndüğünü gözyaşları içinde izlemişler ve sonrasında yeni evlerini, sıkıştırılmış toprak bloklarla inşa etmeye karar vermişler.

Bu evi yıkmak neredeyse imkansız Deprem ve kasırgaya dayanıklı

KIŞIN SICAK, YAZIN SERİN

Toprağı yüzde 7’lik çimento ile karıştırarak kendilerine 25 bin sıkıştırılmış toprak blok elde eden çift, yeni, sağlam ve sürdürülebilir evlerinin keyfini çıkarıyor. Çifte blok yapma makinelerini satan Ryan Runge, blokların inşaat demiri ile güçlendirildiğinde depreme çok daha fazla dayanıklı hale geldiğini söylüyor. Bu toprak evlerin bir avantajı da ısı yalıtımları. Duvarlar o kadar kalın ki kışın ısıyı koruyorlar ve yazın yeterince serin kalıyorlar. Ryan Runge en azından birinci katta klimaya gerek olmadığını söylüyor.

Haberin Devamı

Bu evi yıkmak neredeyse imkansız Deprem ve kasırgaya dayanıklı

Ancak bir dezavantajı da yok değil. Sıkıştırılmış toprak blok evler inşa etmek, yoğun emek gerektiriyor ve ahşap evlerden daha pahalı. Maliyetleri genellikle, metrekare başına 150 doların biraz üzerinde oluyor ve bu da geleneksel bir ev inşa etmekten daha fazla maliyet anlamına geliyor. İnsanlar bu evlere zaman içinde daha fazla adapte oluyorlar. Her yıl bu tarz ev yapanların sayısı da bu oranda artış gösteriyor.

BAŞLARINA GELECEKLERDEN HABERSİZ YENİ BİR EV SATIN ALDILAR AMA...

Doğal afetler farklı yerlerde ve zamanlarda önlenemez yıkımlara neden oluyor. Gene ve Tammy Tener isimli çift, Florida’da rüya gibi bir ev satın aldıklarında başlarına gelecekten habersizdi. Bölgenin doğal güzelliği karşısında büyülenen çift, hiç vakit kaybetmeden evlerine yerleştiler. Ancak evin perdelerinde ve duvarlarda kurumuş ve leke bırakmış su izleri olduğunu fark ettiler. Bu da geçmişte suların ne kadar yükseldiğinin gözle görülür bir hatırlatıcısıydı.

Haberin Devamı

Bu evi yıkmak neredeyse imkansız Deprem ve kasırgaya dayanıklı

SAATTE YAKLAŞIK 300 KİLOMETRE HIZLA ESEN BİR KASIRGAYA BİLE DAYANIKLI

Çift, evlerini yeniden boyadı ve bir süre sadece hafta sonları gelmek için kullandı. Ancak bu evi yıkıp yerine çok daha sağlam ve tam zamanlı yaşayabilecekleri bir ev inşa etmeye karar verdiler. Evi yapmak için anlaştıkları firma, saatte yaklaşık 300 kilometre hızla esen rüzgara karşı dayanıklı bir ev inşa edebileceklerini söyledi. 3 katlı bu evin inşası 750 bin dolara mal oldu. 1960 Kuzey Karolina merkezli işletme, fırtınaya karşı dayanıklı evler inşa etmek için yola çıkmadıklarını, sadece insanların tatillerini geçirecekleri evler yaptıklarını dile getiriyor.

Zamanla, insanlar güçlü ve şiddetli kasırgalar karşısında evlerinin daha dayanıklı olduklarını görüyorlar ve şirkette, kendilerini daha da geliştirerek çok daha güçlü kasırgalara dayanabilecek yeni evler inşa etmeye başlıyor. Şimdiye kadar 5 binden fazla şirket, geçen yıla oranla siparişlerini de yüzde 44 oranında artırdığının bilgisini paylaştı. Firma, şimdilerde saatte 362 kilometre hızla esen kasırgalar için yeni evler tasarlıyor.