Püf Noktaları Nevresim Değiştirme Sıklığı Ne Olmalı?

Nevresim Değiştirme Sıklığı Ne Olmalı?

Son Güncellenme:

.

Nevresim Değiştirme Sıklığı Ne Olmalı

İster bebek olsun ister yetişkin, her insanın en fazla vakit geçirdiği yerlerden biri de uykuda geçirilen uzun saatler. En savunmasız olduğumuz derin uykuda geçirilen saatlerin sağlıklı, konforlu ve huzur içinde tamamlanması için başlıca gereklilik olan temizliğe çok dikkat edilmesi gerekir. Gözümüzle göremediğimiz, ancak insan sağlığını tehdit edebilen ve tahmin etmediğimiz birçok hastalığa yol açabilen parazitlerin çoğalmaya en müsait olduğu yerlerden birinin de içerisinde uyuduğumuz nevresimler olduğunu söylesek! Günlük olarak yeterince havalandırılmayan, nemli bir ortama maruz kalan yastık, çarşaf ve yorgan takımları, içinde bulunduğu çevrenin şartları nedeniyle hem çabuk eskir hem de bakteri yuvası haline gelebilir. Peki nevresim değiştirme işlemini ne sıklıkla yapmak gerekir?

Haberin Devamı

Kış mevsiminde nevresim temizliği

Nevresim Değiştirme Sıklığı Ne Olmalı

Vücudumuz farklı hava koşullarına göre değişik tepkiler verdiği için yazın sıcağında veya kışın ayazında salgıladığımız yağ ve ter oranı da değişiklik gösterir. Kış aylarında daha az terlendiği için nevresim takımlarının maruz kaldığı vücut etkileri de sıcak günlere göre daha az gerçekleşir. Yine de sonbahar ve kış döneminde ölü deri hücrelerinin döküldüğü bir dönem olduğu için vücudumuzdaki binlerce ölü deri ve saçlar nevresimlerimize bulaşır. Hijyenik bir ortamda dinlenmek ve hastalıklara karşı korunmak için, kışın haftada bir nevresim takımları kumaşın dayanabildiği en üst sıcaklığa kadar yıkanmalı, ütülenmelidir ve nevresim değiştirme işlemi yapılmalıdır.

Yaz mevsiminde nevresim temizliği

Nevresim Değiştirme Sıklığı Ne Olmalı

Uyurken veya uyumaya çalışırken, mevsim özelliği sebebiyle aşırı ısındığımız için vücudun kendini soğutmak için terleme tepkisi göstermesi sonucu en çok terlediğimiz dönem yaz aylarıdır. Özellikle denize girilen aylarda güneşten koruyucu olarak kullandığımız krem ve losyonlar, vücut tarafından emilse bile derimizin üst katmanında kalarak çarşaf ve pikelerimize bulaşır. Salya, kan, saç yağı gibi vücut sıvılarının da etkisiyle çok kısa sürede kirlenecek olan nevresimler yazın çok daha kısa aralıklarla yıkanmalı ve nevresim değiştirme işlemi 2-3 günde bir uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

Nevresim temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler

Nevresim Değiştirme Sıklığı Ne Olmalı

Yastık, yorgan, çarşaf, pike gibi vücudumuzun değdiği her türlü nevresimi, yıkama talimatında verilen detaylara uygun olarak yıkamak daha uzun ömürlü olmalarını sağlar. Genellikle 40 derecede yıkanan nevresimler mikrop ve bakterilerden arındırılması için yeterli olur. Renklerine göre beyaz ve koyu renkli olarak ayrılarak yıkanan nevresimler, karışık yıkananlardan çok daha temiz görünür. Sık aralarla yıkanmasa bile uyandıktan sonra odanın camlarının ve perdelerinin açılarak iyice havalandırmasına, bu sırada yorgan veya pikelerin yatağın üstünü kapatacak şekilde serili olmamasına ve özellikle yatağın açık tutulmasına dikkat edilmelidir.