Dekorasyon Prensesi Kurtarmalısınız: The Torre Galatea Figueras

Prensesi Kurtarmalısınız: The Torre Galatea Figueras

Son Güncellenme:

.

Prensesi Kurtarmalısınız: The Torre Galatea Figueras

Delilik ve dahiliğin arasındaki ince çizgide ip atlayan ünlü sanatçı Salvador Dali'nin çeşitli eserlerinin sergilendiği The Torre Galatea Figueras, sanatçının alternatif duruşunu tamamiyle yansıtıyor. Çizgi filmlerden fırlamış gibi görünen renkli yapısına yakından bakıldığında birçok sembolik anlatımın yer aldığı görülen bu yapı ile ilgili oldukça ilginç detaylar da mevcut. Bu bina daha önceleri bir belediye binası iken 10 yaşındaki bir sanatçının, Salvador Dali'nin, resim sergisine ev sahipliği yapmış. Bina İspanyol İç Savaşı'nda bombalanıp iş göremez hale geldikten sonra 1960 yılında Figueras Belediye Meclisi tarafından Dali'ye hibe edilmiş. Ressam bu yıkık binayı baştan aşağı yeniden düzenleyerek 1974'te müzeyi ziyarete açmış. Sanatçıya ait 4000 eser bulunan müze, dünyanın en büyük Dali müzesi olma özelliğini taşıyor.

Haberin Devamı

Figueras'ta Bir Sürrealizm Kalesi

Prensesi Kurtarmalısınız: The Torre Galatea Figueras

Sanatçı The Torre Galatea Figueras için tasarım yaparken buranın tiyatral, sansasyonel ve olabildiğince sürrealist olmasını istemiş. Gerçekten de bina uzaktan bakıldığında bile oldukça iddialı gözüküyor. Dış duvarlarda yer alan ekmek somunları, yumurta figürleri Dali'ye göre üretkenliği ve bereketi sembolize ediyor. Müzeye girenlerin kendilerini bambaşka bir dünyada hissetmelerini sağlayacak farklı heykellerden biri de başında mücevherden yapılma bir şapka taşıyan Ganymendes heykeli. Yunan şiirinde eşcinselliği simgeleyen Ganymendes'in heykelinin, Dali'nin gizlediği eşcinselliğine yaptığı bir gönderme olduğu söyleniyor.

Prensesi Kurtarmalısınız: The Torre Galatea Figueras

Kuşkusuz serginin en önemli parçası Dali'ye gangster Al Capone tarafından hediye edilen Cadillac ile tasarlanmış Yağmurlu Taksi eseri. Sanatçının, yağmur yağdığı bir gün arabanın dışında kalmasından yola çıktığı düşünülen esere para atıldığı takdirde araba içine yağmur yağıyor. Araba üzerinde bulunan kayığın eşi ve en büyük aşkı Gala'ya ait olması, arabanın kırık camları gibi birçok ayrıntısıyla dikkat çeken eser, serginin de en çok dikkat çeken parçası. Avlunun tam ortasında bulunan bu eser, dünyanın en büyük sürrealist eseri olma özelliği de taşıyor.

Haberin Devamı

Farklı Açılar Farklı Görüntüler

Prensesi Kurtarmalısınız: The Torre Galatea Figueras

Salvador Dali'nin The Torre Galatea Figueras için yaptığı en önemli çalışmalarından biri de Mae West odası. Odaya girildiğinde ziyaretçileri karşılayan tablolar, şamdanlar ve dudak şeklindeki aksesuar tek tek bir anlam ifade etmese de belirlenen noktaya geçildiğinde, tüm bu ayrıntılar dönemin ünlü şarkıcısı Mae West'in yüzünü oluşturuyor.

Prensesi Kurtarmalısınız: The Torre Galatea Figueras

Dali'nin Gala'yı nü olarak resmettiği bir diğer eserinde de yine bu özelliğe rastlanıyor. Müzenin giriş katında yer alan bu resime başka bir açıdan dikkatli olarak bakıldığında Lincoln'un portresi fark ediliyor. Müze içerisinde Dali'ye ait kişisel eşyaları da görmek mümkün. Hollywood filmlerinde Türkiye ismini duyunca bayrakları asanlar için belirtmek gerekir ki sanatçının İstanbul'da görüp aldığı boyacı sandığı da serginin önemli parçaları arasında!